www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Låt oss vara ärliga, det är inte mycket som kan jämföras med delikata, krispiga och friterade godsaker när det kommer till kulinariska läckerheter. I dessa tider, när människor stannar hemma mer, är det ett perfekt tillfälle att lära sig att laga sin favoritmat hemma i köket. Fritering må inte ha det bästa ryktet bland hälsoentusiaster, men om man friterar på rätt sätt, så kommer matvarorna inte absorbera så mycket fettutan behålla både en perfekt konsistens och smak. Det är därför bra köksutrustning är avgörande; vi bestämde oss för att utforska och välja ut de bästa fritöserna som finns tillgängliga på marknaden. Till skillnad från vad många tror, så är en särskild fritös inte nödvändig för kulinarisk framgång. En gryta eller kastrull av hög kvalité fungerar minst lika bra, eller till och med bättre, när det kommer till att få rätt temperatur på oljan. Det är dessutom mycket enklare att förvara och rengöra en kastrull. Dock är inte alla kastruller och pannor lika lämpliga för fritering. I den här guiden har vi undersökt fem modeller som har värderats högst av både professionella kockar och matentusiaster. Vi har också listat nyckelaspekter som du bör känna till innan du gör ditt köp.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Det är viktigt för oss att de produkter vi representerar är av högsta kvalitet och till de bästa priserna, så vi kontrollerar alltid våra listor och uppdaterar dem vid behov för att ge dig de mest kvalitativa alternativen.

Le Creuset Signature rund 24 cm 4,2 l

Fördelar
  • Mycket värmetålig
  • Lätt att rengöra
  • Livstidsgaranti
  • Mångsidig användning
  • Vacker design med många olika färger att välja mellan
Nackdelar
  • Vissa användare har upplevt att den ljusa emaljen kan fläckas med tiden
Översikt

Den här grytan i klara färger har en kärna av gjutjärn, vilken har uppvisat mycket goda värmehållande egenskaper i tester. Den värms upp jämnt vilket är avgörande vid fritering. När maten läggs i, sjunker alltid oljans temperatur betydligt eftersom matvarorna är kallare än oljan. Tack vare sina material och sin solida struktur, blir Le Creuset snabbt varm igen, till och med snabbare än elektriska fritöser! Det här förkortar matlagningstiden och gör att maten absorberar mindre olja under friteringen. En annan anledning till att vi rekommenderar Le Creuset är för att den är enkel att rengöra och underhålla, speciellt jämfört med frityrkokare i andra material. Att diska en oljig gryta efter fritering kan vara en jobbig uppgift men många användare prisar kvalitén hos Le Creusets emalj eftersom den är lätt att få ren.

Le Creusets design skiljer också ut dem från konkurrenterna. Den här grytan tål alla ugnstemperaturer men även grillar och alla typer av spisar. Den är otroligt mångsidig och kan användas till en myriad av matlagningsmetoder, inte bara fritering. Det tätslutande locket garanterar att matens saftighet och smaker bevaras under tillagningen och många användare älskar de stora, praktiska handtagen som ger ett säkert grepp även med ugnshandskar. Grytan väger mer än fyra kilo, så ett säkert grepp är viktigt! Den icke-porösa inre emaljen innebär att du inte behöver bekymra dig om inoljning och dess ljusa sandkulör är mycket lämplig när du ska kontrollera om maten är färdig.

Från fritering till kokning, ångkokning eller till och med brödbak – enligt recensionerna levererar den här grytan gång på gång fantastiska kulinariska resultat – oavsett utmaning. Le Creuset gör matlagningen till en ren glädje och inte bara på grund av dess ljusa, vackra färger som kan matchas till varje kök. Den som rymmer 4,2 liter räcker för en normalstor familj men flera andra storlekar finns också tillgängliga. Grytan tål maskindisk; dock rekommenderas handdisk. För att skydda den inre emaljen bör man undvika att använda metalliska eller slipande rengöringsredskap och -medel.

Finns det några baksidor? Priset för Le Creuset motsvarar dess kvalité. Den här tillverkaren av köksutrustning har nästan 100 års erfarenhet och har under den tiden vunnit förtroende och respekt från både kockar och matentusiaster. Deras stekgrytor har livstidsgaranti och om de används på rätt sätt kan de förmodligen användas i generationer.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
  • Volym: 4,2 liter
  • Diameter: 24 cm
  • Vikt: 4,3 kg
  • Höjd: 16,6 cm
  • Lock medföljer: Ja (emaljerad gjutjärn)
  • Tål maskindisk: Ja (handdisk rekommenderas)

TEFAL Jamie Oliver Stewpot 3 l

Fördelar
  • Lättviktig
  • Lätt att rengöra
  • Har måttskala på insidan av kastrullen
  • Prisvärd
Nackdelar
  • Vissa användare varnar för att handtag i rostfritt stål ka bli extremt varma under tillagning
Översikt

Gjutjärnsgrytor är utmärkta men de kan vara ganska rejäla, både i vikt och pris. Det är här som det rostfria stålet visar upp sina fördelar. Köksgiganten TEFAL har här gått ihop med kocken Jamie Oliver för att skapa högklassiga köksredskap i rostfritt stål. Användare gillar den här kastrullen, inte bara på grund av att den är prisvärd. Dess glaslock är praktiskt när man vill övervaka tillagningen och mätskalan på insidan gör det enkelt att justera så att man får rätt mängd. Kokgrytan är lämplig för gas- och induktionsspisar och kan även användas i ugnen vid temperaturer upp till 175 °C (eller upp till 260 °C utan lock). Rostfritt stål har inte gjutjärnets fantastiska värmehållande förmåga; dock har den här kastrullen en ferromagnetisk stålplatta som förbättrar värmefördelningen. Den garanterar också optimal stabilitet, vilket gör kastrullen säkrare att använda till fritering. Handtagen har en nitad, ergonomisk design som är väldigt användbar när man ska lyfta en kastrull med olja.

Treliters-kastrullen är lätt och kompakt men ändå rymlig nog för ett mindre hushåll. Det finns dock även en version som rymmer 4,7 liter, vilke passar större familjer. Det polerade rostfria stålmaterialet är lätt att rengöra, hållbart, tål maskindisk och metallredskap.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
  • Volym: 3 liter
  • Diameter: 24 cm
  • Vikt: 1,87 kg
  • Höjd: 14,8 cm
  • Lock medföljer: Ja (glaslock, med en knopp i rostfritt stål)
  • Tål maskindisk: Ja (handdisk rekommenderas)

Skeppshult rund gryta 5,5 l med glaslock

Fördelar
  • Extremt värmetålig och slitstark
  • Handgjord produkt
  • 25 års garanti
  • Hållbart producerad
Nackdelar
  • Tål ej maskindisk
Översikt

Den härstadiga 5,5 liters stekgrytan i gjutjärn rymmer mycket mat och dess 5 mm tjocka botten kan bibehålla höga temperaturer perfekt. Den är också förbehandlad med ekologisk rapsolja, vilket gör den naturligt ”non-stick” och redo för seriös stekning. Glaslocket har visat sig vara välbyggt och mångsidigt – det tål temperaturer ända upp till 200 °C, vilket gör den här grytan lämplig för olika typer av matlagning, inte bara fritering. Det obehandlade gjutjärnet klarar dock vilken värmekälla som helst, till och med öppen eld och man kan även välja en version av den här grytan med ett gjutjärnslock, om 200 °C skulle kännas lite begränsande.

Skeppshult grundades 1906 och är det enda återstående gjuteriet i Skandinavien som producerar kokkärl i gjutjärn med fokus på hållbarhet och hantverk. Den här grytan kräver mer varsam och grundlig omvårdnad jämfört med fabriksprodukter – den måste diskas för hand i varmt vatten, utan diskmedel. Men de som uppskattar traditioner och hantverksmässighet kommer att belönas med ett pålitligt och stabilt köksredskap, eftersom gjutjärn bara blir bättre av att användas.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
  • Volym: 5,5 liter
  • Diameter: 28 cm (upp till), 25 cm (ned till)
  • Vikt: 5,6 kg
  • Höjd: 12 cm
  • Lock medföljer: Ja (lock med gjutjärnsknopp)
  • Tål maskindisk: Nej

Claus Holm Gryta 5,5L med glaslock

Claus Holm Gryta 5,5L
Fördelar
  • Bra värmefördelning med aluminium botten
  • Bra på alla värmekällor
  • Non-stickbeläggning för enkel rengöring
  • Praktiskt och bra lock
Nackdelar
  • Endast handdisk
Översikt

Varumärket Claus Holm har en kollektion som består av kökstillbehör. Detta inkluderar kastruller, ugnsformar och stekpannor. Varumärket är utvecklat i samarbete med den välkända danska kocken och smakutvecklaren Claus Holm. En gemensam nämnare för produkterna är den gedigna designen och praktiska utformningen. Det gör redskapen både snygga, hållbara och användarvänliga. Varje kök behöver en bra gryta. Även om du bara ska kokas potatis, laga soppa eller värma upp en sås är en riktigt bra kastrull användbar. Grytan från Holm är i aluminium är oumbärlig eftersom du kan koka, fritera och till och med steka i den. Tack vare dess kraftiga botten på fyra millimeter ger den en god värmefördelning som gör det lätt att laga perfekta rätter och få en jämn temperatur när du friterar. Grytan kan användas på alla slag värmekällor inklusive induktion.

Tack vare ett bra non-stick beläggning, som grytan har på insidan, är den lätt att rengöra efter användning. För att säkra lång hållbarhet rekommenderas det att du använder redskap i trä eller plast. Grytan ska diskas för hand och är inte tillverkad för diskmaskinsrengöring. 

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
  • Volym: 5,5 liter
  • Diameter: 24 cm
  • Vikt: 4,3 kg
  • Höjd: 16,6 cm
  • Lock medföljer: Ja (emaljerad gjutjärn)
  • Tål maskindisk: Ja (handdisk rekommenderas)

Ronneby Bruk wokpanna 34 cm

Fördelar
  • Lättviktig
  • Stor yta upptill, vilket ger mer utrymme för fritering
  • Värms upp snabbt, och tål höga temperaturer
Nackdelar
  • Tål ej maskindisk
Översikt

En gryta är inte det enda alternativet för fritering på spisen. Många kockar föredrar att fritera i en wokpanna, eftersom dess sluttande sidor, breda öppning och släta botten är idealiska för att minimera oljeförbrukningen och skydda från stänk. Och när det kommer till att hitta den perfekta woken, så hittar man den hos Ronneby Bruk. Den här 34 cm breda gjutjärnswoken väger bara 2 kg och kan användas på alla typer av ytor, inklusive induktionshäll (men Ronneby erbjuder också denna wok i storlekar – 30 cm och 32 cm). Den är också förbehandlad med miljömärkt rapsolja. Woken har ett handtag i rostfritt stål, som tål temperaturer upp till 220 °C. Dess silikonbeklädnad garanterar ett bekvämt och säkert grepp men begränsar användningen av pannan vid högre temperaturer.

Ronneby Bruk är ett svenskt företag som har utvecklat en unik gjutningsteknik, som gör det möjligt att skapa avsevärt tunnare och lättare gods, som ändå bibehåller det klassiska gjutjärnets alla kvalitéer. Eftersom den här wokens sidor är så tunna, kan de bli extremt varma mycket snabbt. Höj därför inte värmen över det normala när du använder den här pannan. För induktionsspisar rekommenderas det att man håller temperaturen under det normala för att undvika överhettning. Vid extrem hetta kan botten deformeras och bli konvex, vilket gör pannan vinglig. Liksom all annan köksutrustning i gjutjärn, ska Ronneby Bruk-pannan inte diskas i diskmaskin men om den tas omhand på rätt sätt, kommer den här woken att leverera fantastisk mat i åratal.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
  • Volym: 4,7 liter
  • Diameter: 34 cm (upp till), 15 cm (ned till)
  • Vikt: 2,1 kg
  • Höjd: 9,5 cm
  • Lock medföljer: Nej
  • Tål maskindisk: Nej

Köpguide

Som många andra, kanske du tänker att det bästa sättet att börja fritera hemma är att investera i en fritös. Förvånande nog kan du få utmärkta (eller till och med bättre) resultat med en stor gryta i hög kvalité, eller en djup panna. Vart och ett av dessa köksredskap har dock sina för- och nackdelar, så fortsätt läsa för att få hjälp i ditt beslut.

Fritös vs frityrkokare

Säkerhet

Detta är en av de främsta fördelarna med en elektisk fritös, tack vare dess inbyggda termostat, kommer den att stängas av automatiskt om temperaturen blir för hög. Numera har alla modeller också en avtagbar magnetisk kabel, som kopplas ur automatiskt om någonting skulle trasslas in i den. Det här minskar olycksrisken betydligt (fritering innebär att man arbetar med stora mängder het olja, så försiktighetsåtgärder ska inte förbises, i synnerhet om du lagar mat tillsammans med barn). Dock har tester visat att på vissa modeller kopplas kabeln ur alltför lätt och i onödan, vilket blir irriterande under användningen. Ett annat sätt att göra friteringen mer säker är att välja en gryta som är tung, stabil och har en stor botten. En gjutjärnsgryta av hög kvalité, som är full, kan inte flyttas omkring utan en fysisk ansträngning, vilket gör att risken att man spiller är liten. En gryta har dessutom ingen sladd alls. Under användning måste den stå på spisen och kan inte bara lämnas på köksbänken. Detta gör den också svårare för små barn att nå. Du kan läsa mer om säkerhet under fritering här (intern länk till sida om säkerhet).

Användarvänlighet

Användarvänlighet är en annan aspekt som bör övervägas när man letar efter det perfekta kärlet för fritering. Vissa elektriska fritöser har ventilerade lock för att förhindra stänk, filter för att minska lukten och oljefilter som gör att du kan återanvända samma olja flera gånger. Men stänk och lukter är en oundviklig del av fritering, oavsett hur dyr och avancerad din utrustning är, så kommer den inte helt kunna eliminera de här aspekterna. Att välja en gryta med lock och höga sidor är också ett effektivt sätt att minimera stänk och de bästa resultaten när det gäller att minska lukterna i ditt kök får du med hjälp av aktivt kol.

Mångsidighet

En fritös har tillverkats exklusivt för och kan endast användas till, gissa vad, fritering! Om du har ett stort kök med massor av utrymme för många köksprylar eller om fritering är en av dina favoritmetoder för matlagning så är detta inget problem. Å andra sidan, att investera i en gryta eller wok av hög kvalité kommer ge dig ett magiskt vapen som inte bara klarar fritering utan som också fungerar utmärkt för ångkokning, kokning, sjudning, sautering, bakning… Vissa gjutjärnsgrytor kan till och med användas på grillen eller över en lägereld! Och detta är en hel ny värld av gastronomiska möjligheter, eller hur?

Rengöring

Fritering är en stökig matlagningsmetod och att göra rent efteråt kommer att kräva en del arbete. Vissa fritöser kan ha en stänkskärm för att minimera kladd men den kommer inte att eliminera det helt. Och när det kommer till rengöring, så vinner friteringsgrytan lätt. När du är färdig, kan du helt enkelt skölja den och diska den i diskhon (se bara till att oljan först har svalnat och överförts till ett kärl som du kan sopsortera). Vissa grytor kan till och med köras i diskmaskin. Fritösen däremot är en elektrisk apparat, vissa delar kan tas loss och diskas, medan andra måste rengöras försiktigt med en trasa eller svamp.

Temperaturkontroll

För att få perfekt krispiga, hellre än svampiga, kulinariska resultat, är rätt friteringstemperatur avgörande. Det här beror på att vid lägre temperaturer kommer maten att ta längre tid att tillaga, och absorbera mer olja. Även om elektriska fritöser har en inbyggd termostat, så har tester visat att de i många fall inte kan tävla med en termometer med klämfäste när det kommer till precision (skillnaden kan vara hela 10-15 °C). Att mäta temperaturen rätt är dock bara en del i att lyckas med fritering; nästa steg är att bibehålla den. När du tar upp den första omgången med friterade läckerheter, kommer temperaturen att sjunka. Samma sak händer när du lägger i nästa omgång. Det är här som en bra värmehållande förmåga blir viktig. Förmågan att minimera temperatursvängningar beror på friteringsgrytans material, storlek och utformning. Dock är experterna eniga om att, när det kommer till att hålla värme, så finns det ingenting som slår gjutjärn.

Att hitta din perfekta gryta

Av de anledningar som vi har beskrivit ovan, så tror vi att för de flesta människor kan en friteringsgryta vara mer användbar än en fritös. Dock är inte alla grytor likadana och med så många modeller att välja mellan, är det lätt att känna sig förvirrad. Därför har vi listat de kriterier som bör tas med i beräkningen när man väljer ett kokkärl för fritering.

Material

Eftersom olika material har olika kvalitéer, så gäller det att välja klokt när det kommer till matlagning. De vanligaste materialen i friteringsgrytor är gjutjärn, emaljerat gjutjärn, rostfritt stål och andra metaller. Vart och ett av dessa material har sina för- och nackdelar att överväga.

Gjutjärn

På grund av dess fantastiska värmehållande förmåga och sin långa hållbarhet, är en gjutjärnsgryta ett utmärkt inslag i varje kök. Den kommer att förbli varm en lång tid och hålla oljans temperatur stabil under fritering. Gjutjärn är också ett av de mest mångsidiga materialen som finns, dessa grytor kan till och med användas på en grill, eller över öppen eld! Inoljning är viktig, du kan köpa en gryta som redan är inoljad; dock kommer också friteringen att ta hand om detta. Ju mer du använder gjutjärnet, desto bättre blir det, det finns få sådana saker i världen.

Kom ihåg att gjutjärnsgrytor är tunga och de blir ännu tyngre när de är fulla. Dessa grytor är inte lämpade för att förvara olja i under en längre tid, eftersom oljan kommer att börja degraderas. Därför är det viktigt att, när oljan har svalnat, överföra den till en annan behållare, om du vill använda den igen eller sopsortera den. Det bör också noteras att sur mat, som tomatsås, kan förstöra gjutjärnspannor och -grytor. Slutligen kan smakrika ingredienser också lämna smak i det här materialet. Därför kan det vara en god idé att tillaga sådant som vitlök eller fisk i en separat gryta i något annat material.

Emaljerat gjutjärn

Med en beläggning av emalj åtgärdar man de flesta av gjutjärnets brister, utan att minska på dess styrkor. Därför är detta någonting som rekommenderas väldigt ofta, både av professionella kockar och av matentusiaster. Emaljen är icke-porös, så du behöver inte bekymra dig om inoljning, plus att den är otroligt enkel att rengöra. De här grytorna är väldigt mångsidiga när det gäller att tillaga och förvara olika typer av mat. Samtidigt har de samma oslagbara värmehållande förmåga som det obehandlade gjutjärnet.

Finns det några nackdelar? En emaljerad gjutjärnsgryta av hög kvalité kostar därefter; det går inte att komma ifrån. Även om det för riktiga finsmakare är en god investering, så kan det inte förnekas att goda råvaror också kan friteras i mindre kostsamma kärl. Det går att hitta emaljerade grytor till ett lägre pris men deras emalj kommer att nötas snabbare av flitig användning.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är inte det bästa materialet för att hålla värme men är däremot hållbart, lättviktigt, lätt att rengöra och har ett överkomligt pris. Kastruller i rostfritt stål går att köpa utan att spräcka budgeten, vilket gör dem perfekta för stora familjer. Rostfritt stål är också utmärkt för att förvara mat under en längre tid och du kan då återanvända samma olja flera gånger.

Andra metaller

Det finns också grytor av andra metaller, såsom aluminium och koppar. Även om de inte är våra förstahandsval, så kommer en metallgryta av hög kvalité att fungera bra till fritering. Dessa grytor är ofta överkomliga, lätta att rengöra och underhålla och fördelar värmen jämnt. Gör efterforskningar om materialet och märket innan du köper, eftersom kvalitén varierar en hel del. Var försiktig om grytan har en nonstick-beläggning. För fritering behövs detta inte (eftersom maten inte kommer att röra vid botten av grytan) och vissa billigare nonstick-material kan släppa ut giftiga ämnen vid längre användning i höga temperaturer.

Design

Även om du inte bryr dig om att matcha färgerna på all din köksutrustning, kommer en grytas form och ergonomi att spela en stor roll under matlagningen.

Att grytan är vid upptill är förmodligen det viktigaste då kommer maten att kunna flyta fritt och bli jämnare friterad, i stället för att klumpas ihop. Det är därför som vissa kockar föredrar att fritera i en wokpanna, tack vare att dessa är extra breda upptill kan man tillaga större mängder mat effektivt, samtidigt som de sluttande sidorna skyddar mot stänk.

Om du föredrar en gryta, så fungerar de runda bättre än de som är ovala, eftersom de värms upp jämnare när de står på spisen. En tjock botten bidrar också till att värmen fördelas bättre. Det är därför som runda stekgrytor är utmärkta för fritering. Och om du gillar att matcha din köksutrustning, så finns emaljerade sådana, som Le Creuset, att köpa i många olika, vackra, nyanser.

Ett välpassande lock är också användbart, i och med att det skyddar mot stänk. Glaslock gör att du kan observera maten under tillagningen, vilket är väldigt praktiskt vid fritering. Glas har dock en lägre värmetålighet, och ett gjutjärnslock är mer mångsidigt om du också planerar att använda din gryta till andra matlagningsmetoder.

Slutligen, oavsett om du föredrar en gryta eller en wok, se till att den har praktiska och ergonomiska handtag. Ett säkert grepp är avgörande när du ska lyfta eller flytta en stor mängd olja.

Storlek

Fritering innebär att maten måste vara helt täckt av olja under tillagningen. Därför kommer storleken på din friteringsgryta att bero mycket på vilken typ av mat det är du planerar att fritera. Vill du fritera en kalkon? Då kommer du att behöva en gryta som rymmer från 25 till 40 liter. Men för de flesta matlagningsändamål räcker det med någonting betydligt mindre. Generellt är en gryta på 4–6 liter optimal för en familj med 2–4 personer. Beroende på favoritmat, portionsstorlekar och ledigt utrymme i köket, kanske du väljer en något större eller mindre gryta.

När det kommer till fritering är rätt djup ännu viktigare än volym. Ett friteringskärl behöver vara tillräckligt djupt för att rymma minst 6–7 cm olja och ha ytterligare 6–7 centimeter upp till kanten. En gryta med höga sidor minimerar stänk och hindrar att man spiller olja. Wokpannor kan vara mindre djupa, eftersom de är extra vida upptill, och har en trattform.

Sammanfattningsvis så är stora grytor bättre på att hålla värmen, de minskar risken att maten klibbar ihop under friteringen och de är användbara om du lagar mat till flera personer. Å andra sidan, oavsett vilket material du väljer, så kommer större grytor att kosta mer pengar och ta upp mer utrymme i ditt kök, så köp inte större än vad ditt hushåll faktiskt behöver.

Vikt

Det här är en annan aspekt att överväga när du väljer din gryta. Gjutjärnsgrytor är vanligtvis tunga, på grund av deras tjocka, stora botten och sidor, vilket är anledningen till att de håller temperaturen så bra. En tung gryta minimerar också risken för spill.

Å andra sidan så kommer du i slutet av varje friteringssession att behöva hälla över oljan, en stor, tung gryta som är halvfull med olja väger ganska mycket. Om du av någon anledning inte känner dig bekväm med att lyfta tunga saker är en lättare kastrull i rostfritt stål ett bättre val.

Den ultimata frityrupplevelsen

Känner du dig fortfarande inte säker på om det går att hantera fritering på spisen i ditt kök? Vi har listat tips och strategier som inte bara gör fritering till en säker och enkel matlagningsmetod, utan också garanterar resultat i restaurangklass!

Säkerhet

Fritering är lika säkert som andra matlagningsmetoder när det utförs korrekt. Dock måste mad vidta vissa försiktighetsåtgärder, för att undvika onödiga risker.

Oljebrand

Man ska aldrig lämna köket när man friterar och inte lämna spisen på, för att undvika överhettning av oljan. Om det högst osannolika händer, att oljan fattar eld, så kan elden kvävas genom att man lägger ett lock på grytan, så se till att alltid ha locket i närheten. Små oljebränder kan också släckas med hjälp av bikarbonat. Använd aldrig vatten för att släcka en oljebrand, det kommer att avdunsta och du riskerar att orsaka en explosion.

Undvik stänk

Fyll inte din friteringsgryta mer än till hälften med olja, grytans höga sidor kommer att hjälpa till med att skydda dig från stänk (kom ihåg att oljenivån kommer att stiga när du lägger i maten). Stå inte heller för nära grytan när du lägger i eller tar upp mat. Torka maten med en pappershandduk innan friteringen eftersom fukt på ytan också kan göra att oljan stänker.

Val av olja

Det här trodde du inte skulle komma upp här, eller hur? Men det här med att välja en raffinerad olja med en hög rykpunkt, är en avgörande faktor. Inte bara med hänsyn till smak och hälsa, utan också av säkerhetsskäl. Rykpunkten är den temperatur då oljan börjar brännas och ryka. Vid rykpunkten uppstår också en risk för oljebrand. Välj en olja med en rykpunkt på 205 °C eller högre, för att vara på den säkra sidan. Raffinerad jordnöts- raps- eller andra vegetabiliska oljor är perfekta, eftersom de har höga rykpunkter och de försämrar inte heller smaken. Undvik oraffinerade oljor och djurfett, eftersom de har lägre rykpunkt och vissa av dem kan också påverka smaken.

Att flytta oljan

Att filtrera oljan varje gång efter att man har använt den till fritering är viktigt om man vill återanvända den, det gör att oljan hålls fräsch längre och man slipper ha smulor som bränns vid på botten av grytan. När du är färdig med friteringen, måste du vänta tills oljan har svalnat helt, innan den kan filtreras eller kastas bort. Försök aldrig bära eller tömma ditt friteringskärl när oljan fortfarande är varm.

Utrustning

Fritering kan verka skrämmande, om man aldrig har gjort det hemma förut. Det behöver det inte vara. Utöver ett friteringskärl i hög kvalité, kan du använda några enkla köksredskap för att göra friteringen på spisen enklare och roligare och dessutom få krispiga och smakliga resultat. De flesta av de här redskapen har du nog redan i ditt kök och skulle några saknas där, så är de överkomliga i pris och lätta att hitta.

Termometer

Oljans temperatur är den mest avgörande faktorn vid fritering. Om oljan är tillräckligt varm, blir resultaten lätta och krispiga. Om inte, så kommer maten att absorbera för mycket olja, vilket resulterar i en fuktig, flottig rätt. Även om fritöser har inbyggd termostat, så har tester visat att de flesta av dessa inte är pålitliga. Så oavsett vilken typ av friteringskärl du har, så kan användandet av en bra termometer hjälpa dig att få ut det bästa av det. Med en termometer vet du exakt när oljan är tillräckligt het för fritering, hur mycket den kyls ner när du har tagit ut/lagt i nästa omgång med mat, och om den blir för varm (du vill inte komma upp till oljans rykpunkt). Välj en termometer som kan visa åtminstone upp till 260°C. En termometer med klämfäste är perfekt för fritering, eftersom den kan fästas på kärlets kant. Men en vanlig stektermometer fungerar lika bra och man kan köpa en billig kastrullklämma för att hålla den på plats.

Spindelslev

Du behöver faktiskt inte köpa en särskild friteringskorg, om du inte har någon. Det fungerar också att ta upp maten med hjälp av en lång tång eller en skårad slev – dessa tar betydligt mindre utrymme i köket och är enklare att rengöra. Tänger riskerar dock att krossa sådan mat som är lite känslig och en skårad slev kanske inte har tillräckligt stora hål för att dränera av oljan effektivt. Spindelsleven, som från början har använts i det östasiatiska köket, är vårt favoritredskap för fritering. Dess breda och grunda tråd-nätkorg, kombinerad med ett långt skaft, gör den perfekt för att plocka upp de friterade godsakerna och för att effektivt dränera av den överflödiga oljan från dem.

Galler och långpanna

När det kommer till dränering är det många som lägger papper på en tallrik eller plåt för att lägga upp den nyfriterade maten på. Detta gör dock ofta att maten till slut ligger i en pöl av olja. För perfekt krispighet är det bättre att placera maten på ett galler. Vi rekommenderar att du placerar en långpanna under gallret för att samla upp oljan som rinner av och undvika kladd. Om någon olja ligger ovanpå maten kan du också försiktigt suga upp denna med hjälp av hushållspapper.

Tips och tricks vid fritering

Redo att sätta igång? Kolla in dessa avslutande tips och bli förbluffad av resultaten!

  • Ditt kärl ska vara halvfullt med olja (om du följde våra rekommendationer vid valet av gryta, så blir detta åtminstone 6–7 cm). Kom ihåg att det behöver finnas tillräckligt med olja för att de matvaror du valt ska kunna dränkas helt och tillräckligt med extra utrymme så att det inte rinner över kanten, för att minimera stänk när maten läggs i.
  • Sätt på plattan på medelvärme och värm oljan i 5–10 minuter. Använd din termometer för att övervaka temperaturen – för de flesta livsmedel ligger den perfekta friteringstemperaturen mellan 177°C och 200°C. Större bitar av mat behöver lägre temperaturer, medan mindre bitar blir bäst vid högre temperaturer, så följ receptet!
  • Lägg inte i för mycket mat i varje omgång – maten måste ha utrymme för att flyta omkring. Då blir maten jämnt friterad och man undviker att matbitarna klibbar ihop sig med varandra. Om du friterar panerad mat – lägg i bitarna en och en för att undvika att de klumpas ihop.
  • När maten är gyllenbrun, så är den redo för att plockas upp! Missa inte det här ögonblicket – placera gallret, långpannan och spindelsleven (eller tången) inom räckhåll i förväg, så att du kan agera snabbt.
  • Om du planerar att fritera flera omgångar med mat, bör du vänta tills temperaturen har stigit igen, innan du lägger i nästa omgång. Om du ska tillaga flera olika typer av mat – börja med de som har en mer neutral smak (som pommes frites) och vänta med de mer smakrika (som fisk eller kyckling) till sist.
  • Vänta alltid med att krydda maten till efter friteringen för att undvika att salt och kryddor hamnar i oljan och bränns vid.
  • När du är färdig, låt oljan svalna helt och filtrera den med hjälp av en ostduk. Matlagningsolja ska helst förvaras i en lufttät behållare på en sval, mörk plats. Till pommes frites kan samma olja användas 3–5 gånger men färre gånger till mat som kyckling eller fisk. Om oljan börjar lukta, skumma eller blir mörk, så är det tecken på att den inte kan användas längre.
  • Häll inte ut använd frityrolja i avloppet – den kan blockera rören. Om du har mycket olja du vill bli av med, så är det bäst att ta med den till en återvinningscentral.
  • Aktiv kol gör underverk när det kommer till att eliminera obehagliga dofter från ditt kök och ditt hem. Du kan köpa det i bitar, portionspåsar eller i lösvikt. Placera ut några påsar eller skålar med aktivt kol på olika ställen i ditt kök för att bli av med friteringslukten.

Sammanfattning

Som du förstår, så kan fritering hemma vara enkelt och roligt om du har rätt utrustning tillhands. Det finns ingen anledning att köpa specialprylar, som en fritös. I stället kan du investera i en gryta eller panna av hög kvalité, som inte bara klarar av fritering utan också kommer att berika ditt liv med många andra smaker.

Vill du ha köksutrustning som är prisvärd och enkel att rengöra? Rostfritt stål blir aldrig fel. Tycker du om tradition, hantverk och utomhusmatlagning? Kärl av gjutjärn eller till och med aluminium från skandinaviska gjuterier kommer att falla dig i smaken. Är du ett fan av det östeuropeiska köket? Då kommer en wok säkert att bli din favorit i köket. Eller du kanske är redo att ta din matlagningstalang till nästa nivå? En emaljerad stekgryta i toppkvalité kommer hjälpa dig med det.

Vi satte ihop den här guiden för att bistå dig, oavsett vilka matlagningspreferenser du har. Nu när frågan om det perfekta friteringskärlet är undanstökad, behöver du bara ta din utvalda mat och sätta igång! Lycka till med friteringen!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button