En av de mest populära historierna kring ursprunget av spagetti carbonara är att det kan ha varit för att tillreda en rejäl måltid för italienska träkolsarbetare, samt att den svarta pepparn då skulle representera träkol.

Det finns också rapporter om att rätten skapades med hjälp av soldaters ransoner under de allierades ockupation av rom under andra världskriget. Oberoende av många berättelser kring dess tillkomst, har rätten utvecklats till en mycket hyllad klassiker.

Rätten har funnits på menyn på landets många restauranger i många, många år och verkar vara en tidslös klassiker utan tvekan. Innan vi går igenom hur man skapar och hur du ska baka den bästa pasta carbonaran, låt oss titta på ett par detaljer först.

Brott mot carbonara

Vad många kanske skulle bli chockade av att höra, är att tillsätta grädde till carbonaran är den största boven i dramat och ett stort nej, då krämigheten av pastarätten endast bör komma från det råa ägget och tillsatsen av det lilla vattnet som man har i rätten.

Ägg är den okända hjälten i en carbonara. I till exempel Australien har carbonara gjorts med grädde och bacon och vissa personer använder även lök för att ge sötma, men det är långt ifrån den ursprungliga traditionella spagetti carbonaran.

Det huvudsakliga felet som folk gör när de gör carbonara är att använda grädde. Den andra saken är, att de kan ersätta billigt bacon för italiensk chark beredd från fläsk eller pancetta som är italiensk saltat bacon tillverkad av sidfläsk.

Ingredienser för framgång

Pasta carbonara är utmärkande för romersk trattoria matlagning eftersom den kan tillagas på så otroligt kort tid. Liksom många stora italienska rätter, är hög kvalitet också en väsentlig del för att få det rätt.

Pasta carbonara är en så enkel rätt men det är för att du är begränsad till bara fyra ingredienser. Alltså behöver du se till att du inte kompromissar på kvaliteten av dessa ingredienser.

Carbonara består av stora ägg, riktigt fin och rökt pancetta, vacker pecorino ost och massor av mald peppar. Eftersom det är en så enkel maträtt, kommer en hel del av smaken från pancetta. Men du kommer inte att få den vackra smöriga, rökiga smaken från pancetta om du använder en billig bacon eller billig pancetta.

Komma igång

Pasta carbonara är så snabb och enkel att göra att människor underskattar ofta den teknik som krävs för att få ihop den. Det är också viktigt att tänka på att lägga till en generös mängd salt, och kokande vatten till pastan är en annan del av matlagningsprocess som ofta förbises.
Om vattnet som du använt för att koka pastan inte har något salt, kommer rätten inte att bli bra i slutändan. Det finns element som för denna rätten samman och salt är uppe på toppen av den listan. Det är som knappar på en tröja. Lika vacker som en skjorta kan vara, om den inte har knappar, kommer den inte att få till sitt helhetsintryck.

Efter att ha lagt en stor kastrull med vatten på hög värme för att koka upp, rekommenderar många att man placerar pancettan i en riktigt het panna och låter den bräsera tills den är gyllene brun. Efter att ha tagit bort pancettan från värmen, är nästa steg att lägga till två äggulor och två hela ägg till en liten skål och vispa tillsammans med en handfull av pecorino tills blandningen har rörts ihop.

Koka pasta

Som de flesta stora italienska rätter, finns det tekniker som du kan följa för att tillämpa och upprätthålla en konsekvens som kommer att ta rätten från god till enastående.

De flesta tillverkare av torkad pasta anger en koktid, men du bör istället pröva pastan efter åtta minuter och aldrig koka längre tid än 10 minuter för att säkerställa att du levererar en riktigt god rätt. Han säger att behålla ett glas av kokvattnet efter att man silat pastan också är avgörande för framgången av rätten, som gör det möjligt att uppnå krämighet.

Om du använder färsk pasta, vet om att det kommer att kokas klart på en mycket kortare tid.

Utrustning

Recept varianter

Vissa människor gillar att lägga till lök för sötma, och om du gillar lite krydda, är det okej att lägga till några torkade chili flingor så länge som du vet att det längre inte är en traditionell carbonara.

En hel del människor kommer inte att ha tillgång till en bra deli som har pancetta av bästa kvalitet, så om du tillagar eller väljer att baka på en dag-till-dag-basis, kan du lägga till gul lök eller en bit av chili för att lägga till lite mer smak.

Ingredienser

  • 360 gram spaghettini
  • 2 stora ägg
  • 2 äggulor
  • 200g av pancetta
  • 60 g pecorino ost
  • 60g parmigiano
  • Nyligen riven peppar

Metod

Koka upp 5 liter saltat vatten och lägg u en generös mängd salt. Lägg till din spaghetti och låt koka i ca åtta minuter. Sila pastan och behålla ett glas av kokvattnet.

Placera en stekpanna över medelhög-hög värme, tillsätt pancetta och koka tills de är krispigt. Medan din pancetta tillagas, lägg till ägg, pecorino och parmigiano till en liten skål och vispa rejält. När pancettan är gyllene brun, ta bort stekpannan från värmen.

Tillsätt den avrunna kokta pastan till den knaperstekta pancettan och tillbaka på värmen. Tillsätt långsamt kokvattnet och rör ner pasta kontinuerligt för att undvika att det fastnar.

Det här bör endast göras under en medelhög värme i några sekunder för att avlägsna överflödigt vatten.

Nästa steg är den mest viktig delen av matlagningen, och det är här en hel del människor gör ett misstag.

Ta bort din kastrull från värmen och tillsätt äggsmeten och blanda väl tills äggen har förtjockat sig, tänk att restvärmen kommer att göra det mesta av arbetet. Om blandningen är för tjock kan du lägga till ytterligare vatten.

Placera inte blandningen över värmen, annars kommer äggen att förvrängas. Smaka för att se om din pasta är i behov av ytterligare salt, då viss pancetta inte alltid är alltför salt. Lägg till nyligen riven peppar och riven pecorino ost och servera genast.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 11 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 11 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button