Hela familjen är samlad på gården en solig söndagseftermiddag. Himlen är blå, barnen glada och saften kall. Hunden springer runt och vill vara med i barnens lek, medan katten föredrar att smeka sig mot matmors ben i hopp om att få smaka – den har ju känt köttdoften i luften för länge sen. Pappa är förväntansfull – nu ska det minsann bjudas på go´mat! Den nyinköpta gasolgrillen står där och glänser, det är bara att vrida på lågan och lägga på burgarna. Det är ju hur enkelt som helst att grilla, människan har ju gjort det sedan tidens begynnelse. Det sitter i blodet på varje manlig man, inte behöver man väl läsa på om det heller!

Jo, ibland så. När det ryker extra mycket om grillen och biffen börjar brinna, då måste man nog veta lite mer om grillning. Eller när man väntat så länge på sin mat men köttet ännu inte verkar ätbart. Detta är en guide för dig som ska grilla för första gången. Du som redan prövat men fått mindre önskvärda resultat kommer också att hitta svar på frågan ”hur grillar man som ett proffs?” i beskrivningarna som kommer.

Att välja rätt grill

En lyckad grillning startar redan i butiken, när du ska välja vilken grill du ska ta hem. Varje familj har olika behov och omständigheter, och du gör rätt i att överväga dessa innan du gör ditt val. Ska det vara en gasolgrill eller en vanlig kolgrill? Hur stor ska den vara, och var ska den stå? Hur många funktioner ska den ha? Bor du i en minilägenhet kan du kolla upp de minsta modellerna, som lätt får plats på balkongen och kan tas fram vid behov. Har du däremot turen att ha skaffat en villa på landet, har du säkert större plats att röra dig på, och kan därför titta på modeller med större grillyta och även andra finesser. Hur många personer ska du grilla åt? Tänk långsiktigt – är du den som gillar stora familjefester, eller att bjuda hem hela gänget på god mat, kan du ha nytta av en större grill med sidebar för att grilla till många– trots att du kanske måste låta den övervintra i garderoben!

Kolgrillen är den traditionella varianten, och den väljs ännu ut av de som vill ha det gammaldags hemtrevligt eller finslipa sina grillskickligheter. Gasolgrillen har andra fördelar: den värms upp snabbare och ger ett jämnare resultat. Vissa finsmakare påstår att det smakar olika med kolgrill eller gasolgrill, men blindtesterna som utförts har bevisat att det inte blir någon skillnad i smaken när båda grillarna värmts upp ordentligt. Gasolgrillen är den klart elegantare varianten som kan komma med oräkneliga extrafunktioner, medan kolgrillen är lättare att underhålla.

Tips för en lyckad grillning

  1. Kontrollera temperaturen! Det är klart enklast att göra detta med en gasolgrill, men termometern kan vara din bästa vän även när du använder kolgrillen. Tänk på att följa receptet noga – för varmt på grillen kan torka ut maten, medan en ej tillräckligt varm grill innebär mat som inte blir ordentligt färdig.
  2. Håll dig borta från tändvätska. (Mer om tändning av grillen längre fram.)
  3. Hur lockande det än känns att stå och vakta köttet – låt bli! Använd locket på grillen för att skapa en jämnare temperaturspridning och ett bättre resultat.
  4. Ersätt marinadblandningen med en torr kryddblandning, eller rub. Det ger mer smak, medan marinader med olja, socker eller andra vätskor inte mår så bra när de läggs på grillen.
  5. Är det tillräckligt varmt? Sätt handen 10 cm ovanför grillgallret och räkna 3 sekunder. Börjar det då kännas för varmt för skinnet har du lyckats med rätt temperatur.

Olika rätter kräver olika tekniker

Perfekt grillat fläsk lyckas du med så här: plocka av det från grillen när det uppnått 65 grader. Lägg in det i foliepapper och låt det grillas färdigt i eftervärmen i 15 minuter. Nötkött är lite svårare att lyckas med: temperaturgränsen är 52 grader för rare, 55 grader för medium och 70 grader för well done. Fråga alltid dina gäster vad de föredrar! Kycklingen ska ha uppnått en innertemperatur på över 70 grader innan den är klar. Men var försiktig! Kycklingkött kan innehålla skadliga bakterier, så se till att det är ordentligt grillat innan du bjuder på det.

Hur tänder man en grill?

Kolgrillen: Använd en elgaffel som du lägger ner i kolet (det tar 30 minuter) eller en grilltändare i form av värmepistol (kolen blir varm på någon minut). Du kan också använda en tändskorsten och lite tidningspapper. När kolen blivit vitgrå är den klar att grillas på.

Grilla på gasolgrill: Öppna grillens lock och gasolflaskans ventil. Vrid på reglaget, vänta i 2 sekunder, och tryck på tändknappen. Brännaren ska börja brinna omedelbart. Stäng locket tills grillen uppnått önskad temperatur, öppna locket igen och lägg på maten. Glöm inte att reglera gasoltillförseln efter önskat resultat.

Hur länge räcker en gasolflaska?

Med kolgrillen måste du köpa ny kol, men gasolgrillen kräver också nytt bränsle nu och då. Du kanske undrar, hur länge räcker gasol till grillen? Svaret på frågan varierar helt på dina grillvanor, och den grill du valt. Ju fler och större brännare, desto snabbare kommer gasolen att gå åt, detsamma ju oftare du grillar. Det finns många som fått en gasolflaska att räcka hela säsongen, så det är inte omöjligt. Ett väldigt irriterande avbrott i matlagningen kan dock uppstå om gasolen råkar ta slut mitt i grillningen, kanske någon gång på sensommaren. Gillar du grillningen extra mycket, kan du kanske skaffa två mindre gasolflaskor och ha den ena som reserv – så slipper du åka iväg för påfyllning mitt i allt det roliga!

Dessa råd kan hjälpa dig starta ditt nya liv som grillmästare på fritid. Men det viktigaste av alla fattas: se till att du har det roligt, och trivs med vänner och familj! Om köttet inte blev perfekt första gången, är det inget att gråta över – se det i stället som en bra ursäkt för att pröva igen! Ju oftare du grillar, desto bättre det kommer att gå – för att inte tala om hur roligt det är att kunna njuta av hemlagad festmat hela sommaren lång.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button