Att få till ett CV kan kännas som en onödigt svår uppgift, men när du vill söka ditt drömjobb är det viktigt att ha ett tydligt, bra och lättläst CV. I den här artikeln har vi sammanfattat vad du bör tänka på och vad du ska undvika för att skriva ett bra CV som lyfter fram dina styrkor på bästa sätt. Vi har också skapat ett exempel på CV som du kan använda direkt eller ha som inspiration för att skriva ditt eget.

Vad är ett CV?

Förkortningen CV kommer från latinets Curriculum Vitae och på svenska använder man också ordet meritförteckning. Det är ett dokument som beskriver dina kunskaper och erfarenheter och som allmänt efterfrågas av arbetsgivare när du söker ett nytt jobb. Meningen med ett CV är att arbetsgivaren ska få en överskådlig bild av dig, vad du kan, vad du har gjort tidigare och vad du är bra på.

Varför är det viktigt att ha ett bra CV?

Du ska inte se ditt CV som en uppräkning av allt du gjort i ditt liv utan det ska fånga intresset hos en potentiell arbetsgivare. Ett bra CV ska få arbetsgivaren att vilja träffa dig, så du kan förklara varför du är den perfekta personen för jobbet.

Med ett bra CV kan du:

 • Marknadsföra dig själv för att fånga intresset hos rekryteraren
 • Sticka ut bland andra jobbansökningar
 • Förmedla dina styrkor och tidigare, relevanta arbetserfarenheter
 • Maximera dina chanser att få komma på intervju eller gå vidare i ansökningsprocessen

Ett bra formulerat CV ger rekryteraren en känsla för om du är den rätta personen för jobbet och om du kommer att passa in på arbetsplatsen. Tänk därför på att anpassa ditt CV efter företagets kultur och det man efterfrågar i platsannonsen.

Hur skriver man ett bra CV?

Det finns inget direkt rätt eller fel sätt att skriva ett CV på, men det är viktigt att lägga tid på att få till en bra struktur och lämplig layout på ditt CV. Blir det för rörigt eller svårläst kommer ingen att orka läsa igenom det.

Det är bra att skriva kortfattat och säljande, men ändå ärligt. Tänk på att vara noggrann och inte göra några slarvfel. Be gärna en person du litar på att läsa igenom ditt CV och komma med förbättringsförslag.

Du bör inte använda exakt samma CV till att söka många olika tjänster – du kan utgå från samma grund, men titta igenom ditt CV för att vara säker på att du lyfter fram rätt styrkor och egenskaper för just det arbete du söker.

Vad ska du ta med?

Du bör åtminstone se till att ha med följande information i ditt CV:

 • Person- och kontaktuppgifter (namn, ålder, adress, e-post, telefonnummer).
 • Ett lämpligt foto. Se glad ut på bilden och tänk på vad du vill kommunicera med din stil, klädval och frisyr. Undvik semesterbilder!
 • Arbetserfarenheter och praktik. Använd inte bara titlar utan beskriv arbetet och vad du lärt dig med några korta meningar.
 • Utbildningar, examina och kurser du gått.
 • Språkkunskaper.
 • Andra färdigheter till exempel IT-erfarenhet, utmärkelser och körkort.
 • Förtroendeuppdrag och ideellt arbete.
 • Referenser, till exempel tidigare chefer. Fråga alltid personen i fråga om du får använda hen som referens!

Du kan eventuellt ha med ett kort stycke med mera personlig information som till exempel dina hobbyn, idrottsprestationer och framtidsplaner. Se till att inte dela någon privat information och tänk på att det ändå ska vara relevant för jobbet du söker.

Vad ska du inte ta med?

Du ska aldrig ta med någon känslig privat information i ditt CV. Tänk på att det kan komma att läsas av många personer.

Undvik konstiga och/eller stötande e-post-adresser. Det är enkelt och gratis att skapa en ny e-postadress baserat på ditt riktiga namn, om du inte har någon sedan tidigare.

Ta inte med information som är irrelevant eller för gammal. Det är onödigt att nämna att du brukade sitta barnvakt när du gick i gymnasiet eller att du fick sparken från ditt förra jobb.

Några bra tips

Om du ännu studerar är det bra att ta med det datum när du förväntas ta din examen. Om du har överskridit den rekommenderade studietiden kan du klargöra att du inte har slösat med tiden – berätta om du tränat någon sport, deltagit i utbytesstudier, har erfarenhet av frivilligarbete eller har fått någon utmärkelse.

Om du söker ditt första arbete har du naturligtvis inte så mycket arbetserfarenhet att visa upp. Ta med exempel på sommarjobb och eventuella hobbys som kan ge arbetsgivaren en bättre bild av dig och din personlighet.

Har du tvärtom lång arbetserfarenhet lönar det sig att skala bort det som är oväsentligt för den tjänst du söker. Lyft upp och framhäv dina mest relevanta arbetserfarenheter. Tänk på att inte skriva för långt, ett CV bör vara max en A4-sida med textstorlek 12 punkter.

Dåliga exempel på CV

Ett slarvigt skrivet CV med många felstavningar kan få rekryterarna att slänga din ansökan i papperskorgen. Se exempel på några klassiska misstag här.

Ladda ner CV-mall

Sammanfattning

Nu har du förhoppningsvis fått en bild av vad du bör tänka på för att skriva ett bra CV, vilken information det lönar sig att ha med och vad du bör undvika. Spara gärna vår guide och återvänd till den nästa gång du letar efter ett nytt jobb!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button