Det är bara att erkänna: att stryka kläder är både jobbigt och tidskrävande och ibland så pass jobbigt att man hellre väljer ett annat plagg än att ställa sig och stryka det man egentligen ville ha på sig. I stället för att stryka satsar därför många på en steamer eller ångstrykning som det också kallas för. Ångstrykjärn klarar både tuffa skrynklor i de flesta typer av tyg och är inte mycket svårare att använda än strykjärn när man har fått in tekniken. Att ånga kläder istället för att stryka går också snabbare men det är också en fråga om utrymme eftersom man kan stryka utan strykbräda. Nedan hittar du tips för hur du ska lyckas med din steaming och vad som är viktigt att tänka på.

Hur en steamer fungerar

kläd steamerEn steamer eller ångstrykjärn tar bor skrynklor och veck med hjälp av varm ånga. När ångan skjuts igenom tyget i hög fart sväller fibrerna i tyget, de mjuknar och återfår sin naturliga form. Plagget blir skrynkelfritt och ångan gör även att färger och textur framträder. Steamern hjälper också till att hålla plaggen fräscha mellan tvättarna och minskar slitage på tyget, eftersom man inte behöver tvätta plagget lika ofta. Dessutom är en steamer en bra investering för den som är allergisk mot till exempel damm och kvalster eftersom den inte bara tar bort dessa utan också dödar upp till 99 % av all bakterier med den heta vattenångan. En steamer är helt enkelt klimatsmart och mer skonsamt för kläderna.

Skillnaden mellan en steamer och ett styrkjärn

Strykjärn och steamers är båda avsedda att ta skrynklor ur kläderna, även om de har sina egna respektive fördelar.

Steamers fungerar på ett större utbud av tyger eftersom de är mindre benägna att skada tyget och vattenånga inte är lika skadligt för textilfibrer som direkt värme. Alla tyger som blusar, kostymbyxor och även kavajer mår bättre av att bli ångade än strukna eftersom ångan tränger in i tygets fibrer och gör fräschar upp dem på djupet utan att skada tyget. Ulltröjor blir som nya och även gardinerna kan steamas medan de hänger uppe för att fräscha upp dem. Sidenblusar, kashmirtröjor och ytterplagg är ytterligare exempel på plagg där steamern är betydligt bättre än strykjärnet.

Det är svårt att misslyckas med steamern, till skillnad från med strykjärnet där det är lätt att bränna eller få fläckar på plaggen, speciellt när det kommer till känsliga tyger som siden. Vill du ha pressveck på plaggen är strykjärnet dock överlägset mer effektivt.

Tips för dig som funderar på att köpa en steamer

Om du stryker regelbundet och vanligtvis bara ett eller ett fåtal plagg åt gången och du vill göra det snabbt är en handhållen steamer ett bra inköp. För dig som steamar mycket eller har många plagg i ömtåliga material som siden, satin eller ull kan det vara värt det att investera i en stående steamer eftersom de har en större vattentank. För den som reser mycket är en resesteamer en oumbärlig vän på resan.

Hur man steamar för att få bästa resultat

När du ska steama för första gången kan det vara lite knepigt att veta hur man ska göra. Några grundläggande tips och saker som kan vara bra att känna till är följande;

  • Även om de flesta ångstrykjärn har samma grundläggande funktion, läs noga instruktionerna som medföljer ditt järn eftersom varje modell har sina egna funktioner och specifikationer.
  • Varje gång du använder din steamer: se till att fylla tanken med färskt vatten, överfyll den aldrig och använd aldrig vatten som har blivit kvar sedan förra gången du steamade.
  • Använd alltid långa, långsamma rörelser så att ångan kan tränga in i tyget.
  • Ångstryk alltid mindre delar först, som manschetter och kragar. De större delarna av plagget som ärmar eller fram- eller bakstycke ångar du sist.
  • Om du ångar en kappa; ånga fodret först och ånga alltid uppifrån och ner.
  • Vad du kan ånga är mer eller mindre alla sorters tyger som; Bomull, Ull, ullblandningar, syntetiska tyger, kashmir, siden, sidenblandningar och andra ömtåliga tyger.
  • Det finn dock tyger som du INTE kan ånga; mocka, skinn, vaxade jackor och allt som är tillverkat av plast, som till exempel regnrockar, eftersom de kan smälta av värmen.
  • Det är viktigt att komma ihåg att vattenångan från steamern är varm. Försök inte ånga någoting när du har på dig det; i värsta fall kan du orsaka allvarliga brännskador.

Steama i 4 enkla steg

För att ångstryka och få det allra bästa resultatet följ stegen i guiden nedan.

  1. Förbered din steamer för användning genom att fylla på kallt vatten i vattentanken och sätta i kontakten.
  2. Det är lättare att ånga ett plagg när det hänger. Häng därför upp plagget du vill ånga på en galge.
  3. Ånga ditt plagg genom att föra ångarens munstycke längs tyget, uppifrån och ner i långsamma rörelser. Var noga med att munstycket inte rör vid plagget (om det inte är en steamer med speciell steamerplatta där det står i manualen att du kan göra detta).
  4. När du är klar och har fått ut skrynklor eller fräschat upp plagget, låt ditt plagg torka på galgen innan du använder det.

Att ångstryka skjortor

stryka skjorta

Att stryka skjortor med en steamer är enklare än många tror. Först av allt: var inte rädd för att använda ordentligt med ånga när du stryker.

  1. Börja med att hänga upp skjortan på en galge.
  2. Börja med att ånga kragen: vik upp den och ånga på undersidan tills den är slät, vik sedan tillbaka den och ånga på utsidan.
  3. Efter kragen, ångstryk manschetterna.
  4. Ånga ärmarna: sträck ärmen och ånga från axeln ända ned till manschetten och vänd sedan ärmen och gör på samma sätt på andra sidan.
  5. Ångstryk framsidan av skjortan först och sedan baksidan. Använd långsamma rörelser och ånga alltid uppifrån och ner.

Att ångstryka gardiner eller mattor

När du ska stryka gardiner eller mattor med ånga kan du låta gardinerna hänga på stången och mattan ligga kvar. Använd långsamma svepande rörelser och ånga gardinerna uppifrån och ner. Mattan kan ångas på plats eller hängas upp över en stolsrygg.

Lycka till med din steaming!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.6
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 14 / Genomsnitt: 4.6
Back to top button