Kan du tänka dig hur livet skulle vara om vi inte hade tillgång till kyl- och fryssystem? Hur mycket tid skulle inte gå åt till att försöka införskaffa färska råvaror varje dag… och till att förbereda dem för konservering. Att koka, torka, salta maten… det tar massor med tid och hårt arbete. Det var så folk fick göra förr i tiden, och det var säkert det som James Harrison hade gått och tänkt på när han kom på hur man skulle använda den kylteknik som redan fanns för att revolutionera världen av matförvaring. Sedan dess har kylskåp gått långt, och idag är det lika vanligt att ha ett kyl- och frys system hemma som det är självklart att man ska ha en säng att sova i.

Vårt liv är rejält underlättat av denna apparat. Den gör att maten håller mycket längre, och förhindrar tillväxt av många bakterier. Men systemet är inte perfekt: mat som står för länge i kylskåpet kommer att bli förstörd så småningom, även om det kommer att ta mycket längre än vid rumstemperatur. Detta öppnar vägen för den självklara frågan: hur länge håller kött i frysen?

Matens hållbarhet i frysen

Här får du en lista på hur länge olika matvaror kan förvaras i frysen utan at förlora smak och konsistens:

 • Bakverk med mycket fett: max 3 månader.
 • Frukt och bär: upp til 12 månader.
 • Matbröd: 6-12 månader – ju högre fetthalt brödet har, desto mindre tid bör det vara fryst.
 • Mager fisk: mellan 6 – 12 månader.
 • Fet fisk (t. ex. lax): max 4 månader.
 • Magert kött: upp till 12 månader.
 • Fetare kött: upp till 6 månader.
 • Hur länge håller köttfärs i frysen? Bara upp till 3 månader.
 • Grönsaker: upp till 12 månader.
 • Fläsk: max 6 månader.
 • Färdiglagad mat: 3 – 6 månader.

Dessa tider kan verka väldigt långa – man äter ju trots allt varje dag, så det finns nog ingen risk att laxen blir kvar i frysen så länge – eller? Sanningen är att i de flesta frysar ligger det varor som har funnit ett hem där: det är osäkert när de kom dit, och de ska alltid användas ”kanske i morgon”. Till slut slänger någon ut dem, och pengarna har kastats i sjön. Om du vet att detta händer dig ofta, kanske du undrar: Finns det ett sätt att få maten att hålla längre i frysen?

Vakuumförpackare: därför bör de intressera dig

Svaret på ovannämnda fråga är ja. Genom att använda en vakuumförpackare för att få ordning på matvarorna, får du dem att hålla mycket längre i både frys och kyl, samt underlättar en matlagningsprocess som kallas sous vide. Men hur länge håller vakuumförpackat kött i frysen? För att få en idé om hur effektiv denna metod är, kan du jämföra tabellen ovan med hållbarheten för vakuumförpackade matvaror i frysen:

 • Vakuumpackat kött: upp till 3 år.
 • Köttfärs: upp till 1 år.
 • Fisk: upp till 2 år.
 • Vakuumförpackad färsk lax: upp till 2 år.
 • Grönsaker: upp till 3 år.
 • Bröd: upp till 3 år.

Skillnaden är märkbar! Men varför håller vakummförpackad mat så länge?

Därför funkar vakuumförpackning

Den stora boven när det gäller matförvaring är syre. När råvarorna kommer i kontakt med syre, försämras konsistens, kvalitet och smak. I kylskåpet eller frysen händer inte detta lika snabbt, eftersom varorna är prydligt inpackade och inte får så mycket tillgång till luft – men det stannar ändå alltid kvar lite luft i påsen, hur man än försöker trycka ut den. Denna leder till utvecklingen av mikroorganismer, som kan leda till jäst, bakterier eller mögel, och frysskador på varan.

Vakuumförpackning av mat eliminerar denna risk, eftersom vakuumförpackaren avlägsnar syret och ”låser in” varans konsistens och smak. Det finns dock vissa saker du bör komma ihåg för att förpackningen ska vara ordentligt och säkert utförd:

 1. Renlighet är a och o. Du måste se till att du tvättar både händer och redskap.
 2. Varorna måste frysas in direkt efter förpackningen.
 3. Fyll inte på påsen för mycket – lämna minst 7 cm till paketets öppning.
 4. Lägg inte vassa föremål i förpackningen, eftersom de kan trycka hål i påsen och förstöra syftet med vakuumförpackningen.
 5. Eftersom vakuumpackat kötts hållbarhet är så lång, gör du väl i att skriva en liten lapp med dagens datum på varje paket, så vet du när de närmar sig sitt bäst-före datum.

Hur vakuumförpackar jag mina varor?

Spara tid genom att ordna med allt så fort du kommer hem från affären, då blir det inget dubbelt jobb med att ställa in allt i kylen för att sedan ta ut och packa in det igen. Portionera köttbitarna eller grönsakerna enligt mängden du och din familj brukar konsumera åt gången, och se till att lägga det platt i påsen. Se till att öppningen på påsen är ren och torr, och släta ut alla veck. Stäng maskinens lock och tryck på vakuumknappen. Resten sköts automatiskt. Stoppa in den färdigpaketerade maten i frysen – och glöm alltihop! Du kan komma tillbaka om 2 dagar eller 2 år – maten kommer att vara lika fräsch som dagen du köpte den.

Hur länge håller vakuumförpackat kött i kylen? Svar: 1 – 2 veckor. Jämför detta med de ynka 3 dagarna som köttet kan spendera i kylen utan förpackning.

Ett varningens ord: vakuumförpacka inte dessa varor

När man blivit vakuumglad är det lätt hänt att man vill packa in vad som helst i bara farten – men det finns vissa varor som mår bäst av att du låter bli. Här är de:

 • Grönsaker som kålrötter och broccoli producerar egna naturliga gaser som förstör vakuumeffekten inne i påsen – och varan ruttnar lika snabbt som utan påse.
 • Varm mat – särskilt grönsaker! Värmen skapar ånga, som förstör vakuumet.
 • Ädelost kan mögla fortare i en vakuumförpackning, eftersom vakuumet tar död på ostens aktiva bakteriekultur.
 • Bananer och svampar kan ruttna snabbare i vakuum.
 • Äpplen kan vakuumförpackas – men endast om de är skivade och behandlade med lite citronsaft.

Gör ditt för att minska matspillet, skydda miljön och skona dina finanser: pröva vakuumförpackning av matvaror.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 37 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 37 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button