IPL är någonting som många fler har upptäckt under den senaste tiden. Det är nämligen ett effektivt sätt att ta bort oönskat hår – samtidigt som det är relativt smärtfritt. Funderar du på att göra en IPL på salongen eller att köpa en IPL för att göra det hemma? Då har du kommit rätt. I den här artikeln får du reda på hur IPL fungerar, svar på de vanligaste frågorna och förhoppningsvis vet du därefter om IPL är något för dig.

Då har du säkert frågor också. Vad är IPL egentligen? Kanske undrar du vad det är för skillnad mellan vax hårborttagning, rakning, epilering och IPL? Bara lugn. I den här artikeln benar vi ut det du behöver veta!

Vad är IPL och hur fungerar det?

IPL står för Intense Pulsed Light. Det är en form av ljusterapi och liknar en laserbehandling. Det är också ett av de mest avancerade sätten att bli av med oönskat kroppshår.

Hur det fungerar

IPL-hårborttagningsmaskiner för är utformade för att hjälpa till att reducera hår genom att bryta hårcykeln genom att rikta ett speciellt ljus mot hårroten eller hårsäcken. Ljusenergin överförs genom hudens yta och absorberas av melanin som finns inne i håraxeln. När den absorberats omvandlas ljusenergin till värmeenergi, under hudytan. Detta i sin tur inaktiverar hårsäcken och gör att håret slutar växa. De behandlade hårstråna faller av under några dagar men det kan ta upp till två veckor innan de är borta.

IPL hemma vs salong

Hemma IPL apparater har i regel en lägre frekvens än professionella IPL maskiner. De har vanligen också mindre finjusteringsmöjligheter än professionella IPL:er. Detta gör inte hemma IPL:er mindre effektiva när det kommer till hårborttagning. Dessutom kan man spara en rejäl slant på att göra IPL hemma istället för att gå till en salong.

Hur skiljer sig IPL från andra hårborttagningsmetoder?

IPL använder sig av ljus, vilket är väldigt effektivt på de flesta typer av hår men inte alla. Det finns, som bekant, en mängd olika slags metoder för att ta bort oönskat hår. Vi börjar med den vanligaste; rakning.

Rakning

Att raka bort håret betyder att man använder en kniv (bladet på rakhyveln) för att skära av hårstråna. Detta gör att man kan komma nära hudytan men inte hela vägen in till hårsäcken. Att raka är effektivt men man måste göra det ofta, oavsett om man använder en rakhyvel eller en elektrisk rakmaskin. IPL tar bort håret ner i hårsäcken och gör att det över tid slutar att växa tillbaka.

Vaxning

Vaxning är en gammal metod för att ta bort hår och mycket effektivt om man har ett bra vac. För att vaxa behöver man vax som man värmer upp till smältpunkten. När det är smält kan man bre ut vaxet över de områden där man vill ta bort håret. Vaxet klibbar fast i hårstråna och stelnar. När man sedan drar bort det stelnade vaxet tar det tar tag i hårstråna och rycker ut dem. Med vax kan man få upp hårrötter när man drar bort det men inte lika effektivt som med IPL eftersom det “dödar” själva hårroten.

Epilering

Epilering är en metod för hårborttagning som innebär att man tar bort varje hår från dess rot. Processen liknar vaxning men med epileringsapparat är det inte vax som drar bort dina hårstrån (och ibland hud!) utan enbart hårstrån som dras ut. En annan fördel med epilering är att epilatorn också kan ta de minsta hårstråna, vilket vax ofta misslyckas med. Epilering liknar IPL såtillvida att man når själva hårroten och eftersom man kommer åt roten och rycker upp den minskar återtillväxten av hår. Dock är epilering betydligt mer smärtsamt än IPL.

Laser

Laser använder en annan slags ljus än IPL men grundfunktionaliteten är desamma: att genom ljus ta bort hår. Laser använder ett enda spektrum av koncentrerat ljus när du tar bort håret. Dessutom i en enda färg och våglängd, vilket skapar en enda stråle, ungefär som en laserpekare. IPL använder ett mycket bredare spektrum av ljus i olika färger och våglängder. Både laser och IPL är effektiva metorder för hårborttagning. IPL tenderar dock att ha en kortare behandlingstid.

Är IPL säkert för alla hud- och hårtyper?

Nej, IPL är mest effektiva för mörka hårtyper eller för hår med högt melanininnehåll. Brunt och ljusbrunt hår brukar svara bra på IPL också, ibland behöver man fler sessioner för att få bort allt hår. IPL fungerar dock inte för riktigt ljusa hår, vitt, grått, rött eller blont hår svarar vanligtvis inte på IPL behandlingar alls. Använd heller inte IPL-enheter på naturligt mörk hud. Det kan leda till brännskador, blåsor eller missfärgning av huden (så kallad hyper- eller hypopigmentering).

När ska jag förvänta mig mina första resultat?

När du börjar med IPL kan du se en förbättring efter varje behandling. I vissa fall kan det ta upp till tre veckor innan man ser resultat av en behandling men det skiljer sig från person till person och är beroende av hur effektiv IPL maskinen du använder är. Det är heller ingen mening med att behandla för tätt. Hårcykeln är cirka 3-4 veckor och sedan faller håren av och nya kommer. Det betyder att det tar tid innan IPL behandlingen kan komma åt alla hår. Ha tålamod med din IPL och ge inte upp! De flesta brukar se bra resultat efter ca 2-3 behandlingar.

Kommer IPL att ta bort hår permanent?

Nej, ingen hårborttagningsbehandling du gör hemma kommer att ge ett permanent resultat. MEN det ger däremot långvariga resultat och du slipper hålla på och raka varje vecka (eller flera gånger i veckan) eller vaxa. Vill du ha hårborttagning permanent är laser det enda som kan göra det. Ipl hårborttagning resultaten är dock så pass bra att det är värt det. Dessutom ksotar det mindre.

Vilka är riskerna och fördelarna med IPL-behandling?

Både laser och IPL kan orsaka hyper- och hypopigmentering, vilket innebär att den behandlade huden blir mörkare eller ljusare än kringliggande hud. Men om du har mörka hårstrån och använder IPL:en på rätt sätt är riskerna minimala. Följ alltid råden i manualen som kommer med.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 19 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 19 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button