www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Savic Zeno 2
VĂ„rt betyg
Skyline Fun Area Leon
VĂ„rt betyg
Savic Zeno 3 Empire
VĂ„rt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att fÄ den bÀsta shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera vÄra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita pÄ vÄra val.

Hamstrar Àr roliga, gosiga personligheter som passar bra som husdjur tack vare deras sociala natur. MÄnga Àldre barn och till och med vuxna Àlskar dessa smÄ gnagare, som sedan dag ett blivit en medlem till i familjen och krÀver lika mycket kÀrlek och uppmÀrksamhet som de ger. Men det handlar inte bara om att sticka till affÀren och köpa hem en hamster: först mÄste du tÀnka pÄ om du verkligen kan ta hand om djuret för resten av dess liv, samt vilken hamsterbur du ska vÀlja för att ge din nya lilla Àlskling ett bra hem.

En hamster behöver lite uppmĂ€rksamhet i jĂ€mförelse med till exempel hundar, som ska promeneras dagligen. Men detta betyder inte att du kan strunta helt i den lilla gnagaren: den mĂ„ste matas och vĂ„rdas, och den behöver din nĂ€rhet. Hamstrar Ă€r vĂ€ldigt sociala, de knyter sig till sina Ă€gare och behöver mycket stimulering, sĂ„ de passar perfekt till barnet som vill ha en kompis att leka med. Å andra sidan mĂ„ste du komma ihĂ„g att de flesta gnagare Ă€r nattdjur, vilket kan göra det svĂ„rt att kombinera barnets och djurets rutiner.

Är barnet â€Ă€gare” till djuret? MĂ„nga förĂ€ldrar har valt att lĂ„ta sina barn fĂ„ ett husdjur för att de ska lĂ€ra sig att ta ansvar, men detta betyder inte att du kan förvĂ€nta dig att barnet ensamt ska ta ansvar för det lilla livet. DĂ„ riskerar du bĂ„de djurets hĂ€lsa och barnets lycka. Se till att det alltid finns en vuxen till hands för att övervaka omhĂ€ndertagningen – kontrollera sĂ„ att hamstern fĂ„r mat och motion, utföra regelbundna hĂ€lsokontroller och stĂ€da hamsterburen ordentligt.

Ett relativt billigt husdjur

NĂ€r du betalt för djuret och buren Ă€r de frĂ€msta kostnaderna avklarade: Ă€ven om det verkar som om hamstern Ă€ter dig ur huset nĂ€r den sitter dĂ€r med kinderna fullproppade, behöver den faktiskt ganska lite mat. Den frĂ€msta kostnaden för en frisk hamster kommer hĂ€danefter att bli strö som ska lĂ€ggas i buren – detta behöver regelbunden ersĂ€ttning. Blir djuret sjukt kan kostnaderna dock öka rejĂ€lt, dĂ€rför mĂ„ste du övervĂ€ga om du kommer att ha rĂ„d med veterinĂ€rskostnader nĂ€r detta blir nödvĂ€ndigt.

Hamsterns nya hem

hamster burNĂ€r du ska ta hem ditt nya husdjur Ă€r det viktigt att komma ihĂ„g att förse det med en bra hamsterbur att komma till – dĂ€rför Ă€r valet av bur nĂ„got du helst ska göra först. Hamsterns vĂ€lmĂ„ende kommer att bero i stor del pĂ„ buren – det ska vara en bekvĂ€m och sĂ€ker plats, dit den lilla gnagaren kan flytta sĂ„ fort den kommer hem till dig. Hamsterburen kan vara billig eller dyr: det Ă€r funktionerna som gĂ€ller. HĂ€r kommer du att fĂ„ lĂ€ra dig om olika stora hamsterburar: vad du mĂ„ste tĂ€nka pĂ„ vid köp, hur du kan hitta en modell som passar din Ă€lsklings behov, och vilka smarta lösningar som finns tillgĂ€ngliga för att underlĂ€tta arbetet för dig.

En storlek som passar arten

De vanligaste hamsterarterna i Sverige Àr guldhamstern och dvÀrghamstern. Vare sig du vÀljer en av dessa, eller en mer exotisk art, mÄste du ta hÀnsyn till hamsterns storlek i förhÄllande till buren. SÀrskilt guldhamster buren mÄste vara av de större varianterna, sÄ att djuret fÄr lagom mycket plats att springa runt och leka utan att göra sig illa eller kunna rymma. Enlikt en rekommendation ska golvytan vara minst 50 cm bred och 80 cm lÄng, och höjden ska vara minst 25 cm. Som du sÀkert förstÄr, krÀver detta ganska mycket plats, sÄ det Àr bra att du tÀnker ut pÄ förhand var i huset buren ska fÄ stÄ. Det allra sÀmsta stÀllet att stÀlla hamsterburen pÄ Àr i sovrummet: nattdjur som det Àr, kan en hamster föra ganska sÄ mycket ovÀsen nattetid, och detta stör familjens sömn.

Placeringen: ett hem i ditt hem

Det rÀcker inte att hitta en plats som Àr bekvÀm för dig, som passar till inredningen och inte Àr i vÀgen för nÄgon. Hamsterburens placering Àr lika viktig för hamsterns vÀlmÄende som sjÀlva buren. Kontrollera följande detaljer nÀr du ska bestÀmma var hamstern ska fÄ göra sitt hem i ditt hem:

  • Tystnad. Hamstrar mĂ„ste fĂ„ lugn och ro för att sova under större delen av dagen. Är det för mycket ovĂ€sen kring buren dagtid, kan de lĂ€tt bli stressade och sjuka, eftersom de kommer att bli vĂ€ckta hela tiden.
  • Ultraljud. Hamstrar blir störda Ă€ven av ljud som vi mĂ€nniskor inte hör, eftersom deras otroliga hörsel till och med uppfattar ultraljud. Se dĂ€rför till att du hĂ„ller buren borta frĂ„n elektroniska apparater som TV och datorer. RöranlĂ€ggningen kan ocksĂ„ vara ett störande moment, sĂ„ stĂ€ll buren lĂ„ngt borta frĂ„n diskmaskiner, tvĂ€ttmaskiner och vaskar.
  • Ljuset. En förvirrad hamster blir lĂ€tt stressad, ledsen och sjuk. Djuret mĂ„ste fĂ„ bo pĂ„ ett stĂ€lle dĂ€r ljuset tĂ€nds och slĂ€cks ungefĂ€r vid samma tidpunkt varje dag,
  • Tempen. Hamstrar Ă€r vĂ€ldigt kĂ€nsliga för skillnader i temperatur. DĂ€rför Ă€r det viktigt att du ser till att hĂ„lla buren borta frĂ„n direkt solljus, element och kaminer, luftkonditioneringsapparater, avfuktare eller drag frĂ„n öppna fönster. StĂ€ll inte buren i hallar, garage, eller uterum, utan försök i stĂ€llet hitta en plats dĂ€r temperaturen Ă€r konstant.
  • Ytan. Det ska vara stadigt! Hur skulle du sjĂ€lv mĂ„ om du fick bo i ett hus som stĂ€ndigt vinglade och hotade med att tippa över nĂ€r som helst?
  • Grannar. De flesta hamstrar mĂ„ste fĂ„ bo ensamma. Vill du ha tvĂ„ eller fler av dessa gosedjur mĂ„ste du skaffa en bur var. Andra, sĂ€rskilt större, husdjur, kan ocksĂ„ vara stressfaktorer för din lilla hamster, Ă€ven om hunden bara vill leka.

Hemtrevligt!

Hur ska buren fÄ se ut? Det finns masssor av olika modeller och storlekar, men för att din hamster ska trivas mÄste den fÄ tillgÄng till vissa staplar: gott om utrymme för att röra sig och motionera, hyllor, hjul eller tunnlar att ha roligt i, en toalÄda, och ett litet bo. Hamstern kan bÀdda Ät sig sjÀlv, men du mÄste förse bomaterialet: ett mjukt och luftigt strömaterial. Riv hushÄllspapper i smÄ strimlor: detta brukar fungera ganska bra.

Burar kan kosta allt frĂ„n 500 – 1500 SEK. En billig hamsterbur Ă€r inte alltid det bĂ€sta alternativet, men du behöver inte köpa den allra dyraste hamsterburen heller – allt beror pĂ„ vilka behov din hamster har. Skaffa en bur som din nya vĂ€n kan trivas i. HĂ€r kan du lĂ€sa om de olika bursorterna som finns tillgĂ€ngliga, samt fĂ„ idĂ©er om hur du som Ă€r hĂ€ndig och Ă€lskar pyssel och knĂ„p kan DIY:a en bur sjĂ€lv:

Gallerburar

guldhamster burGallerburar kallas ocksĂ„ wire-top burar, och gĂ„r att fĂ„ tag pĂ„ dĂ€r det finns hamsterburar till salu. De bestĂ„r vanligtvis av ett plasttrĂ„g med en gallertopp. Se till att den Ă€r ordentligt fastsatt, men Ă€ven att den gĂ„r att ta isĂ€r pĂ„ ett enkelt sĂ€tt. SpjĂ€lorna mĂ„ste sitta tillrĂ€ckligt nĂ€ra varandra för att hindra att hamstern rymmer – detta kan vara sĂ€rskilt svĂ„rt nĂ€r det gĂ€ller dvĂ€rghamstrar, eftersom de Ă€r experta pĂ„ att ta sig igenom till synes omöjligt smĂ„ hĂ„l. Gallerburar brukar dĂ€rför inte rekommenderas för mindre hamsterarter, eftersom de lĂ€tt kan skada sig pĂ„ gallret i ett försök att klĂ€ttra pĂ„ det. Gnagare som de Ă€r kan de ocksĂ„ gĂ€rna vilja gnaga pĂ„ gallret, och detta Ă€r skadligt för bĂ„de de smĂ„ tĂ€nderna och hĂ€lsan i övrigt.

För och nackdelar med gallerburar:

+ Det Àr enkelt att komma Ät hamstern
+ Gallret gör för god ventilation
+ Det Àr lÀtt att stÀda buren
+ Gallerburar brukar komma med andra tillbehör, som hjul och vattenbehÄllare

– Hamstern kan lĂ€tt sparka strö ut ur buren, vilket i lĂ€ngden kan bli vĂ€ldigt irriterande för den som ska stĂ€da rummet
– Hamstern kan kĂ€nna sig lockad att gnaga pĂ„ gallret
– Burdörren för ovĂ€sen nĂ€r den öppnas eller stĂ€ngs

Plastburar

Plastburar har ett plasttrÄg i en solid fÀrg pÄ botten och ett lock av genomskinlig plast som topp. De höga kanterna möjliggjör pÄfyllning med mycket bottenströ, och hamstern sparkar inte ut detta ur buren nÀr den boar. Plastburarna Àr relativt lÀtta att rengöra, och det Àr lÀtt att se vad hamstern har för sig genom plasten.

För- och nackdelar med en stor hamsterbur av plast:

+ Plastburar gÄr ofta att byggas ut
+ Du kan skapa ett tjockare bottenlager av strö som hamstern kan grÀva i
+ Hamsterburen kan komma med rör, hjul, och andra hamsterleksaker

– Ventilationen Ă€r sĂ€mre Ă€n med gallerburar eller burar med öppen topp
– Det kan vara svĂ„rt att rengöra tillbehören
– Vill hamstern gömma sig i rören, kan det vara svĂ„rt att komma Ă„t den
– Plastkomponenter av dĂ„lig kvalitet kan enkelt tuggas sönder eller förstöras av en busig hamster

Hamsterakvarium

Ett akvarium Àr ett bra alternativ för dig som vill ha en snygg hamsterbur som lÄter dig fÄ full översikt över din hamsters göranden. Det gÄr att fylla pÄ med rikligt med bottenströ, och det Àr oftast enkelt att hitta ett begagnat akvarium för lÀgre priser som du kan göra om till en hamster bur.

För- och nackdelar med hamsterakvarium:

+ Det Àr enkelt att komma Ät djuret
+ Hamstern kan inte rymma
+ Bra insyn till din lilla vÀn
+ GnagsÀkert

-Ett akvarium kan bli ganska tungt att flytta runt, sÀrskilt nÀr det Àr dags att stÀda
– Oftast mĂ„ste du sjĂ€lv bygga eller bestĂ€lla ett lock till akvariumet. Ventilationen kan ocksĂ„ vara av sĂ€mre kvalitet beroende pĂ„ locket
– SprĂ€cks glaset sĂ„ Ă€r buren förstörd

DIY-burar

Fantasin sÀtter grÀnserna nÀr det gÀller burar som du kan snickra ihop sjÀlv Ät din hamster. En hamsterbur som Àr billig behöver inte tumma pÄ kvalitén: allt frÄn gamla kartonger till anvÀnda soffbord kan duga. Det enda du mÄste försÀkra dig om Àr att buren uppfyller ovannÀmnda krav.

Inred ordentligt Ät din lilla vÀn

Hamstern ska ha bottenströ. Det finns inga omvÀgar: den lilla gnagaren Àr skapt för att grÀva, och ska den bo inomhus med dig mÄste du se till sÄ att den kan göra detta. Material som alspÄn, sand, lÀttströ, kutterspÄn eller STL-strö kan fungera bra, men Ànnu bÀttre Àr en kombination av tvÄ eller tre olika ströer för att skapa ett lÀtt och luftigt material med mer struktur, i vilket hamstern kan grÀva och bygga gÄngar. Riv gÀrna lite hushÄllspapper, sÄ att hamstern har nÄgot att bÀdda med.

Buren Àr inte ett hus. Inne i buren mÄste hamstern fÄ ett litet hus, en sovplats, att bÀdda sin sÀng i. Har du fler Àn en hamster i samma bur (av sorten som kan bo tillsammans, förstÄs), sÄ Àr det viktigt att de fÄr var sitt hus för att undvika brÄk. Huset ska helst vara gjort av ett naturligt material, som trÀ, kartong, eller till och med en gammal kokosnöt.

Hjulet ska vara tillrÀckligt stort sÄ att hamstern kan springa i det med rak rygg. Har du fler Àn en hamster i buren, bör du se till att hjulet Àr hamstersÀkert: om ett av djuren har fÄtt fart pÄ hjulet, ska de andra inte riskera att bli klÀmda eller skadade för att de befinner sig pÄ fel plats.

Rent och fint hemma

Hamsterburen mÄste rengöras regelbundet för att det lilla livet ska kunna mÄ bra och trivas. Se till sÄ att du har en liten hamsterhage eller en kartong med höga kanter att placera hamstern i medan du gör rent. Har du en hamsterbur som Àr stor eller med flera vÄningar kan du ocksÄ vÀlja att lÄta hamstern vara instÀngd pÄ en vÄning medan du gör rent den andra, men detta brukar vara mer komplicerat. Rengör toaletten dagligen, andra tillbehör kan stÀdas en gÄng i veckan. AnvÀnd helst inte tvÄl med starka dofter, eftersom hamstrar Àr ganska kÀnsliga för detta. Byt gÀrna ut leksakerna frÄn gÄng till gÄng för att skapa omvÀxling, men kom ihÄg att lÀmna lite av det gamla ströet nÀr du förnyar: kan hamstern kÀnna sin egen doft, kommer den att bli lugnare i den nya omgivningen.

Glöm inte att buren endast Àr ett tillbehör: ge din lilla hamster tillrÀckligt med tid, uppmÀrksamhet och kÀrlek för att den ska trivas. Det Àr ju trots allt dÀrför du skaffat den, eller hur?

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 79 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 79 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button