Du kanske har hört talas om tyngtäcken? Ett tyngdtäcke är helt enkelt ett täcke med insydda tyngder. Det är ganska många som pratar om dem och använder dem numera. Många undrar dock om det faktiskt är så att de fungerar eller om det är rent humbug! Vad är ett tyngdtäcke egentligen, kan man ju också fråga sig och varför ska du ha ett tyngdtäcke? Vi har tagit reda på det och nedan kan du läsa mer om vad vi har kommit fram till.

Hur ett tyngdtäcke fungerar?

Tyngderna i ett tyngdräcke skapar ett lätt tryck mot kroppen och huden som gör att hjärnan frigör serotonin och oxytocin, så kallade ”må bra-hormoner”. Kroppens nervsystem slappnar nämligen av vid något som kallas DPTS så kallad deep pressure touch simulation, vilket uppnås naturligt när man använder tyngdtäcken. Tyngden från täcket och DPTS gör så att kroppen naturligt sänker nivån av stresshormonet kortisol och det i sin tur gör att man blir lugnare; blodtrycket sjunker, andningen blir lugnare och du känner dig tryggare. Trycket från tyngderna aktiverar nämligen de djupt liggande hudreceptorerna. När du sover under ett vikttäcke ökar även sömnhormonet melatonin, vilket gör dig sömnig och gör det lättare att somna. Många använder också ett tyngdtäcke mot ångest eller andra psykologiska problem.

Hur tungt ska täcket vara?

Hur tungt tyngdtäcke man ska ha beror på hur mycket man väger. Ungefär 10-15 % av kroppsvikten brukar experterna säga är den bästa vikten. Medelvikten på ett tyngdtäcke är 7 kg och det kanske låter mycket men tänk på att det är utspritt över hela täcket. Ofta är vikterna isydda i fickor i täcket för att det ska bli bekvämt och jämt belastat.

Vad finns i ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke består vanligen av ett tyg som bambu, bomull eller polyester. Inuti tyget finns vanligen någon slags polyesterfiber och sedan tyngder som kan bestå av lite olika saker. Ett av de mer populära är tyngdtäcken med glaspärlor eller kedjor men det finns också täcken med sandkristaller och ringar av metall.

Vad som händer i kroppen när man använder ett tyngdtäcke?

Nästan alla kan må bättre av att ha ett tyngdtäcke men det är speciellt bra för människor som sover dåligt, har ångest, är stressade eller lider av allmän oro.

Det som händer i kroppen när vi är stressade är följande

Det sympatiska nervsystemet (SNS) är varningssystemet i kroppen och är det som är ansvarigt när du står inför en stressig situation på jobbet, är försenad eller liknande stressig situation. Det här är en bra stress så länge den är tillfällig. Men när SNS påverkar dig under en längre tid känner du dig orolig, trött och irriterad. Du sover inte lika bra och ditt matsmältningssystem kan också påverkas av stressen.

Vad som händer i kroppen när du använder ett tyngdtäcke?

När du använder ett tyngdtäcke aktiveras istället det parasympatiska nervsystemet (PSNS) som ger en känsla av lugn och ro i sinnet och kroppen. Det beror på att tyngdtäcket stimulerar det här systemet genom vikten i täcket. Det är därför det hjälper för människor som lider av stress, har olika diagnoser, lider av oro eller sömnsvårigheter.

När ska du inte ha ett tyngdtäcke?

Några av de riskgrupper som bör prata med sin läkare innan de använder tyngdtäcke är följande;

 • Hjärt- eller lungproblem: Om du lider av en begränsad hjärt-lungkapacitet kan kombinationen tungt täcke och svag lungkapacitet medföra att andningskapaciteten blir dålig.
 • Epilepsi eller andra ofrivilliga rörelser: Epilepsi kan orsaka andra problem i kombination med tyngden av täcket. Generellt gäller att alla människor som har ofrivilliga rörelser bör undvika tyngdtäcken med hårt material inuti men prata med din läkare först.
 • Inopererad utrustning: Tänk på att tyngdtäcken med kedjor innehåller stål. Inopererad utrustning kan bli påverkad av metallinnehållet.
 • Inte för barn under 3 år: Barn under 3 år bör inte ha tyngdtäcke. Är du orolig eller har frågor kring detta rekommenderas att du talar med din eller ditt barns läkare innan du gör ett inköp. Många läkare varnar för att använda tyngdtäcken och andra tyngdprodukter på små barn. De menar att det skulle kunna öka risken för plötslig spädbarnsdöd. Det är därför inte lämpligt med tyngdtäcken för små barn.

Vad användare av tyngdtäcken säger?

Det finns fördelar med tyngdtäcken enligt användarna av dem. Dock är dessa inte nödvändigtvis medicinskt eller kliniskt bevisade. Några av de fördelar som användare av tyngdtäcken uppger att de upplever är bland annat följande:

 • Allmän känsla av lugn som kan vara upp till några timmar efter att de har vilat under ett tyngdtäcke.
 • Minskad total ångest när det använts regelbundet.
 • Ökad känsla av trygghet och avslappning.
 • Förbättrade sociala interaktioner och kommunikation.
 • Bättre sömn.
 • Förbättrat fokus.
 • Minskad överkänslighet mot beröring eller obehag från klädesplagg i vissa material.

Vad är nackdelarna med tyngdtäcken?

Det korta svaret är; inga. En del människor kanske tycker att det verkar lite obehagligt att sova med tyngdtäcke. Om du har anlag för klaustrofobi kanske du upplever det som lite klaustrofobiskt till en början men över tid kommer de flesta vänja sig. I slutet av dagen är ju vikten fördelad jämnt över ytan på täcket vilket gör att man inte upplever det som att all vikt ligger rakt på en. För en vuxen människa utan några specifika fysiska sjukdomar finns det inga risker med att använda ett tyngdtäcke men däremot bör man inte låta små barn under 3 år använda dem. Om du har någon oro över risker på grund av fysiska sjukdomar eller problem bör du dock alltid konsultera en läkare.

Köp ett täcke från en bra tillverkare

När du ska köpa ett tyngdtäcke är det bra att vända sig till några av de bästa tillverkarna. Dels för att de följer alla regler för textilier, har OEKO-TEX® märkning** och dessutom många års erfarenhet av att utveckla tyngdtäcken. CURA of Sweden är ett ledande varumärke i Europa och en av de första kommersiella tillverkarna av tyngdtäcken. Hos dem kan du lita på att du får en bra produkt. Beckasin är också ett svenskt företag som gör tyngdtäcken som är av högsta kvalitet. Borganäs är ett familjeföretag och ett varumärke skapat och ägt av Franzéns Textil. De har ett antal olika tyngtäcken att välja mellan.

**OEKO-TEX® märkning: Certifieringen innebär att täckena är testade för ämnen som kan vara skadliga för människor. Det betyder att de inte innehåller ämnen som är förbjudna enligt lag men också ämnen som vetenskapligt bevisats eller misstänks vara hälsovådliga på olika sätt. Produkterna genomgår tester hos oberoende testinstitut för att säkerställa att kraven uppfylls innan tillverkaren kan använda märkningen.

Kolla tester

Det sista tipset i den här artikeln är att leta efter tyngdtäcke bäst i test. Det är värt det att köpa någonting som testats och fått bra betyg av användare. Missa heller inte att kontrollera kommentarer och betyg från andra användare.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 60 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 60 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button