www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Om du äger ett hus och vill hålla din terrass, ditt staket och dina väggar fläckfritt rena, så har du två alternativ – skrubba tills knogarna blöder eller skaffa dig en högtryckstvätt och få det gjort på ett litet kick. Japp, vi förespråkar det senare alternativet och en bra högtryckstvätt klarar på några minuter av uppgifter som skulle kräva timtals av manuellt skrubbande. Men en del av dessa apparater är märkbart bättre än andra.

För att skriva denna artikel har vi undersökt mer än 120 modeller av högtryckstvättar från 25 tillverkare. Vi har tittat på deras officiella specifikationer såväl som prestanda i verkliga tester och användarnas feedback. Det stämmer att de flesta rengör tillräckligt bra. Men det finns stora variationer i hur enkla de är att använda, stabilitet, om de är bärbara, högljudda, hur man förvarar tillbehören och konstruktionens kvalitet. Det kanske känns som småsaker, men de kan spela en avgörande roll för hur mycket du kommer att uppskatta användningen av apparaten.

Efter grundlig research av alla ovannämnda aspekter har vi valt ut fem högtryckstvättar att rekommendera i olika prisklasser och för olika rengöringsbehov. Oavsett om du letar efter den mest kraftfulla smutsutrotaren på marknaden eller en liten, prisvärd högtryckstvätt för att skölja av din cykel, så har vi det du behöver. Att välja ut endast fem modeller var svårare än att rengöra en uppfart och därför tar vi också upp i våra recensioner de avgörande skillnaderna mellan liknande modeller.

Om du vill lära dig mer om alla dessa munstycken och lansar, samt andra underligheter som hör till högtryckstvättar, kan du skrolla ner för att läsa vår köpguide. Den innehåller också enkla tips för att se till att dina tvätt-äventyr är säkra och ger önskat resultat.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Det är viktigt för oss att de produkter vi representerar är av högsta kvalitet och till de bästa priserna, så vi kontrollerar alltid våra listor och uppdaterar dem vid behov för att ge dig de mest kvalitativa alternativen.

Kärcher K5 Full Control

Kärcher K5 Full Control
Bäst i test
Fördelar
 • Mycket bra rengöringsförmåga
 • Högkvalitativ konstruktion
 • 3-stegs justering av styrkan
 • Enkel att montera ihop och enkelt att byta munstycke
 • Ikonerna på munstycket och spolhandtaget hjälper dig att välja rätt intensitet
 • Enkelt att addera rengöringsmedel
Nackdelar
 • Tung
Översikt

Kärscher K5 Full Control är den bästa högtryckstvätten för hemmabruk som du kan köpa för tillfället. Den kombinerar maximalt tryck med ett tillräckligt högt vattenflöde för de flestas behov och den är gjord av beständiga och hållbara material. Men det bästa av allt är att den har flera extratillbehör som gör rengöringen enklare – till exempel ett uttag för att fästa en flaska med rengöringsmedel och illustrativa ikoner på alla munstycken för att hjälpa dig att välja det rätta munstycket för varje uppgift.

I tester levererade K5 resultat som gjorde att allt såg skinande nytt ut, oavsett om det handlade om att få bort envis smuts från stenbeläggning eller att skonsamt rengöra målade staket och plastytor. Den gjorde också ett utmärkt jobb med bilar och utmärkte sig tack vare sin användarvänlighet och exakta kontroll av intensiteten.

K5:s högtrycksspolhandtag har en LED-display som informerar om vilken nivå på trycket som valts. Det finns tre lägen; mjuk, medium och hård, och samtliga åtföljs av en hjälpsam ikon som illustrerar för vilket ändamål det är tänkt. Även om du är en nybörjare när det kommer till högtryckstvättar så kommer du inte av misstag råka blåsa av all färg från ditt nyligen ommålade staket (det finns också ett lås så att du inte kan ändra läge av misstag). Det fjärde alternativet på spolhandtaget är mix. I detta läge så adderas rengöringsmedel till vattnet vilket gör det superenkelt att till exempel tvätta bilen. Kärcher säljer medel för alla rengöringsbehov och man vänder helt enkelt flaskan upp och ner och kopplar in den i maskinen. Det sparar tid, bekymmer och ger mindre spill, men du är också tvungen att använda tillverkarens tvättmedel (och deras plug-in flaskor).

K5 drivs av en vattenkyld motor med 2100 watt som kan rengöra upp till 40 m2 i timmen. Det maximala trycket når 145 bar och vattenflödet 500 l/t. Slangens längd är 8 m, strömsladden är 5 m och teleskophandtaget kan förlängas upp till 91 cm. Dessa egenskaper ger en enastående prestanda och bekvämlighet för sitt pris, tillräckligt för de flesta husägare (om du behöver ännu högre tryck kan du titta på vår recension av Kärcher K7 här nedanför).

Vi gillade hur stabil K5 känns när den står på sina hjul. Tack vare att tyngden placerats långt ner välter den inte omkull så lätt, vilket är avgörande för säkerheten. K5 rullar bra på hårdare ytor så som stenbeläggning eller terrasser, men du föredrar nog att bära den över en gräsmatta. Slangen på 8 m är rullad på ett hjul, vilket är praktiskt för förvaring, och strömsladden måste rullas ihop för att passa i sitt fack. K5 Full Control – modellen levereras med två munstycken, båda är gjorda av hållbar plast och visade inga tecken på nötning efter grundlig testning. Vario Power – munstycket är mest användbart eftersom det gör att du kan justera vattentrycket för att passa den yta du ska rengöra. Dirt Blaster – munstycket lämpar sig för att ta bort envis smuts då det ger en kraftfull, roterande vattenstråle.

En av K5:s svagheter är att flera recensenter har påpekat att slangen känns en aning styv och trasslar in sig lätt. Det hade heller inte skadat om den var ett par meter längre. När det gäller strömkabeln så är facket aningen litet. Om du inte rullar kabeln noggrant kommer den inte att passa och då får du göra om det. Slutligen, som vi tidigare nämnde, är K5 ingen R2-D2 och den har svårt att rulla över ojämna ytor. Den har två bärhandtag, men med en vikt på 12,7 kg kan den vara för tung för en del användare att lyfta bekvämt.

Om du tycker att K5 Full Control-modellen är alltför respektingivande, så erbjuder Kärcher K5 Compact precis samma kraftfulla rengöring i ett mindre och 0,7 kg lättare paket. Men den har inte det praktiska Plug & Clean-systemet, utan rengöringsmedlet måste istället fyllas på via sugslangen.

Om du å andra sidan har stora ytor att rengöra är det värt att skaffa den utökade versionen Kärcher K5 Premium Full Controll Plus Flex Home. Återigen är specifikationerna exakt de samma, men detta paket inkluderar terrassrengöraren T350 (som har fått bra betyg i tester) och en flaska rengöringsmedel.

K5 Full Control kommer att överraska dig positivt med hur effektiv och enkel den är att använda. Den kombinerar stabil, högkvalitativ design, tydligt märkta tillbehör och ett smart system för rengöringsmedel, och gör det säkert, enkelt och roligt att tvätta. Oavsett om du letar efter din första högtryckstvätt eller en värdig ersättare till din gamla smutsblästrare som nyligen gick bort, så kommer K5 snart att vara ditt favoritvapen i kampen mot smutsen.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Max vattentryck: 145 bar
 • Max vattenflöde: 500 l/t
 • Max vattentemperatur: 40 °C
 • Tryckslangens längd: 8 m
 • Strömkabelns längd: 5 m
 • Mått (l x b x h): 39,7 x 30,5 x 58,4 cm
 • Vikt: 12,7 kg
 • Inkluderade tillbehör: Vario Power – spraymunstycke, Dirt Blaster – roterande munstycke

 


Nilfisk D-PG 140.4-9 X-TRA

Nilfisk D-PG 140.4-9 X-TRA
En god tvåa
Fördelar
 • Mycket hög rengöringsförmåga
 • Högkvalitativ konstruktion
 • Styrkan kan justeras i 7 steg
 • Enkel att sätta ihop och enkelt att byta munstycke
 • Lång och flexibel slang
 • Kan använda varmt vatten
Nackdelar
 • Tung
Översikt

Nilfisk D-PG 140.4-9 X-TRA är en annan mycket kapabel högtryckstvätt för hemmabruk och i tester var den lika övertygande som vårt första val. De största fördelarna med Nilfisk är att slangen är 1 meter längre (och mer flexibel), den har ett spolhandtag med 7 olika kontrollnivåer och större, mer manövrerbara hjul. Men Nilfisk har ingen integrerad tank för rengöringsmedel och själva apparaten är större och tyngre än K5.

I tester har denna högtryckstvätt fått massor av beröm för sin nyanserade kontroll av intensiteten, vilket gör att du både kan utföra varsamma uppgifter såväl som eliminera den mest envisa smuts. PowerGrip-spolhandtaget har en enkel LCD-skärm som visar vilken av de 7 nivåerna som valts. Till skillnad från Kärcher så finns det inga tips på vilken nivå som är ämnad för vilken yta, men efter lite experimenterande så kommer du lätt att se vad du föredrar (se bara till att starta i den lägre skalan). Ett minus med LCD-skärmen är att det kan vara utmanande att läsa av den i starkt solljus.

När det kommer till kraft så kan Nilfisk skryta med en 2400 W induktionsmotor, 140 bars maxtryck och ett vattenflöde om 550l/t. Dessa specifikationer liknar mycket K5. I tester så presterade båda maskinerna likvärdigt i fråga om rengöringsresultat och hastighet. Nilfisk har ändå helt klart en bättre slang, den når upp till 9 m och är gjord av mera elastiskt material som inte snurrar ihop sig. Förvaringen av strömkabeln är också bättre uttänkt. Det finns en kabelvinda som kan vikas ner för att snabbt frigöra sladden. Vi gillade också att Nilfisk kan jobba med varmt vatten, upp till 60 °C.

Men om du behöver en högtryckstvätt för uppgifter som kräver rengöringsmedel så är Nilfisk inte det bästa valet. Du får en skumspray som kan fästas vid spolröret, men ingen inbyggd tank avsedd för rengöringsmedel. Dessutom är själva apparaten ganska skrymmande och tar rätt så mycket förvaringsplats, men vi gillade hur stabil apparaten var och hur enkelt det var att rulla den.

Med Nilfisk D-PG 140.4-9 X-TRA medföljer två extra tillbehör, ett spolrör med fixerad jetstråle och ett med roterande jetstråle. Det är enkelt att sätta fast och ta bort dem. Om du vill ha ett paket som inkluderar en terrassrengörare, så kan du uppgradera till D-PG 140.4-9 P X-TRA. Slutligen finns det också D-PG 140.4-9 PAD X-TRA, som har ännu fler tillbehör – förutom de två munstyckena också en borste, doserare för rengöringsmedel och terrassrengörare.

Så länge som du bara använder vatten så har Nilfisk D-PG 140.4-9 X-TRA faktiskt en fördel över Kärcher K5 vad gäller slangen, hjulen och kontroll över intensiteten. Men om du behöver tillsätta något magiskt medel för att få ett skinande rent resultat så är K5:s system betydligt mer praktiskt. Båda maskinerna är av utmärkt kvalitet och har liknande pris, därför kan du låta dina individuella rengöringsbehov avgöra vilken av dem som är vinnaren.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Max vattentryck: 140 bar
 • Max vattenflöde: 550 l/t
 • Max vattentemperatur: 60 °C
 • Tryckslangens längd: 9 m
 • Strömkabelns längd: 5 m
 • Mått (l x b x h): 34,5 x 39,5 x 87,5 cm
 • Vikt: 13,8 kg
 • Inkluderade tillbehör: Munstycke med fixerad jetstråle, munstycke med roterande jetstråle, doserare för rengöringsmedel

Bosch Universal Aquatak 135

Bosch Universal Aquatak 135
Mest prisvärd
Fördelar
 • Prisvärd
 • Okej rengöringsprestanda
 • Högkvalitativ konstruktion
 • Enkel att montera ihop och enkelt att byta munstycke
 • Självsugsfunktion
 • Kompakt och lätt
Nackdelar
 • Ingen slangvinda
Översikt

Om du har en tight budget så är Bosch Universal Aquatak 135 en mycket billigare högtryckstvätt än våra två förstaval, men ändå tillräckligt kraftfull för att klara av de flesta uppgifter hemmavid. Det lägre priset innebär att man får offra några av toppmodellernas bekvämligheter, som att kunna justera styrkan från spolhandtaget. Men Aquatak 135s robusta design, praktiska 3-i-1 spraylans och den kompakta, lätta maskinen gör den perfekt för mindre finputsningar.

I tester klarade Aquatak 135 av de flesta uppgifter lika prickfritt som sina dyrare rivaler, men den behövde mer tid vilket resulterar i en högre vattenkonsumtion. Det är för att Bosch använder lägre vattentryck (som namnet antyder kan den nå max 135 bar) och har ett lägre vattenflöde (410 l/t). Dess 1900 w induktionsmotor är också aningen svagare jämfört med toppmodellerna. Om vattenkonsumtionen inte är ett problem så var prestandan god, men för mycket envis smuts kan du ha större nytta av en kraftfullare högtryckstvätt.

Bosch utmärker sig verkligen när det kommer till användarvänlighet. Vi uppskattar att denna modell har en självsugsfunktion. På så sätt kan du använda olika vattenkällor så som en regnvattenstunna. Själva högtryckstvätten är trevligt kompakt och lätt, vilket gör transport och förvaring enklare. Den har också manövrerbara hjul och en bredare bas för bättre stabilitet. Det medföljande 3-i-1 munstycket är enkelt att sätta fast och kan vridas för att byta från ett mildare sprayläge till en roterande ”smutsblästrare” eller en smal jetstråle med stor kraft.

Bosch har inte ett inbyggt system för rengöringsmedel. Istället så kopplar du högtrycksmunstycket med en 450 ml tvättmedelstank direkt på spolröret. Det kan fyllas med det medel du väljer. Det fungerar riktigt bra, men om du snabbt behöver byta ut medlet för en annan yta så tar det tid att fylla på. Tryckslangens längd är bara 7 m, vilket är något begränsande, och denna modell har ingen vinda för slangen. Istället finns det en vinda på handtaget för förvaring.

Aquatak 135 representerar Boschs Universal- serie av högtryckstvättar. Dessa apparater är designade för att vara bra allround-val, tillräckligt kraftfulla för lättare till medelsvåra uppgifter. 135 erbjuder bättre värde och funktionalitet än sina släktingar i Universal-serien Aquatak 125 och Aquatak 130, tack vare kraftfullare rengöringsprestanda och en längre slang. Om du letar efter en kraftfullare modell med självsugsfunktion så kan du överväga Advanced Aquatak 140.

Om du vill ha en prisvärd men ändå stabil högtryckstvätt som är enkel att använda så är Bosch Universal Aquatak 135 det bästa valet. Varje del av den är högkvalitativ och väluttänkt, och de två medföljande munstyckena täcker perfekt de flesta rengöringsbehov. För mycket krävande rengöring så kanske du behöver något med högre bar. Men Aquatak 135 är fullständigt kapabel att klara av behoven i ett vanligt hushåll utan att du behöver tömma sparkontot.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Max vattentryck: 135 bar
 • Max vattenflöde: 410 l/t
 • Max vattentemperatur: 40 °C
 • Tryckslangens längd: 7 m
 • Strömkabelns längd: 5 m
 • Mått (l x b x h): 36,3 x 37,5 x 44,6 cm
 • Vikt: 7,9 kg
 • Inkluderade tillbehör: 3-i-1 spraymunstycke, doserare för rengöringsmedel

Kärcher K7 Premium Full Control Plus

Kärcher K7 Full Control Plus
Bäst för krävande uppgifter
Fördelar
 • Extremt hög rengöringskapacitet
 • Högkvalitativ konstruktion
 • Styrkan kan justeras i 6 steg
 • Lätt att sätta ihop
 • Medföljer ett universellt 3-i-1 munstycke som passar de flesta uppgifter
 • LCD-skärm och knappar hjälper dig att välja rätt intensitet
 • Enkelt att addera rengöringsmedel
 • Mycket lång slang
 • Kan använda hett vatten
Nackdelar
 • Mycket tung
Översikt

Om du behöver en högtryckstvätt av nära industriell typ för att tvätta större områden med envis smuts, är Kärcher K7 Premium Full Control Plus det bästa premiumvalet. 180 bars vattentryck kombinerat med ett vattenflöde på 600 l/t gör helt enkelt att smutsen inte har en chans. Jämfört med svagare högtryckstvättar så jobbar K7 också mycket snabbt (dina grannar kommer att bli avundsjuka).

I stort sett så är K7 en upphottad variant av K5, som förstärker föregångarens styrkor och tar hand om ett par av dess svagheter. Slangen är nu hela 10 meter vilket gör rengöringen av stora ytor mycket lättare och den extra kraften märktes bra i tester där K7 blästrade iväg envis smuts, såsom alger och sot, mycket snabbare än sina rivaler. Denna högtryckstvätt kan också använda varmare vatten (upp till 60 °C) vilket återger wow-utseendet till hårt smutsade ytor.

Spolhandtaget har också uppdaterats. Vi gillade ikonerna hos K5, men K7 har en LCD-skärm och praktiska +/- knappar som gör det ännu enklare att dosera både trycket och tvättmedlet (det finns 6 nivåer att välja mellan). Andra extrafunktioner vi älskade med K5 återfinns också här. Dessa inkluderar det praktiska teleskophandtaget, Plug&Clean-systemet för att snabbt fästa en flaska med rengöringsmedel och en 3000 W vattenkyld motor som minskar slitage.

K7 Premium Full Control Plus levereras med endast ett tillbehör, ett 3-i-1 Multi Jet-spolrör, men det är så användbart och välkonstruerat att du inte kommer att sakna något annat tillbehör. Munstycket kan användas som en standard högtrycksjetstråle, en roterande smutsblästrare och en doserare för rengöringsmedel. Trycket kan justeras genom att trycka på knapparna på handtaget. Det gör att du snabbt och enkelt kan flytta dig från en uppgift till en annan utan att behöva stanna för att byta munstycke emellan.

När vi kommer till svagheterna så har den kraftfulla K7 en högre prislapp och vikt (denna apparat väger 18 kg). Å ena sidan betyder det att den är mer stabil än K5. Å andra sidan så upplevde ändå några testare att den föll omkull när den rullade över ojämna ytor. K7 är också en av de mest högljudda modellerna på marknaden och den kräver avsevärt med förvaringsutrymme. På samma sätt som med K5 tycker en del användare att slangen är lite för styv; dessutom finns det ingen sladdvinda. Strömkabeln förvaras i ett nät på baksidan av apparaten, vilket inte är den snyggaste lösningen vi sett. Du måste också beakta att denna best kräver 16 ampere; kolla så att din gård/ditt garage har ett uttag som klarar det innan du köper den.

På samma sätt som K5 så inkluderar K7-serien också en mindre Compact-modell och en Premium Full Control Plus Home-version med fler tillbehör. Med den senare versionen medföljer rengöringsmedel och en uppgraderad T450 terrassrengörare som har en spetsig ända och twin-jet roterande armar som ger ännu snabbare och effektivare rengöring av stora ytor.

För att vara ärlig så är K7 kanske lite i överkant för ett vanligt hushåll och de flesta användare kommer att vara mycket nöjda med den mindre och billigare K5. Å andra sidan är K7 bättre designad för intensiv användning och kan eliminera den mest envisa smuts. Dess kapacitet närmar sig professionella högtryckstvättar vilket gör den utmärkt för mindre företag och storskaliga rengöringsjobb. Om du behöver en helt oövervinnerlig högtryckstvätt så är Kärcher K7 Premium Full Control Plus den du ska ha.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Max vattentryck: 180 bar
 • Max vattenflöde: 600 l/t
 • Max vattentemperatur: 60 °C
 • Tryckslangens längd: 10 m
 • Strömkabelns längd: 5 m
 • Mått (l x b x h): 46,3 x 33 x 66,7 cm
 • Vikt: 18 kg
 • Inkluderade tillbehör: 3-i-1 Multi Jet-munstycke

Gardena AquaClean Li-40/60

Gardena AquaClean Li-40_60
Den bästa sladdlösa högtryckstvätten
Fördelar
 • Bra rengöringsprestanda för en sladdlös modell
 • Kräver inte vatten- eller elanslutningar
 • Kompakt och lätt
 • Kan anslutas till en trädgårdsslang
 • Högkvalitativ konstruktion
 • Lätt att montera ihop och lätt att byta munstycke
 • Kan användas för bevattning av växter
Nackdelar
 • Kan inte användas med rengöringsmedel
Översikt

Om din gård har en del områden som skulle behöva en behandling med högtryckstvätt, men det inte finns någon ström eller vattenanslutning nära, så är Gardena AquaClean Li-40/6 räddaren i nöden. Denna sladdlösa högtryckstvätt är mycket mer kraftfull än andra batteridrivna modeller och klarade sig förvånansvärt bra i tester.

Jämfört med en högtryckstvätt med sladd så har Gardena lägre rengöringsförmåga, men den kan ändå klara sig förvånansvärt bra i kampen mot smutsen. Maximalt vattentryck är 90 bar och ungefär 60 bar tar sig till spraypistolen. Det är imponerande för en batteridriven modell och Gardena kan hantera uppgifter som att rengöra möbler, cyklar och ta bort mossa och alger. Den passar extra bra för känsligare ytor som kan bli förstörda av en aggressivare högtryckstvätt (det finns till och med en Soft Clean-funktion som aktiveras genom att trycka på en knapp).

AquaClean Li-40/6 drivs av ett 40 V litiumjonbatteri. Batteriet som medföljer är 2,6 Ah. Det håller ungefär 15 minuter, vilket räcker bra till för lättare rengöringsuppgifter. Batteriet är kompatibelt med andra apparater från Gardenas Heart Beat-system och det tar ca 90 minuter att ladda. Om du vill kunna jobba längre med din AquaClean så kan man köpa ett 4,2 Ah batteri separat.

Men det är mer troligt att vattentanken på 14 liter begränsar din rengöringsrutin än att batteriet gör det. Under de 15 minuterna så kan den ta slut tre gånger, beroende på vilket munstycke och vilka inställningar du använder. Tanken är löstagbar vilket gör det enklare att fylla på den och AquaClean kan även anslutas till en fast vattenkälla. En adapter till trädgårdsvattenslangen är inkluderad, du behöver bara ta bort tanken för att komma åt den. Tyvärr medför den här designen att du inte kan använda rengöringsmedel med AquaClean.

Till den här portabla högtryckstvätten medföljer två tillbehör. Det första är ett 15-graders platt munstycke och det andra är ett duschmunstycke som är praktiskt för att vattna växter i avlägsna delar av trädgården. Slangen är bara 3 meter, men det är inte ett problem eftersom AquaClean är mycket enkel att flytta tack vare sina stora rullhjul och bekväma handtag. Maskinen är också tystare jämfört med högtryckstvättar med sladd och den väger bara 8,6 kg när den är tom. Ett minus är att det inte finns någon avsedd förvaringsplats för spolhandtaget om du måste lägga ner det en stund. Nätet på maskinens baksida är praktiskt att förvara tillbehören i, men det håller inte handtaget så bra.

Även om AquaClean Li-40/6 kan verka klen jämfört med apparater med sladd, är den mer kraftfull än den ser ut, och mycket trevlig att använda tack vare den välgenomtänkta (och stiliga) designen. Alla delar är gjorda av robust, högkvalitativ plast och den sladdlösa designen gör att man kan använda apparaten på ställen dit ingen annan högtryckstvätt tar sig. Om du verkligen vill ha obegränsad frihet i rengöringen så kan vi verkligen rekommendera AquaClean Li-40/6 som ditt sällskap.

 

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Max vattentryck: 90 bar
 • Max vattenflöde: 270 l/t
 • Max vattentemperatur: 40 °C
 • Tryckslangens längd: 3 m
 • Strömkabelns längd: N/A
 • Mått (l x b x h): 35,3 x 30,3 x 70 cm
 • Vikt: 8,6 kg
 • Inkluderade tillbehör: Fixed-jet munstycke, duschmunstycke

Köpguide för högtryckstvättar

När det handlar om att rengöra ytor på utsidan finns det inget som kan slå en högtryckstvätt – som i stort sett är en trädgårdsslang på steroider. Vi överdriver inte, en vanlig trädgårdsslang fungerar med endast 2-3 bars tryck, medan även den svagaste högtryckstvätt för hemmabruk kan leverera minst 25 gånger mer.

Du kan använda den här apparaten för att rengöra allt från trädgårdsmöbler eller cyklar till terrasser, din trädgårdspool, staket och fordon. Även den mest envisa smuts har inte en chans och du kan återskapa ett skinande nytt utseende på bara några minuter. Men det handlar inte bara om att spara på muskelkraften. De mest kraftfulla högtryckstvättarna kan också ta hand om oljefläckar, få bort tuggummi, målarfärg eller graffiti som inte kan tas bort på något annat sätt.

I denna guide ska vi förklara hur du kan välja rätt högtryckstvätt för dina behov, hur man får ut något vettigt av alla dessa munstycken och lansar, och hur du kan använda din nya apparat på ett effektivt och säkert sätt. Och om du ännu överväger om det är en bra investering så har vi även tagit upp några av de viktigaste argumenten.

Behöver jag en?

Om du planerar att använda en högtryckstvätt ett par gånger per år kommer det att vara mer ekonomiskt och praktiskt att köpa en istället för att hyra. Dessutom, när du väl har en sådan kraftfull rengörare i din arsenal så kommer du antagligen att hitta fler uppgifter för den än du först trodde. Om du fortfarande funderar (eller behöver övertyga din partner) så kommer här de främsta anledningarna till att folk köper en högtryckstvätt:

 • Att rengöra något med en högtryckstvätt går otroligt fort. Arbete som skulle kräva timtals av ihärdigt skrubbande kan vanligtvis klaras av på minuter. Efteråt kan du bara ta en dricka och slappna av i din fläckfria, rena trädgård.
 • En högtryckstvätt kan klara av uppgifter som inget annat verktyg kan. Vattnet sprayas ut ur munstycket med en intensitet som blästrar bort skräp, mögel, alger och smuts. Ingen trädgårdsslang kan tävla med det.
 • När du väl byter bort slangen kommer du också att spara en massa vatten (och pengar på räkningar). En del uppskattningar visar att en högtryckstvätt använder upp till 5x mindre vatten jämfört med en trädgårdsslang.
 • Du kommer också att klara av mer utmanande rengöringsuppgifter själv istället för att behöva hyra in ett proffs. Det betyder att du sparar ännu mer. Vidare så håller möbler, staket och terrasser längre (eller ser åtminstone bra ut under längre tid) om du rengör dem. Det betyder att du inte måste bygga om så ofta.
 • Slutligen så är det roligt att använda en högtryckstvätt. Det är bara du mot smutsen och djupt i ditt hjärta vet du att smutsen inte har en chans. Att se hur ytor som varit täckta av smuts i evigheter återfår sitt skinande nya utseende är djupt tillfredsställande.

Bränsle vs elektricitet

När du väl bestämt dig för att välkomna en högtryckstvätt till ditt hushåll bör du känna till att det finns två olika varianter på marknaden. Den stora skillnaden är kraftkällan:

 • Elektriska modeller används oftast i hemmen för uppgifter som tar upp till en timme. De är inte lika kraftfulla som högtryckstvättar som drivs med bränsle, men de är tystare, billigare och enklare att underhålla. De är också bättre för miljön. De flesta elektriska högtryckstvättar har en sladd och ansluter till nätström, därför begränsas de också av tillgången på uttag. Batteridrivna högtryckstvättar kan användas överallt, men de är svagare och driftstiden är begränsad till batteriets livslängd.
 • Bränsledrivna modeller är väsentligt mer kraftfulla och kan användas i områden som inte har några uttag nära. Men deras potential är vanligen för stor för vanliga jobb på och runt gården. De måste också tankas regelbundet, oljas och förberedas för förvaring efter säsongen. Ljudnivån och priset är också märkbart högre och bränsledriva högtryckstvättar skapar utsläpp.

Vi tror att de flesta husägare kommer att föredra en elektrisk högtryckstvätt. De är billigare, är tillräckligt kraftfulla för de flestas behov och de behöver knappt något underhåll. De bränsledrivna högtryckstvättarna används oftast för industriella behov, men om du har några mycket utmanande rengöringsprojekt i planerna, kommer du att få dem utförda fortare med bränsledrift.

Hur mycket kraft?

Specifikationerna för högtryckstvättar kan verka avskräckande till en början, men det är bara ett par som är avgörande för rengöringsförmågan. Först behöver du titta på vattentrycket som mäts i bar. Denna siffra beskriver den maximala kraft som vattnet kan träffa en yta med. Högre tryck betyder kraftigare rengöringsförmåga och är den bästa indikatorn på vad din högtryckstvätt kan klara av:

 • De enklaste högtryckstvättarna har ett maxtryck på under 100 bar. De är tillräckligt kraftfulla för att rengöra din cykel, staket eller trädgårdsmöbler men kommer att ha svårt med svårare fläckar och smuts. De kan vanligtvis bäras i handen eller dras efter användaren och har mindre hjul och kortare slangar.
 • Högtryckstvättar i medelklassen har vanligtvis ett vattentryck om 100–120 bar vilket gör dem optimala för att rengöra bilar, små terrasser, uppfarter. Sådana modeller har större hjul, stabilare konstruktion och längre slangar för en mer varierad användning.
 • Mer kraftfulla högtryckstvättar har ett vattentryck på över 120 bar och är det bästa valet för den som behöver rengöra större ytor, stenbeläggningar, husvagnar och fyrhjulsdrivna fordon. De har en kraftfull motor, högkvalitativ konstruktion på maskin och tillbehör samt långa slangar, vilket erbjuder en varierad och enkel användning. Apparater med ett tryck på över 140 bar kan anses vara semi-professionella och är tillräckligt kraftfulla för att kunna skada känsligare ytor om man använder dem på fel sätt. Av denna anledning rekommenderar vi högtryckstvättar med justerbara inställningar som har större användningsområde. Vilken typ av munstycke du använder, samt avståndet till ytan som ska rengöras, kommer också att påverka trycket.

En annan specifikation att kolla upp är vattenflödet, vilket indikerar hur mycket vatten som passerar genom högtryckstvätten per timme. Ett högre flöde betyder att smutsen sköljs bort snabbare och du blir klar fortare.

En vanlig högtryckstvätt för hemma-användare levererar ungefär 400 l/t. Enklare högtryckstvättar har lägre vattenflöde (ca 300 l/t eller ännu mindre) och de kraftfullare modellerna har ungefär 500–600 l/t.

För att jämföra flera modeller med liknande maxtryck och vattenflöde så kan du multiplicera dessa två siffror. Ju högre värde du får, desto mer imponerande är rengöringsförmågan. Men i verkligheten så rör sig skillnaden oftast om ett par sekunders extra tvättande här och där. Kvaliteten på konstruktionen och delarna, samt designen, kommer att ha större påverkan på hur trevlig och effektiv rengöringen blir.

Högtryckstvättens anatomi

Det finns ett antal avgörande saker med högtryckstvättar som går utöver specifikationerna. Genom att fästa uppmärksamhet vid dessa innan du köper så gör du ett bättre inköp som också passar dina behov.

Motor

Billigare högtryckstvättar har vanligen en svagare motor (runt 1200-1600 W) medan en kraftigare maskin kan skryta med över 2000 W. Men motortypen är lika viktig som antal watt.

Elektriska högtryckstvättar har en av tre olika motortyper:

 • En allströmsmotor används i billiga och små högtryckstvättar (vanligtvis instegsmodeller och modeller ur mellansegmentet). Sådana maskiner är billigare att bygga och de har tillräcklig prestanda för enklare uppgifter. En nackdel är att de tenderar att vara högljudda och ge ifrån sig ett otrevligt gnälligt ljud.
 • Induktionsmotorer är mer kraftfulla och håller längre. De har också ett lägre, mer hummande ljud, men de ökar priset. Du kommer att hitta sådana motorer i högprestanda- och industriella högtryckstvättar.
 • Vattenkylda motorer är de dyraste. De är egentligen mer avancerade induktionsmotorer där vatten används för att kyla motorn. Det ökar märkbart livslängden och minimerar slitaget.

Slang och sladd

Om motorn är högtryckstvättens hjärta, så är tryckslangen huvudartären och helt nödvändig för rengöringsprestandan. Ju längre slangen är desto enklare är den att använda, eftersom du kan röra dig utan att behöva dra med dig hela högtryckstvätten.

Instegsmodeller har en slang om 3–5 meter (om du vill tvätta din bil så är 5 meter ett absolut minimum), modeller ur mellansegmentet har vanligen en slang på 6-8 meter och de bästa modellerna kan ha slangar som är upp till 10 meter långa.

Men längden är bara en av de faktorer som spelar stor roll. Många högtryckstvättar har en plastslang som kan vara styv och lätt vill trassla in sig. Polyuretanslangar har bättre flexibilitet och hållbarhet, och de är också lättare. När du behöver byta ut eller uppgradera slangen ska du kolla i manualen vilken diameter, längd och trycknivå som är rätt för din modell. Mer kraftfulla högtryckstvättar har vanligen tjockare och bredare slangar som kan hantera högre tryck utan att sprängas.

En annan aspekt som påverkar räckvidden är strömsladden. De flesta elektriska högtryckstvättar har en sladdlängd på 5 meter. Om du måste använda en förlängningssladd ska du se till att den passar för utomhusbruk och har tillräcklig strömstyrka (13 ampere är ett absolut minimum för att använda en högtryckstvätt och vissa mer kraftfulla modeller kräver upp till 16 ampere.)

Alternativ för förvaring

Slangen och strömsladden kan båda ha en vinda eller ett hjul för att fixa förvaringen. Ett hjul är mer praktiskt (eftersom slangen helt enkelt kan dras in istället för att man virar den runt en krok) men det är också dyrare. Modeller med kortare slangar kommer helt enkelt att ha en krok för att hänga upp slangen.

Vi rekommenderar modeller med förvaringslösningar för att ha extra spolrör, munstycken och tillbehör tillgängliga (såsom hållare i plast eller ett nät). Det gör att tillbehören inte slarvas bort utan alltid är redo att användas.

Själva maskinen

Stabilitet är viktigt hos en högtryckstvätt. Billigare och mindre modeller kommer oftare att ramla omkull när du flyttar dig. Leta efter en design med stor bas och/eller låg tyngdpunkt, det kommer att förbättra stabiliteten mycket.

Eftersom högtryckstvättar tenderar att vara tunga så är stora och manövrerbara hjul en stor fördel. De gör att du enkelt kan dra apparaten över en terrass eller i garaget. Ju större hjuldiameter desto mer mobil kommer högtryckstvätten att vara. Kontrollera också att handtaget är tillräckligt högt för att du ska kunna dra apparaten utan att behöva böja dig ner.

Vattenkälla

Det spelar ingen roll vilken cool högtryckstvätt du har köpt, den är ändå värdelös om du inte har en kompatibel källa till vatten nära. De flesta modeller behöver en trycksatt vattenkälla och kommer inte att fungera med vatten ur en brunn eller regnvattenreservoar.

Om alternativet att ansluta till en kran som levererar vatten med tryck inte finns bör du leta efter en högtryckstvätt med självsug. I det fallet rekommenderar man också att du köper ett filter och ansluter det till vatteninmatningen för att skydda pumpen från föroreningar.

Slutligen ska du kolla om högtryckstvätten använder kallt vatten eller har ett värmeelement som kan höja temperaturen (sådana modeller kallas ofta power washers, eftersom varmt vatten rengör bättre). En del maskiner kan värma vattnet till 60 °C och de passar ofta bäst för utmanande rengöringsuppgifter och för att ta bort envis smuts.

Rengöringsmedel

För att vara ärlig så medger många användare att de inte behöver rengöringsmedel särskilt ofta och att man oftast får ett utmärkt resultat med bara vatten. Men om du inte hör till dem så kolla om den modell du vill köpa kan användas med ett rengöringsmedel (och om ja, hur fungerar systemet).

En del modeller har inbyggda behållare för rengöringsmedel medan andra har möjlighet att fästa en flaska. De inbyggda behållarna är mer praktiska att använda eftersom det extra rengöringstillbehöret kan vara irriterande och kännas klumpigt. En del exklusiva modeller har avancerade system som gör att man snabbt kan byta mellan olika medel, som till exempel Plug & Clean-systemet hos Kärchers högtryckstvättar.

Om du behöver köpa ett rengöringsmedel är det bäst att följa tillverkarens rekommendationer. Välj en produkt som är gjord specifikt för högtryckstvättar och den yta du vill rengöra. Det kommer inte bara att ge det bästa resultatet utan förlänger också livet på tillbehören och kopplingarna.

Spolrör

Spolröret är ofta en av de mest sårbara delarna på högtryckstvätten. Det måste vara tillräckligt lätt för att vara bekvämt att använda, därför är det mycket utsatt för deformering eller kan till och med gå sönder. Billigare högtryckstvättar för hemmabruk har vanligtvis ett spolrör av plast. Spolrör av metall är mer hållbara men också dyrare. Mer avancerade högtryckstvättar har ibland flera olika spolrör för en mer varierad användning.

Ett teleskopspolrör är praktiskt för att nå ytor högre upp, såsom väggar på andra våningen. Ett rör som kan vinklas är praktiskt för att kunna rengöra under bilar och trädgårdsmöbler.

Det bästa sättet att undvika att spolröret skadas är att hänga upp det när det inte används (bra högtryckstvättar kommer att ha en krok/hållare för det syftet). Undvik att lägga spolröret på marken eftersom det kan gå sönder om du kliver på det. Om din högtryckstvätt har ett spolrör av plast och det skadas, kan du köpa ett nytt eller uppgradera till en mer hållbar metallversion.

Utlösare och handtag

De flesta högtryckstvättar fungerar bara när man trycker in utlösaren och slår av när man släpper den. För att förhindra olyckor finns det en säkerhetsspärr. Dyrare modeller har vanligtvis bättre designade, mer ergonomiska sprayhandtag och utlösare. De känns bekvämare att hålla i och använda.

Handtag är ytterligare en del som är avgörande för en ergonomisk användning. Utdragbara handtag är bekväma eftersom de kan dras ut till en lämplig längd när du måste dra maskinen och sedan tryckas ihop igen för att spara plats. Vi gillade också modeller som har flera handtag, eftersom de erbjuder fler alternativ för att lyfta och bära.

Munstycken

Munstycket sprider ut vattenstrålarna mot underlaget. Beroende på design så är varje munstycke anpassat för en specifik uppgift. Din högtryckstvätt levereras vanligen med ett eller två munstycken och det är också oftast tillräckligt för de flesta uppgifter. Om du behöver extra munstycken kan de beställas separat och är vanligtvis inte dyra heller. Kontrollera alltid i manualen hur du använder munstycket på rätt sätt och för vilka ytor det är avsett.

Här är de vanligaste typerna av munstycken:

 • Munstycken med fast jetstråle – dessa kommer i flera olika varianter från noll till 40°. Jetstrålens form och tryck kan inte justeras utan ju smalare vinkeln är desto kraftfullare blir strålen. Ett nollgradigt munstycke är det mest kraftfulla (så kraftfullt att det kan skada känsliga ytor och orsaka allvarliga skador om det används på fel sätt). 15- eller 25-graders munstycken är optimala för de flesta rengöringsuppgifter i hushållet. De är fortfarande tillräckligt kraftfulla för att även ta bort envis smuts, men är mindre farliga. Ett 40-graders munstycke sprider vattnet över ett större område och är praktiskt vid sköljning.
 • Munstycken med reglerbar jetstråle – för att bespara dig besväret att behöva bära runt på flertalet separata munstycken med fast jetstråle så har en del tillverkare ersatt dem med ett reglerbart munstycke. När du vrider på ändan så kan spraystrålen justeras från en smal jetstråle till en mer skonsam dusch. Generellt sett tenderar munstycken med fast jetstråle att vara robustare än de reglerbara. Men om du behöver en högtryckstvätt för olika uppgifter i och runt huset, kommer du inte att använda den så intensivt att du märker någon stor skillnad. Ett reglerbart munstycke är också mer praktiskt eftersom du inte behöver pausa för att byta ut det när du byter mellan uppgifterna.
 • Ett roterande (eller turbo) munstycke – kallas också smutsblästrare och dessa ger en roterande vattenstråle som skär genom smutsen. Området som täcks är vanligtvis liknande som för ett 25-graders munstycke. Smutsblästraren är det bästa valet när du står inför en extra utmanande uppgift som att få bort tuggummi, olja eller fett.
 • Multifunktionsmunstycke – dessa munstycken kombinerar flera funktioner i ett, vilket gör att du kan byta från en fast jetstråle till en roterande eller en skumdoserare. De fungerar på liknande sätt som de reglerbara munstyckena, men du kan inte enbart ändra strålens vinkel, utan också dess typ.

Extratillbehör

Innan du köper något bör du noga kolla vilka tillbehör som är inkluderade, eftersom de flesta högtryckstvättar kan fås i olika sorters paket. Det är möjligt att beställa extratillbehör senare, men det brukar oftast bli dyrare än att skaffa rätt kombination redan från början. Å andra sidan ska du inte betala extra för tillbehör som du knappast kommer att behöva, eftersom ett reglerbart munstycke kan göra underverk.

Här är de vanligaste tillbehören och vad de kan göra:

 • Yt-/terrassrengörare – det här är det mest populära tillbehöret eftersom det är perfekt för större ytor som en uppfart eller en terrass. Det innehåller en till tre roterande munstycken inuti ett runt hölje. De roterande munstyckena kan täcka in en större yta, medan det yttre höljet förhindrar att smutsigt vatten och skräp flyger åt alla håll (och därmed kanske smutsar ner dina blommor eller din bil). Du kan också rengöra större ytor med ett standardmunstycke, men terrassrengöraren sparar tid och skapar mindre oreda. De förhindrar också att du böjer dig framåt, vilket din korsrygg kommer att tacka dig för. En del terrassrengörare har handtag, vilket gör att man kan använda dem på vertikala ytor.
 • En skumkanon eller doserare för rengöringsmedel – dessa verktyg sprayar tjockt lödder på en yta för att blöta upp smutsen. På så vis kan du få ett skinande rent resultat utan att använda en vattenstråle med högt tryck som kan orsaka skador. Lämna bara skummet att göra sitt jobb och skölj av det försiktigt efteråt. Om du planerar att använda högtryckstvätten för att rengöra din bil, båt eller liknande föremål, se till att den modell du har valt kan användas med rengöringsmedel och har en bra doserare.
 • Borstar – borstar är praktiska att använda på känsliga ytor där du inte kan använda ett speciellt högt tryck (till exempel växthus). Borsten fungerar i samverkan med vattenstrålen och rengör snabbare genom att sopa bort smutsen. En del borstar är fasta medan andra roterar för att mer aktivt få bort smutsen från ytan.

Säkerhet

Jetstrålarna med högt tryck som högtryckstvätten skapar är tillräckligt kraftfulla för att orsaka svåra skador på hud och mjuka vävnader. De kan också skada mer känsliga ytor om de används oförsiktigt. Genom att följa några enkla tips kan du se till att din nya högtryckstvätt endast skadar smutsen:

 • Ha alltid på dig skor med stängd tå och skyddsglasögon när du använder en högtryckstvätt. Du får under inga omständigheter vända strålen mot dig själv eller någon i närheten, det kommer att resultera i ett sjukhusbesök.
 • Högtryckstvättar har ofta en ljudnivå över 80-90 dB, vilket kan skada din hörsel. Du bör alltid använda hörselskydd för att förhindra skador.
 • Stå 1-1,5 meter bort från det föremål du ska rengöra. Att flytta sig två gånger längre bakåt halverar vattentrycket mot ytan.
 • Om din högtryckstvätt har flera olika munstycken och/eller justerbart tryck ska du börja med det minst kraftfulla alternativet. Du kommer att bli förvånad över hur mycket tryck dessa apparater har. Det är bättre att gradvis öka trycket om smutsen inte vill ge med sig, än att blåsa iväg smutsen tillsammans med all färg.
 • Om du tvättar en viss yta för första gången är det bäst att testa jetstrålen på ett dolt område först för att undvika att skada ytan. På känsliga ytor bör du endast använda spray- eller skumdoserande munstycken och stå längre bort.

Sammanfattning

När en högtryckstvätt väl har anslutit sig till din rengöringsarsenal kommer den snabbt att bli ditt favoritverktyg och rädda fler smutsförtryckta ytor än du kunnat föreställa dig. Den kommer också att spara tid, vatten och frustration samtidigt som den gör dina gäster avundsjuka på din fläckfria gård.

I tester visade sig Kärcher K5 Full Control skära genom intorkad smuts med självsäkerhet och den var en fröjd att använda. Därför förtjänar den första platsen på vår lista. Om du inte planerar att använda rengöringsmedel så är Nilfisk D-PG 140.4-9 X-TRA en annan mycket imponerande högtryckstvätt.

Om budgeten inte är något problem så har Kärcher K7 Premium Full Control Plus premiumfunktioner som är väl värda priset. Om du å andra sidan föredrar att inte spendera så mycket erbjuder Bosch Universal Aquatak 135 mycket bra resultat utan att det kostar en förmögenhet. Slutligen, när sladden inte är ett alternativ, så är Gardena AquaClean Li-40/6 den bästa batteridrivna modellen på marknaden.

Oavsett vilken du väljer så kommer du att kunna utrota gamla envisa fläckar medan du njuter av det.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button