Sommartid är grillsäsong! Man är ledig från jobbet, barnen är hemma från skolan, far- och morföräldrar bjuder på finbesök och hela familjen är samlad. Alla är glada och redo att njuta av de få riktigt soliga dagarna på året! Man åker till sjön och badar, man går på fest och barnkalas, man slappar i en liggstol i trädgården medan solen får sätta lite färg på kinderna… och man vill äta god mat. Helst varje dag, tre gånger om dagen. Och att äta på krog hela sommaren lång, det har de flesta inte råd till – därför måste man fixa något hemma. Men vem vill stå och laga mat medan de andra tar det lugnt? Därför bör semesterrätter vara lika spännande att laga som att äta. Inte att undra på att det blivit så populärt med grillning på sommaren! Att laga mat ute är spännande inte bara för de små; de flesta vuxna tycker att det är häftigt med grillning, och få känslor slår tillfredsställelsen man känner när man lyckas presentera en grillad rätt som de kräsnaste finsmakare kommer att älska.
Men för att ens försöka lära sig grilla som ett proffs måste du först skaffa en grill som passar dina levnadsförhållanden, behov, budget och expertisnivå. Denna guide kommer att hjälpa dig på traven genom att svara på den eviga frågan: kolgrill, elgrill eller gasolgrill?
Tre sorters grillar
Det finns nästan lika många grillvarianter som det finns smaker, och vi kan inte i detalj beskriva dem alla på kort tid. Vi kan dock dela upp dem i tre kategorier enligt den energi de använder: elgrill, gasolgrill eller kolgrill. Här kan du läsa om var och en av dessa, deras fördelar och nackdelar, så att du kan ställa dem mot varandra och välja den som är bäst för just dig.
Elgrillen: För dig som bor trångt
En eldriven grill har flera klara fördelar: stoppa in kontakten i vägguttaget så är den igång på fem minuter, den osar mindre än andra sorters grillar och den kan i vissa sammanhang användas även under eldningsförbud. Du kan till och med använda vissa elgrillar inomhus utan större problem, vilket gör för grillning mitt i vintern! Det finns strålningsgrillar, som har gallret lite ovanför värmekällan, och kontaktgrillar, där maten värms upp direkt på stekytan. Ett mycket uppskattat inslag på en fin middagsbjudning är bordsgrillen, som är en eldriven kontaktgrill med minimalt os.
Kanske den största nackdelen med en eldriven grill är smakupplevelsen. Elgrillens värme stannar på ytan – därför bör du välja tunna köttskivor, alternativt råvaror som inte behöver genomstekas. Eftersom eld och rök saknas, kommer också den klassiska röksmaken som karakteriserar allt grillat vara svår att lyckas med. Det finns dock tips du kan följa – som till exempel att krydda maten med BBQ-sås eller rökt kryddpulver.
Kolgrillen: det klassiska alternativet
Människan har grillat på kol sedan tidernas begynnelse. Den största skillnaden är kanske att moderna kolgrillar har en elegantare design och det är lättare att få tag på kol – men metoden förblir densamma, och orsaken är solklar: smaken på kolgrillad mat är oslagbar. Kolgrillar är generellt sett billigare än både elgrillar och gasolgrillar, och de kommer i många olika storlekar så att även du som bor litet kan skaffa en. Men kolgrillar osar! De ska inte användas inomhus, och för att kunna grilla på balkongen i ett våningshus måste du ha rätt tillstånd. Detta gör kolgrillen till ett surt alternativ för den som inte uppnått varje svenkt hjärtas ideal: ett eget hus på landet, där man kan grilla ifred.
Kolgrillen är en utmaning för nybörjaren: det är väldigt svårt att kontrollera temperaturen. Det finns olika metoder du kan lära dig för att få ett bra resultat – som att flytta grillgallret upp och ner, eller att ha ett svalare hörn där köttet kan ligga och bli saftigt. Du som vill lära dig att grilla som ett proffs och är villig att prova nya tekniker gång på gång kommer att ha mycket glädje av en kolgrill.
Gasolgrillen: kom igång snabbt!
Gasolgrillen kostar mer än en kolgrill vid inköpet, men är billigare i drift. En gasoltub kan räcka hela säsongen även för den som grillar ofta. Det är enkelt att komma igång med gasolgrillen, du måste bara vrida på reglaget och trycka på tändaren. Det finns knappar med vilka du kan reglera temperaturen, stekytan är oftast större än på andra grillar och den kommer med praktiska sidobrännare. De större nackdelarna med gasolgrillar är just storleken och underhållet. Gasolgrillen måste rengöras både före och efter användningen, samt genomsökas nu och då efter gasläckor.
Gasolgrillar – är de säkra? Denna är en allt vanligare fråga bland blivande grillägare. Svaret är ja, de är ganska säkra om man sköter dem på rätt sätt, men gasol medför alltid en risk. För det första, släpper förbränningen av gasol ut koldioxid i luften, vilket i stora mängder inte är så bra för miljön, och för det andra kan en illa skött gasolflaska explodera om det vill sig illa.
Grilla hälsosamt och miljövänligt
Några saker att tänka på när du ska välja bland elgrill, gasol eller kolgrill är: elgrillen är bara så miljövänlig som den källa elen kommer ifrån; gasol ger utsläpp av koldioxid när den förbränns, vilket påverkar klimatet; kol till grillen måste vara märkt med FSC eller Bra Miljöval-märkningar. Alla tre grillmetoder som beskrivits i denna artikel påverkar miljön på ett eller annat sätt. Det gäller att du som grillfantast tänker efter hur just du vill bidra till att skydda miljön, och agerar därefter. Glöm inte att vänta tills grillen uppnått rätt temperatur innan du lägger på dina råvaror!
Sammanfattningen: Denna är bästa grillen för just dig
- Du som är impulsiv: skaffa en gasolgrill. Får du för dig att börja grilla mitt i natten kan du göra det!
- Du som älskar husvagnssemester, och du som genom övning vill finslipa dina grillfärdigheter: köp kolgrillen.
- Du som bor i en liten lägenhet utan balkong och vill grilla när som helst på året: skaffa en elgrill och en burk BBQ-krydda.