Om du vill ha den silkeslätta finishen av rakning, utan att kleta med hårborttagningskrämer, eller vänta på att håret växt tillräckligt långt för vaxning, så är du på rätt ställe. Svaret på era böner är en epilator, och den silkeslenhet som vi nämnde? Den kan även vara i upp till 6 veckor!

Epilering är lätt att få kläm på, men det finns ett och annat trick. Vi ska guida dig genom hur du använder din epilator så att du får de bästa resultaten och utnyttjar den optimalt och ge epilera benen tips. På nolltid kommer denna praktiska lilla enhet att bli din nya bästa vän!

Planera framåt

Speciellt om du är ny på att epilera, bör du inte ha bråttom! Du behöver sätta undan tid när du inte känner dig stressad och kan ta raster om känslorna blir för mycket för dig. Epilering tar längre tid än att raka gör, men efter några försök kommer du att upptäcka att det går fortare att ta bort hår på benen. Även när du är en erfaren pro kan du ha lite röda prickar på huden i några timmar efter att du epilerat, vilket är naturligt och harmlöst, men inte idealiskt för ett event!

Topptips: Försök att göra det på kvällen – det tenderar att göra mindre ont och rodnaden kan gå ner över natten. Det är också en bra idé att inte epilera medan du har mens eftersom du kommer att känna dig mer känslig för smärtan.

Förbered din hud

Innan du börjar epilera är det en bra idé att exfoliera. Detta kommer att ta bort död hud från ytan och minska risken för att du får inåtväxande hårstrån. Vi rekommenderar ett allergivänligt alternativ som St. Ives, som är fritt från oljor, sulfater och parabener, och exfolianterna är naturliga.

Exfoliera Huden

Om du väljer en ledad eller icke-vattentät epilator, måste du se till att din hud är ordentligt torr. För att håren ska stå upp, torka huden i motsatt riktning mot hur håret växer. Vissa kvinnor klappar också på lite babypulver, vilket torkar huden ordentligt och kan göra håren mer synliga, men var försiktig så att du inte täpper till epilatorn!

Å andra sidan, om du har en “Wet&Dry”-epilator behöver du självklart inte ha torr hud, men det är alltid bäst att ha ren hud. Det här är inte bara för att det är mer hygieniskt, men också för att fuktgivare, lotioner och kroppssmör kan göra håret oljigt och svårare att få tag i med epileringspincetterna.

Sätt på den!

epilera benen tipsNästa bit kan vara lite skrämmande om du är ska epilera benen första gången, men det är verkligen inte så illa som du tror att det kommer att bli! Epilatorer låter mycket mer skrämmande än de faktiskt är. Börja på ett område som är mindre känsligt, till exempel ditt nedre ben. Med en hand håll din epilator vid 90°, vilande mot din hud men inte tryckt mot den. Någon annan vinkel och pincetten kommer inte att plocka upp håren så effektivt och kan istället klippa av dem.

Med din andra hand dra din hud stramt. Detta hjälper håren att komma ut enklare och minskar märkbart det obehag du känner. Ta djupt andetag och slå på epilatorn på långsammare inställning och gör ett försök med att glida längs huden, mot hårväxtens riktning.

Visst kan det vara lite obekvämt och ibland sticka till, men vi är säkra på att det inte är så illa som du förväntade dig. När du är lite nöjdare med det och van vid känslan, kan du börja arbeta över hela området, alltid mot riktningen av hårväxten. Den riktning som ditt hår växer i kan förändras gradvis över din kropp, eller för några hårdare områden som dina underarmar kan det växa i två riktningar eller ännu mer! Bara arbeta metodiskt, i ena riktningen och den andra.

Du behöver inte göra det snabbt. Faktum är att låta epilatorn passera över din kropp långsammare ger pincetterna större chans att plocka upp håren. Dessutom är det bra att ta pauser eller att epilera i steg. Ju oftare du epilerar desto mindre ont gör det – håret är finare och det lossnar lättare.

Eftervård

Nu kommer din hud troligen att bli lite röd och ojämn – det är helt normalt och det kommer troligen att gå över om några timmar. Det kan också bli mindre uppenbart nästa gång och varje gång du epilerar, men det kan hända varje gång. Du kan lugna din hud med en aloe Vera- eller trollhasselbaserad fuktkräm. Alternativt kan du använda teträdolja på områden som din bikinilinje eller underarmar (även om det kommer att sticka) eftersom det är naturligt antiseptiskt och kan förhindra follikulit.

Epileringseftervård

Du kan nu lägga upp fötterna och slappna av! Den svåra delen är över, och det blir enklare nästa gång!

Hygien

Kom ihåg att du måste rengöra din epilator nu! De flesta modeller kommer med en liten borste där du kan damma av håren. Alternativt, om du har en vattentät epilator, kan du skölja huvudet och eventuella lock eller tillbehör under en rinnande kran och rengör den med gnidningsalkohol.

Nästa steg

Efter några dagar, exfoliera din hud igen för att förhindra inåtväxande hårstrån. Du kommer att vilja göra detta minst en gång i veckan nu, så länge du fortsätter att epilera. Du kan också upptäcka några områden som behöver fixas till efter några dagar. Det här kan bero på att du klippte håret istället för att ta bort det från roten, eller det kan bero på att de befinner sig i ett annat stadium av tillväxtcykeln till håren som du tagit bort och bara har gått igenom utan att ta bort dem!

Att finjustera gradvis är bra – det är ett mindre område så det är mindre känsligt och du kommer att behålla den smidiga finishen längre. Dessutom, om du har valt en epilator av hög kvalitet, kommer du att plocka hår så små som ett sandkorn som du inte ens märkt!

Slutsats

Så detta är våra bästa tips för att komma igång med din nya epilator. Om du vill veta mer om epilering, kolla in vår blogg, eller om du vill se några recensioner av vad vi anser vara de bästa epilatorerna på marknaden just nu, kolla in vår köpguide.

 

Vidare läsning:

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 10 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 10 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button