www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Tiderna förändras snabbt och funktionspackade bärbara enheter med GPS, kameror och möjligheten till videosamtal är inte längre enbart för Spy Kids. Är du en förälder som funderar på om du ska skaffa en smartwatch till ditt barn eller inte? Läs vår recension gällande de fem bästa modellerna så får du reda på allt du behöver veta

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi uppdaterar ständigt våra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bästa priserna, så du kan vara säker på att du får produkter av högsta kvalitet att välja mellan.

Safekid Rocket 4G

BÄST I TEST
Fördelar
 • Exakts platsspårning och geofencing
 • Alla menyer är på svenska
 • Stor hållbarhet med IP67-certifiering
 • Har en stegmätare för att uppmuntra barnet att röra på sig mer
 • Har en kamera och ett matematikspel för att stimulera barns utveckling
Nackdelar
 • Batteritiden kunde vara längre
Översikt

Safekid Rocket 4G är en hållbar GPS-klockan för barn som är bäst i test. GPS-klockan för barn har alla säkerhetsfunktionerna som gör att föräldrarna blir lugna och mycket stimulerande för barn. Priset är tillika rimligt.

Även om du behöver ett SIM-kort för att Rocket 4G ska fungera, så är användarna överens om att de tillgängliga funktionerna är värde de löpande kostnaderna eftersom Rocket 4G stödjer tvåvägskommunikation. Detta gör det möjligt att skicka korta röst- och textmeddelande (eller emojis), samt till och med ringa videosamtal mellan klockan och appen. Det går att lagra upp till 15 telefonnummer och klockan tar inte emot samtal från okända. Det är också möjligt att ersätta samtals-/larmsignalen med vibrationer.

Safekid Rocket 4G med stt noggrant utformade funktionsområde rekommenderas för barn 6–7 år. Den fasta spårningstjänsten använder GPS, LBS och Wi-Fi, vilket ger en mer exakt plats vart ditt barn befinner sig. I händelse av problem kan även barnet tryck på SOS-knappen och klockan börjar ringa de 3 SOS-numren som är inprogrammerat. Dessutom gör Rocket det möjligt att ställa in säkra zoner så kallat geofencing, (till exempel runt huset eller skolan) och meddelar när barnet har kommit in eller har lämnat zonen. För att hantera enheten behöver du ladda ner appen SeTracker, SeTracker2 eller Wonlex (alla tre fungerar på både Android och iOS).

Medan Rocket 4G är en favorit hos föräldrar, är den lika älskad av barn på grund av de roliga och attraktiva funktionerna. Det finns en enkel 0,3 MP kamera för att de första selfies, en stegräknare för att motivera ditt barn att röra sig mer, samt till och med ett matematikspel som underhåller och utbildar samtidigt. Denna klocka kan också övervaka ditt barns sömnmönster och informera om barnet har sovit bra.

I och med att det finns svenska menyer och pekskärm är Rocket 4G mycket användarvänlig för ung publik. Höljet är svart men det finns tre färgtoner att välja mellan: svart, rosa eller blått. Om du är orolig över att ditt barns ska bli distraherat av alla underhållningsmöjligheterna som klockan erbjuder, är det möjligt att låsa skärmen under lektionerna. Du kan också programmera upp till tre larm/påminnelser för att hjälp ditt barn att planera sin tid och hantera sina sysslor bättre.

Klockmaterialet slår de flesta smartklockor. Rocket 4G är IP67-klassificerad och innebär att den är resistent mot damm och nedstänkning. Det rekommenderas inte att bära klockan i samband med bad eller simning, annars är klockan ett utmärkt val för aktiva barn och deras utomhusäventyr. Det är även möjligt att beställa ett skärmskydd för att skydda pekskärmen från skador. Batteriet på 680 mAh är klassat för att hålla upp till 3 dagar i viloläge och upp till 8 timmars samtal. Lådan innehåller endast en laddningskabel, men en 5 W 1A nätadapter för laddning ingår inte.

Sammantaget har Safekid gjort ett imponerande arbete för att skapa en smartwatch som är säker, hållbar och stimulerande. Som ett resultat uppfyller denna snygga bärbara enhet lika bra både barnens och föräldrars förväntningar.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Rekommenderade åldrar: 6–7 år
 • GPS: Ja
 • Geofencing: Ja
 • SOS samtal: Ja
 • Batteritid: Upp till 3 dagar
 • Pekskärm: Ja
 • Kamera: Ja
 • Vikt: 54 g

Xplora X5 Play

NYKOMLINGEN
Fördelar
 • Har platsspårning och geofencing
 • Stor hållbarhet med IP67-certifiering
 • Kameran har en bra bild- och videokvalitet
 • Innehåller ett spel som uppmuntrar barnen att röra sig mer
Nackdelar
 • Batteritiden kunde vara längre
 • Inget stöd för videosamtal
Översikt

Overview: Xplora X5 Play är en GPS-klocka för barn och är full av teknik och erbjuder funktioner som oftast saknas i andra smartklockor för barn. Hållbarheten och vattentätheten är utmärkt vilket är perfekt för äventyrliga barn.

Xplora X5 Play rekommenderas för barn mellan 5 och 12 år, samt stödjer tvåvägskommunikation och det krävs ett SIM-kort för att fungera. Med den här klockan kan du ringa och ta emot samtal, röstmeddelande och emoijs. Du kan programmera upp till 50 nummer i X5:s minne. Telefonnummer och annan kontaktinformation kan endast ses och hanteras från Xplora-appens föräldrarkonto. Därför behöver du inte oroa dig för hackning eller att okända uppringare försöker kontakta ditt barn.

En av de största fördelarna med X5:an är dess 3 MP-selfiekamera, som erbjuder en förvånansvärt bra bild- och ljudkvalitet. Det 4 GB lagringsutrymmet garantera även att det finns gott om plats för ditt barns bilder och videos. Tyvärr stödjer inte denna smartklocka videosamtal, vilket är konstigt med tanke på att all nödvändig teknik finns i den.

Om du kämpar för att motivera dina barn att bli mer aktiva, hjälper X5 dig också. Denna modell har en stegräknare och det följer med ett spel som belönar vart 1 000 steg med virtuella mynt. Dessa kan sedan lösas in mot olika priser, beroende vilken kampanj som är ansluten. Om du är orolig för att barnet kan bli för exalterad över spelen och de andra extrafunktioner, går dessa inaktiveras under skoltiden.

Det 800 mAh-batterier håller upp till 3 dagar i viloläge och upp till 5 timmar vid samtal. En magnetisk USB-laddningskabel ingår. Den sätts fast på undersidan av klockan och laddas fullt på cirka 2 timmar. Tack vare sin IP68-certifiering kan X5 klara att bli nedsänt upp till 1,5 meter i 30 minuter. Skärmen täcks av det mycket hållbara Gorilla Glass, men du kan också köpa ett extra skärmskydd för att få extra sinnesro.

Precis som vårt toppval är X5 tillgänglig i färgtonerna rosa, blått eller svart. Även om den är dyr, har denna smartwatch ett ovanligt stort utbud av funktioner för att vara en barnmodell. Oavsett om du vill känna dig trygg när ditt barn inte är hemma, utveckla sin kreativitet eller motivera dem att röra på sig mer, bockar Xplora X5 Play av alla dessa rutor.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Rekommenderade åldrar: 5–12 år
 • GPS: Ja
 • Geofencing: Ja
 • SOS samtal: Ja
 • Batteritid: Upp till 3 dagar
 • Pekskärm: Ja
 • Kamera: Ja
 • Vikt: 54 g

Garmin Vivofit Jr. 3

MEST PRISVÄRT
Fördelar
 • Prisvärd
 • Har äventyrskampanjer med uppgifter för att uppmuntra barn att röra sig mer
 • Föräldrar kan följa aktivitets och sömnmätningen och tilldela personliga sysslor
 • Vattentät och perfekt för aktiviteter i vatten
 • Mycket långlivat utbytbart batteri
Nackdelar
 • Ingen GPS eller geofencing
 • Det går inte ta emot eller ringa samtal
 • Ingen kamera
Översikt

Garmin Vivofit Jr 3 är en prisvärd smartwatch för barn och innehåller roliga utmanande spel som uppmuntrar till att röra sig mer. Föräldrar kan lägga till påminnelser, sysslor och kontaktinformation vid akuta händelser.

Till skillnad från våra toppval är Garmin Vivofit Jr. 3 främst utformad som en aktivitetsmätare. Klockan behöver inte något SIM-kort för att fungera, men det innebär således att det inte finns några alternativ för ditt barn att kontakta dig eller att du kan kontrollera vart barnet befinner sig via enheter. Det är dock möjligt att ange nödkontaktinformation som kan visas på skärmen så att andra människor kan nå dig om barnet behöver ha hjälp.

Det primära uppdraget som Vivofit Jr. 3 har är att motivera barnen att röra på sig mer och skapa hälsosamma vanor. Detta uppnås genom äventyrskampanjer och spel. Barnen behöver uppfylla sina aktivitetsmål för att kunna låsa upp nya kapitel och samla virtuella mynt som kan lösas in mot belöningar. Dessutom kan föräldrar lägga in extra påminnelser gällande uppgifter eller sysslor på agendan och dela ut virtuella mynt när dessa är utförda.

Vivofit Jr. 3 fungerar även som en klocka (med alternativ för att anpassa skärmen med ditt barns namn) och en sömnmätare. Smartklockan finns i flera färger, inklusive specialutgåvor med Marvel-superhjältar och Disney-prinsessor. Specialutgåvorna inkluderar också kampanjer med teman. Dessutom kan klockan bäras under simning eller andra aktiviteter i vatten eftersom den är 5ATM vattentät.

En annan bonus är att klockan levereras med ett CR2025-batteri som håller upp till ett år. Därför behöver du inte oroa dig för laddningen. När batteriet till slut kan det bytas ut. Klockan har i och för sig ingen pekskärm, men barnen kan gå igenom alla funktioner med hjälp av sidoknappen. Föräldrar kan komma åt med komplexa kontroller via Garmin Jr.-appen (tillgänglig för både Android och iOS) på sina smartphones. Har du flera barn med Garmin-klockor kan alla hanteras från ett och samma konto.

Rekommenderas för barn från 4 år eller äldre och Garmin Vivofit Jr. 3 är en prisvärd bärbar enhet som motiverar barn att skapa hälsosamma vanor. Om du inte behöver en smartklocka med SIM-kort eller GPS är detta ett utmärkt val och har fått erkännande från barn runt om i världen.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Rekommenderade åldrar: 4+ år
 • GPS: Nej
 • Geofencing: Nej
 • SOS samtal: Nej
 • Batteritid: Upp till 1 år
 • Pekskärm: Nej
 • Kamera: Nej
 • Vikt: 25 g

Fitbit Ace 3

BÄST FÖR AKTIVITETSSPÅRNING
Fördelar
 • Har kvalitetssensorer för en mer exakt sömn- och aktivitetsmätning
 • Animerade urtavlor och märken för att få barnen att röra på sig mer
 • Vattentät och passar för aktiviteter i vatten
 • Långlivat batteri
 • Har en stilren design som inte barn växer ur så snabbt
Nackdelar
 • Ingen GPS eller geofencing
 • Kan inte ringa eller ta emot samtal
 • Ingen kamera
Översikt

Fitbit Ace 3 kombinerar väl beprövad teknik och är anpassade för en yngre publik. Klockan har exakta sensorer, är hållbar, har en bekväm design och en pålitlig batteriprestanda. Går att ha koll på hur aktiv barnet är.

Fitbit Ace 3 rekommenderas för barn som är minst 6 år gamla. På samma sätt som värderande val är den mer en aktivitetsmätare än en smartklocka och fungerar utan SIM-kort. Klockan har dock en solid materialkvalitet med ett mycket bekvämt armband, helt vattentätt hölje och en 3-axlad accelerometer för mer exakt avläsning.

Ace 3 kommer i två standardfärgkombinationer – Svart/röd och blå/grön. Designen är likt med vuxna fitnessmätare utan några seriefigurer eller ljusa färgtoner, som ditt barn kan känna sig generad över när de blir äldre. Skulle det vara så att barnet föredrar en snyggare design finns det också en minion-temaspecialutgåva med ett gult tema.

För de yngre barnen hanteras Ace 3 från familjekontot i Fitbit-appen, men när barn fyller 13 år kan de få ett eget konto. Detta gör att vissa funktioner (såsom kaloriräkning) inte är tillgängliga för barn eftersom de är för unga, men har istället andra fördelar, som exempelvis kan hela familjen delta i tävlingar och utmaningar tillsammans.

Förutom att räkna antal steg som har tagit och vilken aktivitetstid barnet har, övervakar även Ace 3 barnets sömn och noterar hur lugnt eller röstlös deras sömn har varit. Föräldrar kan också programmera påminnelser om när det är dags att gå lägga säg med ett mjukt surrande larm. Något som är intressant är att enheten innehåller en pulsmätare, men den är inte aktiverad. Det kanske kommer en uppdatering att detta en dag.

Ace 3 har en svart-vit OLED-pekskärm. Den kan anpassas med 28 animerade urtavlor och den valda karaktären utvecklas när ditt barn närmar sig målet med sitt dagliga aktivitetsmål. Användaren får också motiverande märken när aktivitetsmålet uppnås. Skärmen är vattentät upp till 50 meter och kan tonas ner på natten. Det är även möjligt att välja ett “stör ej”-läge när barnet är i skolan.

De flesta smartklockor för barn har i dagsläget färgskärm, men Ace 3 har fördelen genom att ha längre batteritid. Det är beräknat att hålla i åtta dagar, men flera användare har rapporterar att tiden är längre. Var dock medveten om att Ace 3 använder en proprietärladdare (som ingår i köpet), men kan vara dyr att byta om den kommer bort eller blir skadad.

Det finns ingen GPS-spårning i Ace 3 och du kan inte heller ringa eller meddela ditt barn via enheten. Den är också billigare än smartwatches för barn med tvåvägskommunikation. Om motivationen för ditt att röra sig mer är viktigast, leverera Fitbit Ace 3 en snygg design i kombination med utmärkt omgång av funktioner, hållbarhet och precision.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Rekommenderade åldrar: 6+ år
 • GPS: Nej
 • Geofencing: Nej
 • SOS samtal: Nej
 • Batteritid: Upp till 8 dagar
 • Pekskärm: Ja
 • Kamera: Nej
 • Vikt: 70g

Little Tikes Tobi

BÄST FÖR YNGRE BARN
Fördelar
 • Prisvärd
 • Har en underhållande robotpersonlighet som barn kan interagera med
 • Kommer med två kameror för foto- och videoinspelning
 • Har stimulerande spel som motiverar barn att röra på sig mer och lära sig nya saker
Nackdelar
 • Ingen GPS eller geofencing
 • Går inte ta emot eller ringa samtal
 • Låg vattenbeständighet
Översikt

Little Tikes Tobi är den bästa smartwatch för barn så unga som 4 år och är en stänksäker bedårande klocka och Tamagotchi hybrid. Fylld med pedagogiska och underhållande spel för att barn ska röra sig mer och utvecklas.

Little Tike Tobi kräver inte något SIM-kort för att fungera, vilket innebär inga löpande kostnader för ett abonnemang. Således betyder det även att Tobi inte kan hitta ditt barn eller ta emot eller ringa samtal. Klockan är avsedd för mycket små barn (4–6 år) som ändå inte bör lämnas utan tillsyn av vuxna, så du kanske inte saknar de extra säkerhetsfunktionerna.

Istället är Tobi suveräna med att kombinera utbildning med underhållning. Den visar mer än 100 ansiktsuttryck som är interagerar med ditt barn och har söta små armar och ben på sidorna. Funktionerna inkluderar spel som uppmuntrar till att gå mer, dansa och observera omgivningen med hjälp av augumented reality (förstärkt verklighet). Den lilla utforskaren blir belönad i form av virtuella utmärkelser. Det finns också pussel för att utveckla logiskt tänkande och matematiska färdigheter, samt att lära sig att använda klockan och tidtagningen.

Klockan finns i rosa eller blått och har en mångsidig design. Den kan användas runt handleden eller sätta fast den på kläder med hjälp av ett litet clip. Clippet fungerar även som ett displayställ. Tobi är stänkskyddad men ska inte sänkas ned i vatten. Klockan har ett LiPo-batteri som varar mellan 5–8 dagar, beroende på hur mycket den används. När batteriet är slut ansluter du enkelt klockan till en dator med den medföljande USB-laddningskabeln.

Tobi kommer även med två kameror. Den ena är framåtvänd för selfies och den andra pekar framåt för att fånga världen. Fotona sparas med en upplösning på 640×480 pixlar, samt det är också möjligt att spela in med 320×240 pixlar. Klockan integrerade 512 Mb rymmer upp till 3 000 bilder eller 30 minuters video.

Dessutom är det möjligt att lägga till roliga klistermärken till fotona och byta dem med andra sammanparade Tobi-klockor med trådlös anslutning. Detta ger en helt ny nivå av kul om ett annat barn i grannskapet också har en Tobi-klocka.

Om din yngsta verkligen vill vara som vuxen eller som de äldre syskonen, är Little Tikes Tobi en perfekt bärbar enhet och främjar barnets utveckling och kreativitet. Det gör att de första stegen in i teknikens värld både säker och rolig.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Rekommenderade åldrar: 4–6 år
 • GPS: Nej
 • Geofencing: Nej
 • SOS samtal: Nej
 • Batteritid: Upp till 5 dagar
 • Pekskärm: Ja
 • Kamera: Ja, 2 stycken
 • Vikt: 60 g
Kolla Priset

Den ultimata köpguiden för bästa smartklockor för barn

Kanske vill du uppmuntra ditt barn till att bli mer aktiv eller du vill hjälpa dem att utveckla nya förmågor såsom matematik eller fotografering. Eller kanske så vill du bara få lite extra sinnesro när de tar sina första steg in i den stora världen.

En väl utvald smartwatch för barn kan ge föräldrar hjälp gällande alla dessa aspekter, men att förstå alla funktioner (och komma fram till vilka du behöver) kan vara förbluffande. Här får du reda på vad du bör veta om fördelarna och potentiella faror, samt hur du väljer en lämplig modell för ditt barn.

För- och nackdelar med smartwatches för barn

En smartwatch är en bärbar enhet som är avsedd att bäras på handleden. Även om de visuellt liknar de traditionella klockorna, så erbjuder de smarta modellerna en helt ny nivå av anslutning och funktionalitet. Från början var dessa produkter designade för vuxna, men många tillverkare har även använt tekniken och funktionerna för att rikta in sig på en yngre publik.

Med detta sagt, finns det några legitima bekymmer över dessa enheter som du bör ha koll innan du köper en:

 • Om ditt barn fortfarande väldigt ung och tillbringar mycket tid där hemma med dig, behöver du helt enkelt en smartklocka eller GPS-klocka för barn. Detta oavsett hur coola spel och aktiviteter de smarta klockorna har, så är de inte utformade för och kan inte ersätta kvalitetstid med dig som förälder.
 • Vissa barn tycker att teknik och prylar är distraherande och blir lätt exalterade. Som till exempel om ditt barn redan kämpar för att fokusera i skolan, kanske är inte en smartwatch den bästa presenten för tillfället.
 • Mer avancerade smartklockor med tvåvägskommunikation och/eller GPS, kan teoretiskt sett bli hackad. En modell har redan återkallats i Europa på grund av säkerhetshänsyn och Tyskland har beslutat att de smarta klockorna ska förbjudas helt och hållet.
 • Det finns också etiska frågor i vilken utsträckning bör följa sina barns aktiviteter och när det blir inkräktande. Som till exempel finns det vissa klockor som tillåter att föräldrar lyssnar på vad som händer utan att barnet (eller någon i omgivningen) vet om det. Även om en sådan teknik kan vara till hjälp i farliga situationer, kan den också utnyttjas och kränka andra människors rätt till integritet.

Tror vi att smarta klockor och GPS-klockor för barn är roten till allt ont? Absolut inte. Om du själv har haft en smartwatch vet du förmodligen hur användbar den egentligen är. När det gäller att skaffa en klocka till ett barn är det viktigt att kontrollera om funktionerna har utformats noggrant och kommer att gynna dig som förälder och ditt barn.

Här är de vanligaste orsakerna till att skaffa en smartwatch för barn:

 • Ditt barn går redan i skolan, men är inte tillräckligt mogen ännu för att hantera en smartphone. De smarta klockorna är svåra att tappa eftersom de är fästa runt handleden. De begränsar också åtkomsten till olämpligt innehåll, men de bästa smartklockor och GPS-klockor för barn som är bäst i test gör det möjligt för dig att kontakta ditt barn via samtal eller meddelande.
 • Dessutom är smartwatches för barn betydligt billigare än mobiltelefoner, även de som kräver ett SIM-kort fungerar grundläggande fullt ut och för ett vettigt pris. Detta är ett sätta för dig och dina barn att hålla kontakt på ett billigt sätt.
 • Barns inaktivitet har nuförtiden blivit en viktig orsak till oro. Om träning och att röra sig blir lika roligt som ett tv-spel, är det ett smart sätt att hjälpa små skrämmissbrukare att skapa en mer hälsosammare livsstil och vanor.
  Många smarta klockor har även inlärningsspel som hjälper barn att förstår mer komplexa ämne som analoga klockor eller matematik på ett roligt sätt.
 • Smartklockor för äldre barn har extra funktioner såsom kalendrar, aktivitetsmätare och påminnelser för att hjälpa barnen att kunna planera och organisera sin dag.

Att välja den rätta smarta klocka för ditt barn

 

De bästa smartwatches och GPS-klocka för barn som är bäst i test har noggrant utvalda funktioner och förhindrar potentiella faror med att ha en sådan enhet. Det kan till exempel vara att klockan har en end-to-end-kryptering och godkänner blockering av funktioner som inte är väsentliga under skoltiden. Från byggkvalitet till funktionsintervaller så har vi samlat tipsen för att hitta den bästa smarta klockan för ditt barn.

Åldersgrupp

Det första steget är att se till att smartklockan uppfyller ditt barns behov är att kontrollera tillverkarens rekommenderade åldersgrupp.

 • Smartklockor för mycket unga barn är mer designade mer som en leksak. De är enkla, har undervisande spel och kanske en kamera eller enkel stegräknare för att underhålla och stimulerar ditt barns utveckling på en och samma gång. Den yngsta ålder för att överväga en smartwatch åt ett barn är 4 år.
 • Klockorna för de lite äldre barnen som går i skolan kan ha fler funktioner. De vanliga funktionerna är att ha möjligheten att ringa eller ta emot samtal, olika aktivitetsmätare, avancerade spel eller kameror.
 • Tonåringar och ungdomar kommer att vilja ha en smartklocka som liknar vuxenmodellerna (även om de helst ska minska tillgängliga funktioner och pris). De bryr sig oftast inte om spel, men beroende på deras livsstil kan de uppskatta en mer avancerad fitness- och hälsomätare, kontantlös betalning, ett större minne, kalender och så vidare. Om du behöver en smartwatch för tonåringar är Apple Watch SE en populär modell och förtjänar det. Den kombinerar modern design, rimligt pris och har massor av coola funktioner (som föräldrar fortfarande kan styra via Family Setup).

Hållbarhet

För att hänga med i ditt barns aktiviteter behöver smartklockan vara av en solid kvalitet. Du vill ha en modell som är robust och helst vattentät.

Börja med att kontrollera om det finns en IP-klassificering i specifikationerna. IP står för Ingress Protection. Första bokstaven indikerar ett skydd mot damm (mätt från 0 till 6, desto högre tal ju bättre skydd). Andra bokstaven indikerar ett skydd mot vatten (mätt 0 till 9, ju högre tal desto bättre). De bästa smartklockor för barn har ett betyg på IP67 eller IP68, vilket innebär att klockan är tillräckligt förseglad för att klara av sand och smuts, samt du behöver inte heller vara orolig för vattenpölar eller regn.

Etta annat sätt som tillverkare anger hur vattentät en klockar är. Detta mäts i atmosfären och förkortas ATM. Ju högre tal desto bättre blir vattentätheten, till exempel betyder 5ATM då tål klockan ett tryck som motsvarar cirka 50 meter.

Vattenmotståndet mäts dock vanligtvis i ett statiskt tillstånd. Således innebär 5ATM inte att klockan är lämplig för att dykning upp till 50 meter, eftersom det är ofta människor misstolkar detta. Ändå kommer en sådan modell var tillräckligt förseglad för att klara av att duscha eller njuta av aktiviteter på grunt vatten.

En annan dela som är känslig för skador är skärmen. Den bör helst vara förstärkt eller tillverkad av ett kompositmaterial, som exempelvis Gorilla Glas. Om ditt barn är mycket aktivt är det också en bra idé att köpa ett skärmskydd. Detta skyddar skärmen repor.

Slutligen rekommenderar vi dig att du håller dig till välrenommerade tillverkare med erfarenhet av branschen. Detta gäller speciellt när du köper smartklockor med aktivitetsmätare, eftersom materialkvaliteten kommer att påverka klockans livslängd och sensorernas precision. Kontrollera även håll lång garantin vara och vad som den täcker. En mer utökad garanti innebär oftast att klockan har en högre kvalitet.

Design

Du är kanske mest intresserad av vilka säkerhetsfunktioner och materialkvalitet som smartklockan har, men med all säkerhet bryr dina barn främst sig om att ha en klocka som ser cool ut.

 • Modeller avsedda för barn är vanligtvis i ljusa färger, men alternativen kan vara begränsat. Vissa smartwatches för barn finns endast i blått och rosa, eftersom det är färger som förknippas med pojkar och flickor. Om det låter tråkigt (det gör det för oss) finns det märken som har fler färgvariationer, samt specialutgåvor som är inspirerade av populära film- och seriefigurer.
 • Om du är orolig över att barnet kommer snabbt tröttna på designen är det bättre att skaffa en modell som är mer neutral i färgen och designad för att likna en vuxenklocka. Det finns modeller med utbytbara remmar som gör det möjligt att ändra på klockans utseende då och då.
 • Silikon och nylon är det bästa materialet för klockarmband för barn, eftersom de är lena, mjuka och inte orsakar allergier. Samtidigt som de ger en bra motståndskraft mot ett dagligt slitage.
 • När det gäller displayerna har många anpassningsbara urtavlor eller animationer som även är integrerade i klockans design. Först och främst måste ändå skärmen vara funktionell. Den ska vara tillräcklig ljus för att vara lättläst på soliga dagar.
 • Pekskärmen är mycket användarvänlig men har en tendens att kosta mer. En typisk LCD-skärm med knappar kan också fungera bra, så länge knapparna är tillräckligt stora och enkla att använda.

Batteritid

Billiga smarta klockor för barn har batterier som bara räcker 1–2 dagar, oavsett om de bästa kan bibehålla sin laddning i mer än en vecka. Batterikapaciteten mäts i milli ampere (mAh) och ett högre antal betyder ett långlivat batteri. När du letar efter en barnklocka bör den ha minst 400 mAh.

Den verkliga prestandan beror dock på många faktorer, till exempel skärmstorleken och vilken typ, tillgängliga funktioner och hur ofta klockan används. Därför erbjuder vissa tillverkare flera uppskattningar av batteriet livslängd beroende på användningsintensiteten. Om du inte gillar tanken på att behöva ladda en barnklocka regelbundet, överväg då en modell med ett engångsbatteri. De varar från några månader och upp till ett år, för att sedan bytas ut mot nya.

Smartphone kompatibilitet

I stort set alla smartklockor för barn har numera en medföljande app som måste laddas ner på en förälders telefon. De flesta tillverkare använder Android-plattformen för själva klockan, men appen är vanligtvis kompatibel med både Android och iOS. Vissa modeller fungerar dock bara med en plattform eller stöder den inte alla funktionerna. Kontrollera därför kompatibiliteten innan du köper en smartwatch.

Vanliga funktioner

En smartklocka för barn har många funktioner. Vissa är främst utformade med säkerheten i åtanken, medan andra kan fokusera på underhållning, fitness- eller inlärningsutveckling. Att lära sig om de vanligaste funktionerna i klockorna kommer göra det enklare att välja modell.

Säkerheten först

Många föräldrar anser att säkerhetsfunktioner på ett barns smartwatch har en avgörande betydelse, speciellt om deras barn går till och från skolan ensamma. Visa modeller har dock betydligt bättre funktioner jämfört med andra. Om du köper en klocka för dess säkerhetsfunktioner, tänk på att du också skaffa ett SM-kort och ett abonemang.

Positionsspårning

Många barns smartklockor har numera GPS (Global Positioning System) som gör att föräldrar kan kontrollera vart deras barn är. GPS är beroende av satelliter och den ungefärliga noggrannheten för platsen är vanligtvis 5–50 meter.

Andra smartwatchs förlitar sig istället på Wi-Fi, vilket kan vara mer exakt, men bara om det finns en stark signal. Det tredje spårningssystemet är LBS (platsbaserad tjänst, som använder mobiltelefonsignaler). Detta är det minst exakta alternativet eftersom klockan uppskattar sin position mobilsignals tornets område och felprocenten kan till och med vara upp till 1 kilometer på vissa platser.

I allmänhet är GPS det vanligaste spårningssystemet i smarta klockor, men var och av dessa har begränsningar. Såldes har vissa klockmodeller fler olika positioneringstekniker. Om det inte finns någon GPS-signal (eller om den är för svag) kommer sådana klockor att försöka hitta platsen med hjälp av Wi-Fi eller LBS.

Geofencing

Med geofencing kan du ställa in virtuella gränser för ett visst område, som till exempel runt bostaden eller barnets skola. Varje gång ditt barn passera denna gräns får du en varning. Detta verktyg kan ge dig ytterligare sinnesro och slipper kontrollera vart ditt barn befinner sig hela tiden.

Två-vägskommunikation

Om ditt barns smartklocka stöds av en tvåvägskommunikation innebär det att du kan kunna ringa eller sms:a eller tvärtom (detta kräver ett SIM-kort och ett abonemang). De exakta funktionerna varierar från modell till modell. Med de mest avancerade smartwatches kan du ringa videosamtal på, medan de enklaste modellerna tillåter endast att skicka meddelande eller emojis.

Vi anser inte att en tvåvägskommunikation är ett måste för barnklockor, men det kan ändå vara till en hjälp i vissa situationer. När d jämför modeller som stödjer funktionen, leta efter en som endast tillåteter samtal eller meddelande från sparade nummer. På så sätt kan du skydda ditt barn från skräppost och andra oönskade kontakter medan du fortfarande kan hålla kontakten.

SOS-knapp

Detta är en funktions som förhoppningsvis aldrig kommer att behövas, men kan vara ovärderlig i en farlig situation. Det är oftast tillgängligt på smartklockor för barn som stödjer tvåvägskommunikation. När SOS-knappen hålls intryckt i flera sekunder börjar klockan automatiskt ringa det sparade nödnumret tills samtalet blir besvarat.

Fitnessfunktioner

Att skaffa sig bra livsstilsvanor i ung ålder kan vara avgörande för att förebygga hälsoproblem senare i livet. Därför uppmuntrar många smartklockor barn att röra sig mer med spårare, virtuella utmärkelser och andra typer av stimulans.

Det är viktigt att se till att fitnessfunktionerna som finns klockan är ålderanpassade. Att till exempel ha ett litet barn oroa sig för att räkna kalorier gör mer skada än nytta. Huvudfokus bör vara på en positiv uppmuntran och att ha kul.

Äldre barn kanske vill ha en modell med mer sofistikerade funktioner som att mäta olika aktiviteter och samla in ytterligare data som exempelvis deras hastighet eller aktivitetstid.

Mer avancerade klockor kan också övervaka ett barns sömnkvalitet och ge värdefull information åt föräldrarna. Om klockan bärs under natten mäter sensorerna rörelser i alla riktningar och översätter dem till ett sömnmönster.

Spel

Möjligheten att kunna spela spel är inte nödvändig funktion i ett barns smartklocka. Vissa spel kan dock vara lärorika och hjälpsamma för att utveckla nya färdigheter, såsom lära sig klockan eller matematik. Vissa klockor levereras med förinstallerade spel, medan andra behöver laddas ner.

Om du väljer en smartwach för barn med spel, se till att kontrollera om de kan inaktiveras under lektionerna eftersom de kan vara distraherande för små barn.

Kamera

Kamera är en annan funktion som vi inte anser vara avgörande för en smartklocka, men många barn tycker om att ta foton och videos. Enklare modeller tillåter bara att ta selfies, medan mer avancerade smartwatches kan ha dubbla eller roterande kameror för att fånga omgivningen. Numera kan vissa smarta klockor även spela in videos samt till och med ringa videosamtal.

Om ditt barn tycker om att fotografera se till att smartklockan du köper har ett ordentligt minne för att behålla alla bilder och videos. Var sedan uppmärksam på upplösningen, ju fler pixlar desto bättre blir bilderna som ditt barn skickar till din mobil. Vissa smartwaches erbjuder ett mycket grundläggande alternativ för redigering, såsom exempelvis att lägga till märken eller klistermärken.

Föräldrakontroll

Smartklockor för barn låter oftast föräldrar att aktivera och inaktivera vissa funktioner. Detta kan hjälpa barn att fokusera under skoltiden eller går att lägga sig i tid. Vissa klockor har mer avancerade funktioner som till exempel så kan föräldrar ställa in alarm, påminnelser eller tilldela sysslor. En anpassningsbar föräldrakontroll är bland det viktigaste funktionerna att leta efter i en smart klocka för barn om den specifika modellen är full av underhållningsalternativ.

Sammanfattningsvis

Det finns alltså många saker att tänka på när du köper en smartwatch för barn. Nu bör du vara beväpnad med all information som du kan tänkas behöva för att då en modell som är säker och mest fördelaktig för dig barn.
Efter att ha jämför mer än hundra modeller kan vi med all säkerhet rekommendera Safekid Rocket 4G. Den klockan är hållbar, enkel att använda och har en perfekt balans mellan säkerheten och utbildnings- och hälsofrämjande aktiviteter.

Valet är bredare än någonsin. De andra modellerna i vår lista erbjuder även ett brett utbud av funktioner och hög kvalitet för sitt pris. Beroende på ditt barns ålder och intresse kan de passa bra.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button