www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Kong Tuggleksak
VĂ„rt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att fÄ den bÀsta shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera vÄra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita pÄ vÄra val.

Karin kommer hem efter en lĂ„ng och jobbig arbetsdag. Fötterna kĂ€mpar sig ut ur skorna medan hon hĂ€nger upp jackan pĂ„ sin krok. ”Tobbe! HallĂ„ lilla gubben!”, utbrister hon till det glĂ€fsande pĂ€lsdjuret som hĂ€lsar henne med entusiasm. Det ska bli sĂ„ skönt med ett varmt bad, tĂ€nker hon och kliver in i rummet. Det Ă€r dĂ„ hon upptĂ€cker brottsplatsen: hennes nya Jimmy Choos ligger dĂ€r, mitt pĂ„ golvet, alldeles söndertuggade. Och Karin som lĂ€ngtat sĂ„ efter att fĂ„ prova dem pĂ„ festen till helgen
 ”Tobbe!” ryter hon fram, och det finns inte lĂ€ngre nĂ„gon lekfull ton i hennes röst. Men hur ska hon fĂ„ sin lilla hund att förstĂ„ vad han gjort fel? Och varför gjorde han det, till att börja med? undrar hon.

Hunden som sÀllskapsdjur

MĂ€nniskans bĂ€sta vĂ€n, kallas de. Hundarna. Och de har de varit lĂ€nge. Ända sedan den första vargen som började ty sig till en mĂ€nniska i stĂ€llet för sin vargaflock, och mĂ€nniskan tyckte det skulle vara kul med lite sĂ€llskap pĂ„ jaktturen. Praktiskt med nĂ„gon varning i förhand nĂ€r det var faror i hĂ„gen var det ocksĂ„. Precis som vargar, Ă€r hundarna sociala djur som gĂ€rna vill höra till en flock och se upp till en ledare. De har blivit domesticerade: agressiviteten och instinkten att rymma har förlorats, och nu vill de gĂ€rna stanna hos oss. Det Ă€r mest genom mĂ€nskligt urval som man lyckats avla fram ”snĂ€llare” djur, dĂ„ individer med goda egenskaper parats med varandra för att styra avkomman.

Detta kommer dock med ett stort ansvar för oss hundĂ€gare: eftersom familjen Ă€r hundens nya ”flock”, bör vi se till att dessa gladlynta, vĂ€nliga djur Ă€r vĂ€lskötta. De ska ha mat och husrum som vi alla vet, och de ska ha regelbunden kontroll hos veterinĂ€ren för att garantera att de mĂ„r sĂ„ bra som möjligt. De ska fĂ„ regelbunden motion, och vi mĂ„ste plocka upp föroreningarna efter dem. Men det finns tvĂ„ behov till som de har, som kan försummas av en godhjĂ€rtad men glömsk hundĂ€lskare: de ska fĂ„ leka och de ska fĂ„ sova.

Karin i ovannÀmnda exemplet illustrerar detta vÀl: Tobbe hade gott om mat och en skön plats att sova pÄ. Ur sitt strikta schema hade hon tagit tid att ta honom till veterinÀren, och allt var okej. Han fick sin motion pÄ morgonen, nÀr hon ocksÄ passade pÄ att springa lite för att fÄ igÄng cirkulationen. Sen gick de bÄda hem, hon klev in i duschen och gjorde sig i ordning för att gÄ till jobbet, dÀr hon ibland fick stanna till sent pÄ kvÀllen.

Medan Tobbe fick sitta hemma och vÀnta.

Inte konstigt att han fick för sig att tugga sönder skorna. Det var ju sÄ hÀrligt att bita i lÀder, sÄ varför inte?

Alla hundar behöver ha nÄgot att göra, och ju smartare hundras du valt, desto viktigare det Àr att du förser din lurviga vÀn med gott om hundleksaker för att de ska kunna underhÄlla sig sjÀlva utan att ge sig in pÄ dina affÀrer. Och det Àr just dÀrför som det har blivit sÄ populÀrt med aktiveringsleksaker för hundar: ge den nÄgot annat att tugga pÄ, sÄ att dina skor fÄr vara ifred!

Konceptet aktiveringsleksaker

hundleksakerIdén bakom skapandet av hundleksaker som aktiveringsleksaker var att du ska kunna stimulera din hund psykiskt sÄvÀl som fysiskt. Att lyda ligger i hundens natur, eftersom det handlar om ett flockdjur, som mÄste kÀnna att det finns en klar ordning i familjen: det finns nÄgon som bestÀmmer, och det Àr inte hunden. DÀrför Àr det ocksÄ viktigt att du tar ledningen: att du tar dig tid varje dag att trÀna upp vovven, visa vem som Àr herre i huset och hur hunden ska göra för att göra dig glad. LÄt hunden jobba för sin mat: middagsmÄlet ska vara belöningen för ett lyckat trÀningspass, och inte en sjÀlvklarhet som man fÄr njuta av trots att man inte lyft en tass pÄ hela dagen.

Aktiveringsleksaker för hundar Àr designade för att stimulera hundens tÀnkande och förbÀttra dess förmÄga att lösa problem. Det kan Àven ge dig en stunds lugn och ro, eftersom du kan ge dig av och ta hand om dina Àrenden, medan hunden Àr fullt upptagen med att försöka fÄ godbiten ut ur leksaken. TÀnk ocksÄ pÄ hur nöjd och glad du kÀnner dig nÀr du Àntligen lyckats klura ut en gÄta eller lösa ett svÄrt problem: lÄt din hund spegla dessa kÀnslor genom att lÄta den fÄ ett pussel att handskas med, och bli belönad med godis pÄ slutet.

Olika sorters aktiveringsleksaker

Den bÀsta hundleksaken för just din vovve beror ganska mycket pÄ hundens Älder, livsstil och intressen. HÀr kan du lÀsas om de olika sorters djur leksaker som finns, för att guida dig till ett smartare val:

Aktiveringsbollar. Hundleksaker i form av bollar Àr alltid en stor favorit. Aktiveringsbollar Àr smÄ, fÀrgglada bollar tillverkade i naturgummi som tÄl att kastas ivÀg, jagas och bitas i. Gummit Àr mjukt mot tÀnder och tandkött, och ger gÀrna efter för att trycka ut godbitarna som du gömt inuti. Prova att fylla upp bollen med köttfÀrs eller nÄgon annan sorts mjukfoder: dÀr fick hunden nÄgot att bita i!

AktiveringsmatskĂ„lar. Har du en hund som hetsĂ€ter, eller som svĂ€ljer för snabbt? DĂ„ kan denna matskĂ„l vara nĂ„got att tĂ€nka pĂ„ – hunden fĂ„r inte direkt tillgĂ„ng till maten, utan den mĂ„ste tĂ€nka lite pĂ„ hur den ska komma Ă„t den. Det gĂ€ller att anvĂ€nda bĂ„de nos och tassar hĂ€r: en godbit Ă„t gĂ„ngen, och den mĂ„ste klura ut hur den ska göra för att öppna luckorna. Vissa matskĂ„lar kommer med olika svĂ„righetsgrader: hunden fĂ„r börja med den enklaste modellen, och lite i sĂ€nder ta sig vidare, tills den blir expert pĂ„ att hitta gömda munsbitar


Hundglass: LÀgg lite fÀrskfoder i aktiveringsskÄlen och stÀll in den i frysen. StÀll fram den Ät hunden nÀr maten Àr genomfrusen. Detta kommer att sysselsÀtta din rastlösa vovve under flera timmar!

HĂ„rda eller mjuka leksaker?

Var tĂ€nker du lĂ„ta hunden leka? Vad har du sjĂ€lv för planer för dagen? En mjuk leksak funkar bra inomhus, eftersom den inte för sĂ„ mycket ovĂ€sen och orsakar oftast inga skador om den skulle Ă„ka in i möbler eller dylikt. HĂ„rda bra leksaker passar dĂ€remot för tuffare lek – har du en stor bjĂ€sse ute pĂ„ gĂ„rden som gĂ€rna vill sĂ€nka tĂ€nderna i nĂ„got riktigt saftigt, kan du erbjuda hĂ„rda gummileksaker innan han fĂ„r för sig att han kan hitta underhĂ„llning sjĂ€lv
 för det Ă€r oftast dĂ„ som skor, vĂ€skor och andra föremĂ„l brukar ”gĂ„ förlorade”.

HÄll intresset uppe: Fördelar och nackdelar med hundleksaker

Hunden ska helst fĂ„ uppleva att leksaken alltid Ă€r spĂ€nnande, sĂ„ att den inte förlorar intresset för den alltför snart. Detta lyckas du med genom att ta bort hund leksaken sĂ„ fort godiset Ă€r slut. Fyll pĂ„ den igen och lĂ„t hunden njuta – pĂ„ sĂ„ sĂ€tt har den alltid nĂ„got att se fram emot nĂ€r du tar fram leksaken! Detta kan av nĂ„gra upplevas som en nackdel, eftersom det tar tid. TĂ€nk pĂ„ det sĂ„ hĂ€r i stĂ€llet: du investerar i din vĂ€nskap med pĂ€lsdjuret varje gĂ„ng ni tillbringar kvalitetstid tillsammans, och ni kommer bĂ„da att mĂ„ bĂ€ttre av det.

Är det absolut nödvĂ€ndigt för dig att lĂ€mna hunden ensam med leksaken Ă€r det en annan sak – var dĂ„ uppmĂ€rksam pĂ„ mĂ€rken av frustration. Om maten tar slut, kan en uttrĂ„kad hund lĂ€tt bli frustrerad och börja tugga och gnaga hĂ„rdare pĂ„ leksaken i hopp om att den magiskt ska fyllas pĂ„. Hundlogiken bakom detta Ă€r ganska lĂ€ttförstĂ„elig: ”förra gĂ„ngen jag tuggade kom det mat ur bollen, dĂ„ ska jag göra det igen”. Även den tĂ„ligaste av valpleksaker kan gĂ„ sönder nĂ„gon gĂ„ng, och dĂ„ gĂ€ller det att du Ă€r uppmĂ€rksam pĂ„ detta: det kan vara farligt för hunden att fĂ„ i sig smĂ„ avbrutna bitar av plast eller gummi.Det finns inte hundleksaker som inte gĂ„r sönder – sĂ„ byt ut leksaken nĂ€r den börjar visa tecken pĂ„ slitage.

Alla leksaker som det har varit mat i mĂ„ste rengöras noga, sĂ€rskilt nĂ€r det gĂ€ller vĂ„tfoder med köttbas. Annars finns det risk för bakteriebildning, och dĂ„ kan din hund bli ordentligt sjuk. Kontrollera gĂ€rna hur lĂ€tt det Ă€r att göra rent leksaken innan du köper den – annars kommer du att stĂ„ vid vasken mĂ„nga timmar nĂ€r du försöker skrubba ur varje liten krumelur.

Tid att tÀnka

hund leksakIbland hÀnder det att en glad och uppspelt husse eller matte kommer hem till Tobbe med en sprillans ny billig hundleksak, precis som den som setts pÄ YouTube-annonsen. Snabbt lÀser man igenom instruktionerna, fyller leksaken med den godaste maten man har hemma (eller kanske man till och med köpt hem lite lyxmat, bara för att pröva) och kallar pÄ Tobbe. Nu ska han ha chans att visa vad en hund ska duga till, minsann.

Men ibland vet inte Tobbe vad husse eller matte vill.

Han kanske nosar lite nyfiket pĂ„ leksaken, viftar glatt pĂ„ svansen nĂ€r han mĂ€rker att det luktar gott
 och tar ett respektfullt steg tillbaka. Han tittar up med en frĂ„gande blick i de trogna hundögonen. ”Vad ska jag göra nu?”

Om din lilla vovve ber om hjÀlp, sÄ mÄste du förse honom med denna. Gör det lite lÀttare för honom att förstÄ vad han mÄste göra genom att sÀtta lite av maten precis vid kanten. LÄt honom titta, snusa och nosa, kanske slicka lite. Ge honom den tid han behöver (vissa hundar Àr trögare Àn andra) för att lista ut vad det Àr han mÄste göra för att fÄ tag pÄ godiset. Prova gÀrna nÀr hunden Àr hungrig: det finns ingen bÀttre motivation att arbeta för maten Àn en kurrande mage!

Alltid nytt i lekhagen

Ett tips för dig som vill göra din hund glad men inte har tillgÄng till sÄ mycket extra pengar att köpa hundleksaker för Àr att gÄ ihop med andra grannar eller vÀnner som ocksÄ Àr hundÀgare. Köp varsin leksak, och efter en tid byter ni sinsemellan. Det blir variation i leken för djuren, och billigare för er i lÀngden. Kom bara ihÄg att prata om eventuella problem först: hur ska ni göra om Max biter sönder Tobbes leksak? SÄnt kan hÀnda, och dÄ Àr det bÀst att vara förberedd.

En annan idé för att fÄ tag pÄ hundleksaker billigt Àr att kolla upp hundleksaker rea pÄ nÀtet. Det brukar finnas ett brett urval av modeller som du kan vÀlja mellan till att börja med, tills dess att din hund Àr redo att bita i nÀsta problem.

Är din hund lycklig?

Du har gjort allt du borde, och nu tror du att din vovve borde vara glad. Men vÄra fyrbenta vÀnner kan tyvÀrr inte tala eller uttrycka hur de mÄr, sÄ dÄ gÀller det för husse och matte att vara pÄ alerten och lÀgga mÀrke till de olika kÀnnetecken pÄ en frisk eller sjuk hund, en som Àr glad eller en som Àr deppad. Ligger den nya leksaken dÀr, och hunden bredvid helt slö, behöver du inte dra den förhastade slutsatsen att han Àr sjuk eller ledsen: nÄgot som Àr mycket viktigare att hÄlla ögonen öppna för Àr sömnen. Hundar Àr riktiga sjusovare, det vet alla som nÄgon gÄng haft en. Men hur mycket sömn behöver de egentligen?

Det finns lĂ„genergihundar och högenergihundar – det beror pĂ„ ras, Ă„lder, hĂ€lsa, personlighet och mycket annat. Men nĂ€r du haft din hund under en lĂ€ngre tid har du sĂ€kert lagt mĂ€rke till rutinerna, nĂ€r den brukar sova och nĂ€r den Ă€r som piggast. Börjar hunden sova lĂ„ngt över det den förut brukade, kan det vara tecken pĂ„ att nĂ„got Ă€r fel, och dĂ„ Ă€r det dags att kontakta veterinĂ€ren. DĂ„ kan Tobbe fĂ„ den hjĂ€lp han behöver för att komma pĂ„ fötter igen, och komma tillbaks till sitt lekfulla, energiska gamla jag. Aktiveringsleksakerna kommer helt plötsligt att verka mer intressanta, och du kan ha roligt i att titta pĂ„ medan din hund blir bĂ„de mĂ€ttare, gladare och smartare, en tugga i taget!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 28 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 28 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button