En hörselskada är inte synlig och många människor vet inte att det bara i Sverige är hela 1,4 miljoner människor som har olika typer av hörselnedsättningar, dövhet eller andra besvär med hörseln som påverkar deras vardag. Av dessa behöver över 700 000 hörapparater och andra hjälpmedel för att kommunikationen ska fungera till vardags. Du som är hörselskadad är alltså inte ensam.

Det finns många olika produkter som kan hjälpa dig som är hörselskadad. Ibland kan det nämligen vara så att hörapparaten inte riktigt räcker till. En av de vanligaste situationerna är när du pratar i telefon. Det finns telefoner som är kan hjälpa hörselskadade personer att höra ännu bättre vid telefonsamtal men vilken mobil ska man köpa? Och vilka andra saker behöver man tänka på?

Vad är en hörapparatkompatibel telefon?

Låt oss börja från början: en hörapparat anpassas alltid till dina behov när du får den. Vilken hörapparat du har beror på flera olika faktorer som hörselnedsättningens grad och typ, aktiviteter och omgivningsfaktorer, bara för att nämna några. En hörapparat är ett fantastiskt hjälpmedel som gör livet enklare för de allra flesta. Men för dig som inte kan höra när du ska tala i telefon kan det bli ett problem. De goda nyheterna är att det finns olika modeller, typer och märken av telefoner för hörselskadade som gör det enklare för dig som är hörselskadad att använda telefoner och mobiltelefoner. Den bästa mobiltelefon för hörselskadade är en telefon som gör att du inte begränsas i din vardag. Det är också en telefon som fungerar tillsammans med dina hörapparater så att du kan använda telefonen utan att tänka på det. Dessa telefoner kallas för hörapparatskompatibla telefoner och kräver att din hörapparat har en T-slinga eller Bluetooth. Mer om detta nedan.

Bluetooth i hörapparaten

De flesta hörapparater har idag trådlösa system, vanligtvis bluetooth (eller blåtand som det heter på svenska), som gör att mobiltelefonsamtal kan strömmas till hörapparaterna direkt. Detta brukar hjälpa de flesta. Bluetooth är idag det vanligaste sättet för att koppla ihop hörapparater och mobiltelefoner.

T-slinga i hörapparaten

I många hörapparater finns det mottagare för det som kallas för teleslinga eller kortfattat för T-slinga. I offentliga lokaler som till exempel i postluckan, på många biografer och i föreläsningssalar finns det ofta T-slinga installerad. T-slinga gör att man hör ljudet klarare och att omgivningsljuden minskar. För att det ska fungera behöver hörapparaten ställas i T-läge när man ska lyssna via slingan.

Streamer

I en del fall behöver man investera i en så kallad streamer, vilket är ett trådlöst hjälpmedel som bärs runt halsen i ett band eller kan fästas i hörapparaten för att förstärka signalen, detta är främst viktigt för hemtelefoner, faxar och andra apparater du vill ha hemma. Väldigt få människor behöver dock en streamer idag tack vare att Bluetooth-tekniken finns inbyggd i nästan alla mobiltelefoner och apparater och dessutom finns i många olika slags hörapparater.

Hur fungerar hörapparatkompatibla telefoner?

Hörapparatskompatibla telefoner är alltså beroende av att hörapparaten kan kopplas till telefonen för att de ska fungera och du ska kunna använda telefonen så som du vill. Om din hörapparat saknar de här funktionerna kommer det inte att göra någon skillnad om du köper en telefon som är anpassad för att fungera tillsammans med hörapparater. Det som är bra är att så gott som alla moderna mobiltelefoner fungerar med hörapparater så länge telefonen har stöd för trådlös Bluetooth-teknik. Bluetooth är enkelt att använda eftersom det är utvecklat för korta distanser och är enkelt att ställa in. I de flesta fall behöver man inte göra några komplicerade inställningar alls utan telefonen kan själv koppla ihop sig med din hörapparat och sedan är det bara att sätta igång med att ringa nära och kära och inte behöva oroa sig över att inte kunna höra.

Vilka typer av hörapparatkompatibla telefoner finns det

En billig telefon med kompatibel hörapparat som saknar avancerade funktioner kan vara ett attraktivt val om allt du behöver göra är att ringa och ta emot samtal. Det är också perfekta telefoner för äldre personer som inte vill ha en massa teknik eller smidigt för fast telefoni för äldre som inte upplever ett behov av en smart telefon.

Fasta telefoner

Det finns många fasta telefoner som är kompatibla med T-slinga och som kan göra det enklare för dig som har dig hörsel att höra bättre. Fasta telefoner är ju precis vad det låter som – en telefon du har hemma och som är kopplad till det traditionella telenätet. Det viktiga är att kontrollera att telefonen är kompatibel med hörapparaten så att du kan få det ljud du vill ha.

Trådlösa telefoner

Trådlösa telefoner för hemmet är också en smidig lösning för de flesta som inte vill ha en mobiltelefon men fortfarande vill kunna vara mobila medan de pratar. Trådlösa telefoner för äldre människor kan också vara praktiskt eftersom man kan ta med den när man gör olika saker i hemmet eller förflyttar sig mellan olika rum. Det är också bra för dem som är rörelsehindrade eftersom de är smidiga att ha med sig. Många av dessa telefoner är kompatibla med hörapparater via T-slinga eller Bluetooth.

Enkla smartphones

Detta kan vara en enkel smartphone för äldre som helt enkelt inte har så stora behov av olika funktioner. Om du bara behöver skicka e-post eller vill ha tillgång till Internet kan det vara bra att ha en hörapparatkompatibel telefon som har lite mer funktioner men fortfarande är enkel att använda. En del enkla smartphones är tillräckligt smarta för att du ska kunna göra det mest basala och är bra för dig som inte behöver appar eller vill ha tillgång till mer avancerade funktioner.

Vanliga smartphones

Vissa telefoner innehåller affärs- och företagsfunktioner, tillgång till appar och avancerad funktionalitet. Dessa telefoner har så gott som alltid Bluetooth och är hörapparatskompatibla som standard. De är lite dyrare och mer avancerade än enklare modeller av smartphones men för den som lever ett aktivt liv och inte vill ha några begränsningar är de ett bättre val.

Vilka andra funktioner finns det?

I de allra flesta telefoner idag finns det en massa smarta och praktiska funktioner. Sådant som är värt att kontrollera, särskilt för den som är hörselskadad är volymkontroll, varningar om inkommande samtal och självklart att den är kompatibel med hörapparaten. Det finns också mobiltelefoner med stora knappar som kan vara praktiskt, tal-till-text funktionalitet, SMS funktionalitet och så vidare som är värda att ta i beaktande innan man bestämmer sig.

Fler tips om telefoni för dig som är hörselskadad

För den som är hörselskadad eller har dålig hörsel av andra anledningar är det bra att läsa på så att man förstår vilka alternativ som finns. Till exempel har Hörsellinjen.se en bra guide över sådant som är bra att veta när det kommer till telefoni och mobiltelefoni som är värt att läsa.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 24 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 24 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button