Bröd har varit en stapelvara i vår kost i hundratals år och det enorma utbud som säljs butiker verkar visa att vår kärlek till bröd inte går att förneka. Som med så många andra butiksköpta produkter är frågan om man kan göra det bättre själv med hembakat bröd?
Kost och hälsa
Bröd är en av de livsmedel som ofta kommer i skottlinjen för att vara ohälsosamt, och det är ofta en av de första livsmedel som bör undvikas när någon har börjat med en diet.
Men, sanningen är att bröd i måttliga mängder inte är skadligt för dig eller din hälsa samt det är en bra källa till kolhydrater. Naturligtvis, är det ännu bättre om du vet vad som en skiva bröd innehåller.
Det stora problemet med de flesta massproducerade bröd och dess recept, är det extra saltet, sockret, andra konserveringsmedlen och tillsatserna som används.
Samtidigt som dessa kan göra att brödet håller längre, blir slutprodukten mindre hälsosam, och gör det värre för dig. När du väljer att baka bröd hemma, kan du styra exakt vad du stoppar i det, så att ytterligare tillsatser är uteslutet.
Dessutom kan du ofta byta socker för något mer naturligt sötningsmedel, såsom honung, eller avstå från det helt.
Fullkorn eller vitt?
Du kan också välja den typ av mjöl som du vill använda mer noggrant när du bakar själv. Grovt mjöl eller fullkorn, som görs med hela korn, är hälsosammare för dig, eftersom dessa kolhydrater tas upp och frisätts långsammare än de som finns i vitt bröd.
Vitt mjöl är tillverkad av spannmål av enbart frövitan, så det har mindre fibrer och näringsämnen än fullkorn.
Enligt lag, måste brödbönder lägga till kalcium, folsyra, järn och tiamin, för att försöka få det vita mjölet till en liknande näringsmässig standard som fullkorn, men fullkorn har fortfarande näringsmässiga fördelar.
För att göra det ännu bättre så kan du välja att använda mjölsorter helt och hållet när du bakar själv. Du kan välja rågmjöl eller göra helt glutenfria alternativ. Du kan givetvis också tillsätta andra ingredienser, såsom frukt, bär och nötter.
Livslängd
Vanligtvis så kommer bröd som köpt i butik att hålla sig mjukt längre, tack vare de konserveringsmedel som finns i dem.
Det är inte något som du vill ha i ett hembakta bröd, så tricket för att göra att det håller längre, är sättet som du lagrar det å.
För det första bör du alltid låta ditt bröd svalna helt innan du packar ner det i lufttäta påsar. Det tar cirka två timmar för ett bröd att svalna helt. För det andra så är det bra om du förvarar brödet på ett sådant sätt att luft inte kommer åt brödet. Luft gör att brödet torkar fortare och blir hårt. Det går även utmärkt att frysa bröd och ta upp den mängd eller brödet när man behöver.
Är det billigare att baka sitt eget bröd?
Det är betydligt billigare att göra egna bröd än att köpa dem. I en nyligen genomförd jämförelse kostade ingredienserna för en limpa hemgjort klassiskt bröd kostar runt 20 kronor.
Om du lägger till en kostnad av energi som används av ugnen, är det bara några extra ören per brödskiva. Det finns så klart många olika sorters brödlimpor du kan välja mellan, men om man tittar på medianpriset är det detta som ofta förekommer i butik.
Om du däremot köper den allra billigaste butikslimpan av vitt bröd, kommer kostnaden per skiva att minska med flera öre om inte halva kronor.
Det finns några andra överväganden för bakning vs köpa som man måste ta hänsyn till och dessa är främst näringsvärde, tid och smak.
Näringsvärde
Du kan kanske köpa billigare bröd i butik jämfört med hembakat när du bakar själv så har du bättre kontroll av kvaliteten och näringsvärdena.
Bröd som är köpt i butik och som sitter på hyllan kräver en hel del konserveringsmedel för att hålla sig färskt och mjukt och förhindra det från att mögla.
I många fall, är det till och med svårt att uttala de flesta ingredienserna i köpt bröd! När du gör ditt eget bröd kan du bestämma exakt vad vad du stoppar i det och kvaliteten på dessa ingredienser.
Tid
Ingen kommer att argumentera för att det tar mer tid att göra dina egna bröd än att köpa det i butik.
Den mesta av denna tid är inte förbrukad som aktivt arbete med ingredienserna utan det är istället ett par minuter här och däroch väntan på att degen ska jäsa, vilket kan ta ett par timmar eller över natten, beroende på ditt recept.
Om du redan befinner dig i köket för att baka under helgen eller liknande, lägg till ett par brödrecept mellan andra recept, vilket inte kommer att lägga mycket tid av ditt fullspäckade schema.
Smak
Det finns ingen jämförelse av smaken av nybakat bröd! Den jordnära doften, den bubbliga konsistens och knaprig skorpan är alla egenskaper som bidrar till den goda smaken.
Och när du har bemästrat ett recept, kan du börja experimentera för att uppnå olika texturer och skorpor. Köpt, lagrat bröd, kommer inte att smaka som färsk eftersom det är utformat för att först och främst ha långt utgångsdatum på hyllan.
Tips för hembakat bröd
När du vill ha en aptitretande limpa för ett speciellt tillfälle, gör ditt egna bröd. Om den tanken är skrämmande, följ dessa tips för en enklare upplevelse.
Läs receptet noga för att lära dig hur mycket tid det kommer att ta. Räkna bakåt från när du vill äta brödet för att avgöra när du ska börja.
Låt alla ingredienser ha rumstemperatur innan du blandar ihop dem. Se också till att använda färska råvaror däremot går torrjäst minst lika bra att använda som färsk jäst även om receptet och tillagningen är olika mellan de båda jästsorterna!
Om du inte har en varm plats att låta brödet jäsa på, överväg att placera det på ett element eller på spisen med ugnen igång. Värme är nödvändigt för att aktivera alla former av jäst så att jäsprocessen börjar.
Det är bäst att vänta tills brödet har svalnat helt, innan du skivar upp det. Detta för att du inte ska krossa limpan. Se till att förvara brödet i en lufttät påse eller återanvändbar behållare för att hålla det fräscht så länge som möjligt. Om du ska frysa det är det bra att göra detta så fort som möjligt efter gräddning.