Trött på raggmunk och fläsk eller någon annan rätt som vi traditionellt äter här i Sverige? Kolla in några av de mest exotiska och fascinerande rätter från hela världen. Låt oss gå igenom dem en och en:

1. Japan

När det kommer till semester mattraditioner från hela världen, är det inget som slår Japan: kring Jul, är den sedvanliga måltiden KFC. Du läser rätt, snabbmat i form av stekt kyckling.

Och det är inte bara en spontan resa ner till lokala KFC heller. De beställer upp till två månader i förväg. Marknadsföringen kring “julfest-hinken” blev så framgångsrik att det har blivit en julaftonstradition!

2. England

Glöm fruktkakan eller potatisgratäng, den traditionella delen av julskämt. Engelsmännen har verkligen gått all-in med sina traditionella mjöl-baserade – eller ska vi säga att alkohol-baserade? – semester-desserter.

Ingredienser inkluderar torkade frukter, nötter och kryddor man kan förvänta sig i en fruktkaka, men som mättar den med alkohol (vanligen konjak eller whisky) och kokar du den, omvandlas den till en julpudding. Men den måste åldras lite, det är därför den ofta görs i November.

Det kommer att kokas igen innan servering och sedan sprayas med konjak och sedan sätter man eld på den. Ett objekt av något slag kan bakas in i puddingen, och ge lycka till den som hittar den. Om de då inte bryter en tand eller liknande. Eller bränner sina ögonbryn. Så det kommer med en risk att testa denna rätt, hur som helst – lycka till!

3. Frankrike

När semestertiderna är runt hörnet, väljer fransmännen det som de älskar mest: ostron och gåslever. Medan dessa rätter kan avnjutas året runt, är det runt semestertider som konsumtionen skjuter i höjd.

Ungefär hälften av Frankrikes årliga ostron-produktionen äts under veckan från jul till nyår, och 70% av den totala förbrukningen av dem (import och inhemsk) inträffar under den tiden.

Den gamla regeln om att bara äta ostron under månader med bokstaven “R” i det, kan ha haft något med det att göra, men denna topp i slutet av året gör ostron, åtminstone, till en riktig semestertradition.

4. Norge

Denna maträtt kan vara lite som Limburger-osten: avgudad av fansen men avskydd av kritiker. Lutfisk är en vinterdelikatess för folket i Norge (liksom för oss svenskar, och delar av Finland). Det är torkad eller saltad sik (ofta torsk) som därefter behandlas med lut. Det är rätt, frätande kemikalier som du kan hitta i tvål. Denna process bryter ner proteiner och ger fisken en geléliknande konsistens. De frätande egenskaperna dränkts bort efteråt, och fisken kokas med salt. Har du släkt i Sverige eller Finland har du säkert något som sätter lutfisk högt på listan över måltider de håller nära. .

5. Kina

En av de viktigaste kinesiska helgdagarna, precis efter det gregorianska nya året, är “Lantern Festival” som firas där och i många asiatiska (indiska) länder med människor av det kinesiska arvet. Festivalen firas på den femtonde dagen av den första månaden i den kinesiska kalendern. En av rätterna som serveras är tangyuan.

Dessa är runda dumplings av klibbigt ris, ibland fast men vanligtvis fylld med sötad svart sesampasta eller röd bönpasta och kokt innan servering. De kan serveras i vattnet de kokades i innan, som ibland är sötat eller smaksatt med ingefära. Tangyuan associeras ofta med vintersolståndet.

6. Venezuela

Hallaca, traditionell julmat i Venezuela, är inget litet projekt. Ofta en stor portion som kommer att pågå hela säsongen och allt görs på en gång och flera familjemedlemmar kan ha ett finger med i skapandet av denna rätt.

Något liknande till tamales, är hallacas gjort på majs degen som rullats i groblad. Även tillagt inuti är en blandning av kött, ofta griskött, nötkött, kyckling, liksom russin och oliver.

Bladet vrider man runt och stänger med snöre och hallaca placerar man sedan i kokande vatten. Recept varierar efter region och familj, och naturligtvis, alla kommer att säga att deras mors hallacas “är den bästa”.

7. Litauen

Sätt upp ett jul-smörgåsbord när du är i Litauen. Denna semestermåltid består av 12 rätter, en för varje “Apostel”.

Som en del av en semester-fasta, serveras inget kött, ägg eller mjölkprodukter. Typiskt, hittar man sill med morötter och svamp som är en av de viktigaste rätter, och du kan hitta dumplings fyllda med surkål.

Medan denna 12-rättsreservering spridning är populära i Polen och Ukraina, är det i Litauen du osannolikt kommer att hitta många godsaker på bordet.

8. Tjeckien

Kakor, strudel, julbröd, och…fisksoppa? Julen börjar på kvällen den 24 December, men varar till och med December 26.

Julafton kallas för “Generösa dagen” i tjeckien, och det innebär överflöd av mat vid matbordet. Soppa är en stapelvara för måltider och då karp serveras allmänt inför semester, är det ingen överraskning att fisksoppa här är en nyckelpunkt.

Måltiden börjar traditionellt när den första stjärnan visas i himlen den kvällen.

9. Filippinerna

För någon utanför Filippinerna, kan lila ris komma som en överraskning. Semestermat som är mest populärt på öarna är ”altrudata bumbong”. Runt Julen, speciellt efter kyrkan på julafton, ställer folk upp på gatan för att få sälja denna sötsak, precis som folk gör med indiska rätter i Indien.

Den är gjord med klibbigt ris som kallas pirurutong, en blandning av vitt och svart ris som tillslut blir lila. Riset läggs i blöt över natten i salt vatten, och sedan dräneras och jordsätts och sätts in i ett rör av bambu, en “bumbong”.

Röret kokas tills hela blandningen är genomkokt, och ris, som nu bildas i form av röret, serveras med smör, socker och riven kokos på toppen.

10. Hanukkah

Denna judiska semester bestäms av den hebreiska kalendern och därmed rör sig i förhållande till den gregorianska kalendern varje år. Men du kan räkna med åtta dagars ljusfestival att börja i December eller slutet av November.

Gemensamt för måltiderna under denna tid är potatisplättar som kallas latkes. Samtidigt som det finns icke-potatis varianter, är det viktiga här matlagningsmetoden.

Mat stekt i olja firar ett mirakel i den judiska traditionen, då olja brann under reningen och återinvigningen av templet i Jerusalem som brann i åtta dagar.

Detta var bara några av de semesterätter som världens länder har att erbjuda på. Så ta dig ut på upptäcktsfärd och avnjut mer än bara raggmunk och potatisgratäng.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button