Kaffe har varit en svensk tradition i flera hundra år. Trötta svenskar har smuttat på kaffe i gryningen innan de gett sig av till fälten, till fabriken, till kontoret. Kaffebönorna importerades från Turkiet, och kung Karl XII återvände från ett besök till det exotiska landet med Sveriges första kaffekokningsapparat i bagaget. Men det var länge sedan – under den tid som gått har svenskt kaffedrickande undergått många förändringar. Riksdagen förbjöd import av kaffebönor under flera perioder på 1800-talet, men så fort förbudet lyftes blev kaffekonsumptionen 100 gånger högre än den varit förr. Vi skulle minsann ha vårt kaffe, kokkaffe som det var i början. Sedan tillverkades den elektriska kaffebryggaren – och då hade vägen öppnats för många nya sätt att avnjuta den ljuvliga vardagsdrycken. Folk började fara på semester till Italien, och där hade de ju sitt egna sätt att förbereda kaffet. Man tog hem idén till Sverige, och den blev snabbt berömd. Espresson hade fått ett permanent hem i Norden.

Vad är espresso?

Det är en liten mängd starkt kaffe, täckt av ett fast skum som heter crema. Hur gör man espresso? Genom att pressa hett vatten hårt genom kaffepulvret. Resultatet är ett krämigare, fylligare kaffe som används som bas för ett flertal populära kaffedrycker.

För att espresso ska smaka rätt, måste rätt blandning av kaffebönor användas. De två vanligaste sorterna av kaffebönor heter arabica och robusta. Den förra används mest till kaffe, eftersom den senare anses ha en ”träig” smak, med mer koffein och mindre arom. Men icke när det gäller espresso! Det bästa sättet att få rätt resultat är att använda en blandning av båda sorterna: minst 60 % arabica och upp till 40 % robusta. Espresson får då inslag av kanel, mörk choklad och kryddiga toner, samt en något nötig karaktär som balanserar arabicans syrlighet och skapar tjockare crema.

Hemmagjord espresso varje dag

Du som fått upp smaken för de italienska sättet att dricka kaffe behöver inte fördenskull stå i kö på Starbucks varje dag. Du kan lägga ut någon tusenlapp på en espressomaskin, och få dig en färdig espresso varje morgon. Utan kö, och på max 5 minuter. Det är inte så svårt som man tror! 16 % av svenskarna har redan tagit detta steg. Hur gör man espresso hemma? Här kommer tipsen på hur du kan fixa dig en riktigt god espresso:

  1. Aktivera maskinen och vänta på att vattnet når rätt temperatur för bryggning (89 – 93 grader).
  2. Mät upp 19 g kaffebönor, och mal dem i en kaffekvarn. (Vissa espressomaskiner kommer med en inbyggd kvarn.) Här är första nyckeln till en lyckad espresso: finkornigheten. I din instruktionsmanual kan det stå vilken inställning kvarnen ska ha för espresso. Annars kan du pröva dig fram till den tjocklek som producerar den mängd crema du föredrar.
  3. Smuts är inte gott – se till att portafiltret är rent! Häll i det malda kaffet, och skaka filtret lätt så att pulvret lägger sig. Placera tampern rakt över öppningen på portafiltret, och tryck ned den i kaffet. Kaffepucken ska vara så slät och rak som möjligt.
  4. Ställ espressokoppen under brygghuvudet. Slå på och av vattentillförseln helt snabbt – detta stabiliserar vattentemperaturen och värmer upp koppen, så att espresson håller sig varm längre. Släng bort överflödigt vatten.
  5. Fäst portafiltret i maskinens brygghuvud. Börja bryggningen, och sätt på en timer när du ser den första droppen rinna ut genom filtret. Espresso ska bryggas i 25 – 35 sekunder, tar det längre än så var kaffet för fint malet. Nu är din espresso klar! Glöm inte att rensa och göra rent portafiltret när du är klar…

Så fixar du en espresso hemma – utan maskin

Tänk om du inte har råd med en espressomaskin just nu? Det bör inte vara en anledning att avstå från den goda drycken. Du kan i stället leta reda på din mokabryggare – eller skaffa en för några hundringar – och följa dessa tips för att få en riktigt välsmakande, espressoliknande dryck. Hur gör man espresso utan maskin? Gör så här:

  1. Se till att du har färskt kaffe hemma. Paketet ska inte ha varit öppet längre än 14 dagar, och malningen blir bäst om den görs direkt innan bryggningen. Kaffepulvret behöver inte vara lika fint som för en espressomaskin, men det ska vara finare än till bryggkaffe.
  2. Fördela kaffet jämnt i bryggaren, utan att packa det för hårt. Lägg i en knivsudd socker om du gillar mokakaffe. Ställ bryggaren att koka, och kontrollera temperaturen så att den inte blir för hög. När kaffet börjar sippra fram – håll ett öga på det, och avlägsna det från värmen innan det börjar komma ut bubblor. Dessa kan förstöra smaken!
  3. Rör om kaffet för att jämna ut smaken, och servera gärna i espressokopp. Eftersom det är lägre tryck i en mokabryggare än i en espressomaskin, kommer det troligtvis inte att bli någon crema på ditt kaffe.
  4. Gör rent bryggaren ordentligt med varmt vatten – diskmedel förstör aromen! Torka delarna väl, och förvara apparaten omonterad.

Basdrycken klar – vad nu?

En espresso går snabbt att fixa och kan drickas på morgonen för lite extra energi inför dagens projekt. Men om det är en ledig söndagsmorgon och du har tid och lust för det lilla extra, kan det vara värt att komma ihåg att espresso endast utgör basen för en mängd olika populära kaffedrycker. Pröva dessa:

  • Macchiato: häll lite ångad mjölk i din espresso.
  • Cappuccino: häll upp lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum.
  • Lite is i din cappuccino fixar en intressant variation: cappuccino freddo.
  • Caffé latte: ¾ ångad mjölk utan skum med ¼ espresso.
  • Caffé mocha: lika delar espresso, ångad mjölk eller vispgrädde, och varm choklad.
  • Caffé romano: riv lite citronskal i botten på koppen innan du häller i espresson.
  • Caffé corretto: häll i en gnutta grappa eller anislikör i din espresso.
  • Ristretto: brygg espresson med hälften så mycket vatten som du brukar för ett extra starkt kaffe.

Det finns otaliga mängder variationer att pröva på när du väl lyckats med basdrycken. Varför inte pröva dig fram till din favorit? Kom dock ihåg att inte dricka för mycket kaffe på en gång – rekommendationen från Europeiska Hälsomyndigheten är att inte inta mer än 300 mg koffein om dagen om du vill undvika kaffedarr och andra negativa reaktioner. Detta motsvarar ungefär 150 g espresso.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button