www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Fyrkantig Minifotobok
VĂ„rt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi har nyligen granskat vÄra produkter och vi stÄr fast vid de produkter som vi har valt pÄ vÄr lista. Vi kontrollerar och uppdaterar stÀndigt vÄra listor sÄ att du garanterat fÄr de bÀsta resultaten att vÀlja mellan.

I dagens digitala vĂ€rld sĂ„ Ă€r det lĂ€tt att glömma att bevara sina minnen, Ă„tminstone i fysisk form. Det Ă€r lĂ€tt att de ligger pĂ„ ett USB-minne i en lĂ„da nĂ„gonstans och skrĂ€par. Vi kanske tar mer bilder idag i och med att de flesta av oss stĂ€ndigt har med oss en kamera i mobiltelefonen, men frĂ„gan Ă€r om vi verkligen tittar pĂ„ de foton som vi har tagit? Man kanske till och med har tittat mer i de gamla albumen frĂ„n förr Ă€n man tittat pĂ„ alla de bilder som tagit de senaste Ă„ren? MĂ„nga tycker ocksĂ„ att det Ă€r roligare att titta i album Ă€n digitalt och kanske Ă€r det just dĂ€rför som fotoböcker har ökat i popularitet de senaste Ă„ren. Är det inte dags att börja spara vĂ„ra bilder i fysisk form igen och göra en fotobok?

Vad Àr en fotobok?

bÀsta fotoböcker

En fotobok kan man likna vid en modern version av fotoalbum. Man trycker nĂ€mligen bilderna i en bok. Det Ă€r ett perfekt sĂ€tt att spara dina minnen pĂ„ ett fint och personligt sĂ€tt. MĂ„nga vĂ€ljer exempelvis att göra en fotbok om sitt bröllop eller andra viktiga och vĂ€rdefulla minnen. Om du vill köpa en fotobok i Sverige sĂ„ Ă€r det bekvĂ€maste sĂ€ttet att göra det genom att designa och bestĂ€lla din fotobok online. Vare sig du önskar en billig fotobok eller den bĂ€sta fotoboken som gĂ„r att fĂ„r tag pĂ„ sĂ„ Ă€r det bra att ta reda pĂ„ vilken fotobok som har fĂ„tt bĂ€st i test. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„r du reda pĂ„ de olika sidornas egenskaper och kan vĂ€lja den sidan som har de element som Ă€r viktiga för dig.

Fotoböckernas historia

Fotoböcker Àr inget nytt. Att vilja bevara minnen genom bilder har alltid funnits i vÄran historia. MÄnga gÄnger kan man ocksÄ hitta en fotobok med text som beskriver bilden för att kunna veta vem eller vad det Àr man ser pÄ bilden. SÄklart sÄ Àr det nÄgot nytt att kunna bestÀlla fotoböcker online dÄ internet och digitala bilder Àr nÄgot förhÄllandevis nytt i mÀnniskans historia, men böcker med foton har funnits Ànda sedan 1800-talet. Det Àr nÀmligen sÄ att fotografier och böcker har en gemensam historia. Den strÀcker sig Ànda frÄn det att det börjades ta fotografier pÄ 1840-talet Ànda tills idag. DÀremot sÄ Àr det först under tidigt 2000-tal som fotoboken började fÄ mer uppmÀrksamhet bÄde internationellt och Àven hÀr i Sverige.

Varför Àr fotoböcker sÄ populÀra?

MĂ„nga har upptĂ€ckt fotoböckerna som ett trevligt sĂ€tt att kunna visa upp de bĂ€sta bilderna som man har tagit, vare sig du Ă€r proffsfotograf eller vill visa upp bilderna frĂ„n exempelvis semestern. Detta Ă€r ocksĂ„ trevligare Ă€n att spara de bilder man tagit pĂ„ datorn eller i en USB sticka som sedan sakta men sĂ€kert glöms bort. Man skulle kunna kalla det för en modernare och mer avancerad version av fotoalbum, och det Ă€r nog dĂ€rför som det har blivit sĂ„ populĂ€rt bland de som gillar fotografering att skapa en fotobok för att spara olika minnen och speciella foton. Sedan Ă€r det bĂ„de snyggt och trevligt att ha en fotobok i bokhyllan dĂ€r den ocksĂ„ Ă€r nĂ€ra till hands nĂ€r man vill Ă„teruppliva minnena.

Olika designalternativ hos fotoböcker

Det beror sjĂ€lvklart pĂ„ vilket program som du anvĂ€nder. Är du en nybörjare och inte vill gĂ„ in allt för mycket pĂ„ fotoredigering sĂ„ gĂ„r det att klicka hem en hel bok pĂ„ bara nĂ„gra minuter. Om du istĂ€llet gillar hĂ€ftiga designer och fotoredigering sĂ„ finns det möjligheter att göra riktigt hĂ€ftiga och spektakulĂ€ra layouter som verkligen inte var en möjlighet pĂ„ fotoalbumens tid. Vissa program erbjuder till och med att du laddar upp din egna design i PDF – form vilket betyder att du kan göra i princip vad som helst sĂ„ lĂ„ngt dina kunskaper rĂ€cker. LĂ€s vidare i denna artikeln för att veta vilka fotoböcker som passar dig genom ett test som gjorts av olika hemsidor.

Hur mycket kostar en fotobok?

Vad fĂ„r man dĂ„ vara beredd att betala? Det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga ett direkt pris pĂ„ vad man kommer att fĂ„ betala dĂ„ det mĂ„nga gĂ„nger smygs in dolda avgifter eftersom man gör sin bok. Som ett exempel sĂ„ ser det ut som att Önskefoto Ă€r ett riktigt billigt alternativ men i och med tillĂ€gg som titel pĂ„ sjĂ€lva omslaget, bildomslag och fraktavgift sĂ„ stiger priset Ă€ndĂ„ i slutĂ€ndan. Med detta sĂ„ vill vi inte sĂ€ga att Önskefoto Ă€r sĂ€mre Ă€n nĂ„got annat alternativ utan alla leverantörer gör detta i mer eller mindre utstrĂ€ckning. I testet sĂ„ resulterar Blurb och Photobox ha ett nĂ„got lĂ€gre slutpris medans Postfoto CEWE och Önskefoto i slutĂ€ndan har nĂ„got högre priser. Det Ă€r dĂ€remot inte nĂ„gon större prisskillnad beroende pĂ„ leverantör utan prisskillnaden ligger inom hundralappen.

bÀsta fotoböcker

Det gÄr att skapa riktigt billiga fotoböcker om man sÄ önskar. Det gÀller bara att vÀlja de billigare alternativen som exempelvis ett mjukt hÀftat omslag. Med andra ord sÄ gÄr det att bestÀlla en minibok hos Photobox för under hundralappen inklusive frakt samtidigt som du kan spendera mycket mer pengar pÄ kvalitetsböcker om man har viljan och möjligheten. Exempelvis sÄ kan du vÀlja trÄdbindning eller spiralbindning. Du kan till och med fÄ omslagen vaxade, i linne eller i lÀder om du sÄ vill. Med andra ord sÄ Àr det inga problem att spendera över tusen kronor pÄ en fotobok om man har vilja och möjlighet till detta. Om man har riktigt fina minnen, kanske bröllopet eller nÄgon speciell resa, sÄ kanske man ocksÄ tycker att det Àr vÀrt att lÀgga lite extra. Vem vet, man kanske till och med hittar en fotobok pÄ erbjudande till lÀgre pris.

Varför bör man köpa en fotobok?

Varför bör man dÄ bestÀlla en fotobok? Om man vill kunna visa upp sina finaste bilder pÄ ett snyggt sÀtt och ha dem nÀra till hands sÄ Àr en fotobok en fantastisk lösning. Det fÄr nÀmligen samma tjusning eller kanske till och med Ànnu mer dÀrtill som att titta i fotoalbum. En tryckt bok gör nÀmligen att fotona lever upp och det blir kul att att visa upp de bilder man har tagit. Det blir ocksÄ en fin och meningsfull dekoration att ha i bokhyllan. Det Àr ocksÄ trevligt att fÄ minnena tryckta i fysisk form istÀllet för att bara ha dem i en mapp pÄ datorn eller pÄ en USB-sticka.

Hur vÀljer man rÀtt fotobok?

De olika programmen som finns kan passa dig olika bra beroende pĂ„ din redigeringsvana. Vi kommer nĂ€mna sju olika program hĂ€r nedan och dess för och nackdelar men exempelvis sĂ„ kan Photobox vara ett bra val om man Ă€r nybörjare. Det Ă€r nĂ€mligen enkelt att anvĂ€nda och har en snabb kundtjĂ€nst om du skulle behöva hjĂ€lp under tiden du lĂ€r dig. Är du redan ett proffs med mycket erfarenhet samt ett stort intresse för redigering och olika layouter sĂ„ kan Blurb passa dig bĂ€ttre. Är du varken nybörjare eller proffs sĂ„ kan Fuji Direkt ligga pĂ„ en bra nivĂ„ för dig. HĂ€r nedan följer nu ett fotobokstest dĂ€r vi kommer nĂ€mna de fotoböcker som fĂ„tt bĂ€st i test men Ă€ven andra bra och populĂ€ra program som finns. SĂ„ lĂ€s vidare!

Blurb – Fotoboken för proffs och entusiaster

Detta Ă€r ett amerikanskt program som fokuserar pĂ„ de som kan fotoredigering och vill ge sin personliga touch till sin fotobok. Detta mĂ€rks nĂ€mligen tydligt dĂ„ du kan importera PDF – och X-3 -filer frĂ„n Adobe InDesign. I och med detta ges det en möjlighet till kreativitet som de programmen nedan inte kan tĂ€vla med. Om du dĂ€remot tĂ€nker jobba med Blurbs egna program sĂ„ bör det nĂ€mnas att det Ă€r aningen trögt att jobba med och lite begrĂ€nsat. Fotoprogrammet finns bĂ„de online men Ă€ven för att kunna laddas ner, oavsett om du anvĂ€nder PC eller Mac. VĂ€lj mellan fem olika fotoböcker, men det finns ocksĂ„ tvĂ„ textboksalternativ. NĂ€r det sedan gĂ€ller att binda ihop boken sĂ„ finns det bĂ„de hĂ„rt eller mjukt omslag samt limmad bindning. Om du vill komma i kontakt med kundtjĂ€nsten sĂ„ fĂ„r du skriva e-mejl pĂ„ engelska. Svarstiden Ă€r ungefĂ€r en timme. De utlovar en leveranstid pĂ„ 6 till 21 arbetsdagar.

Blurb har Àven en Print-On-Demand bokaffÀr. SÄ om du önskar göra en fotobok, kanske frÄn en resa eller en kokbok, för att sÀlja via deras hemsida alternativt pÄ Amazon sÄ finns Àven den möjligheten. Det som mÀrks nÄgot Àr att det gÄr att ana ett visst rödstick i hudtoner och att skuggorna Àr nÄgot upplÀttade men generellt sÀtt sÄ Àr bÄde bildkvaliteten och boken av mycket bra kvalitet.

Fördelar:

 • MĂ„nga valmöjligheter av finish och papper
 • Bokkvaliteten Ă€r mycket bra
 • Har en egen bokaffĂ€r

Nackdelar:

 • Ingen svensk kundtjĂ€nst
 • Programvaran Ă€r nĂ„got trög att jobba med

Fuji Direkt – MĂ„nga redigeringsalternativ och mycket bra bokkvalitet

Fuji Direkt Àr marknadsledande i Sverige nÀr det gÀller fotoframkallning. Fotoböckerna hÄller ocksÄ en vÀldigt hög klass. NÀr det gÀller den snygga programvaran sÄ finns det tydliga ikoner som visar dess mÄnga redigeringsalternativ, clip-art, bakgrunder och ramar. Du kan njuta av denna bÄde online eller om du föredrar att ladda ned den i din Mac eller PC. Har du dock en mindre datorskÀrm sÄ kan arbetsytan kÀnnas liten dÄ det Àr mycket klickande i dess olika menyer. VÀlj mellan Ätta olika storlekar, hÄrt eller mjukt omslag, limmad eller hÀftad och du bör fÄ hem den i brevlÄdan inom tvÄ veckor. Behöver du hjÀlp under processen sÄ finns det kundtjÀnst bÄde via telefon och mejl och de pratar sÄklart svenska. De Àr generösa med deras telefontider och svarar Àven snabbt pÄ dina mejl. NÀr du fÄr hem din bok sÄ Àr bildkvaliteten bra. Deras böcker har en naturlig fÀrgÄtergivning och fin skÀrpa. VÀljer du svartvita bilder sÄ kan de dock vara aningen ljusa. DÄ bindningen av boken Àr bra gjord sÄ Àr den lÀtt att blÀddra. Om du vill lÀgga ner mycket engagemang pÄ din fotobok sÄ kommer du inte bli besviken pÄ Fuji Direkt.

Fördelar:

 • MĂ„nga redigeringsalternativ
 • Bokkvaliteten Ă€r mycket bra

Nackdelar:

 • Liten arbetsyta i programmet
 • Behöver klicka mycket i menyer

Photobox – En mycket bra fotobok för nybörjare

I Europa sĂ„ Ă€r Photobox störst nĂ€r det gĂ€ller dela och lagra bilder pĂ„ internet samt digital fotoframkallning. Du lĂ€r dig deras program, som bara finns online, snabbt och du har bra överblick och kan arbeta effektivt. IstĂ€llet för att beskĂ€ra bilderna sĂ„ zoomar du istĂ€llet och de har ocksĂ„ en intuitiv fotoredigering nĂ€r det gĂ€ller kontrast och ljusstyrka. Du kan vĂ€lja mellan sju olika storlekar, mjukt eller hĂ„rt omslag, om det ska vara limmat, hĂ€ftat eller med spiralbindning och sĂ„ vidare. Det finns dock tyvĂ€rr vissa brister. Exempelvis sĂ„ gĂ„r det ej att dra en bild över ett omslag som Ă€r dubbelsidigt. Även bildrotationen Ă€r begrĂ€nsad. Men om du behöver hjĂ€lp sĂ„ har dem en exceptionell svensk kundtjĂ€nst. VĂ€lj mellan telefon, mejl eller livechatt. Via livechatten sĂ„ svarar de pĂ„ frĂ„gor inom sekunder och de Ă€r till och med tillgĂ€ngliga, Ă€ven via telefon, pĂ„ helgen. Boken kĂ€nns lyxig dĂ„ bilderna har bra fĂ€rgĂ„tergivning, skĂ€rpa och kontrast. SĂ„ om du Ă€r nybörjare men kĂ€nner att du vill ha en egen fotobok utan krĂ„ngel sĂ„ har du möjlighet att bestĂ€lla en fotobok inom 20 minuter hos Photobox. Kom igen och gör din egen fotobok! De lovar att du ska fĂ„ den inom 7 till 8 arbetsdagar.

Fördelar:

 • Bra kvalitet bĂ„de pĂ„ bok och bilder
 • Snabb och enkel programvara
 • Mycket bra kundtjĂ€nst

Nackdelar:

 • Lite begrĂ€nsade redigeringsalternativ för avancerade anvĂ€ndare

Pixum – MĂ„nga redigerings – och layoutmöjligheter och kvalitativ bok

Önskar du mĂ„nga redigeringsmöjligheter och hĂ€ftiga effekter? DĂ„ Ă€r Pixum för dig. Du kan nĂ€mligen exempelvis redigera fĂ€rger, kontrasten och röda ögon. Du fĂ„r Ă€ven mĂ„nga alternativ för bakgrunder, dĂ€ribland relief och oskĂ€rpa DĂ€remot sĂ„ Ă€r programvaran endast nedladdningsbar och buggar ibland vilket skapar irritation ibland. Det blir Ă€ven i detta programmet mycket klickande i menyer. Det som dĂ€remot Ă€r bra med programvaran Ă€r att den fungerar bĂ„de pĂ„ Mac, PC och till och med Linux. NĂ€r det gĂ€ller boken sĂ„ kan du vĂ€lja mellan hĂ„rt eller mjukt omslag. Om den ska vara med limmad, hĂ€ftad, linne eller lĂ€derbindning. Det finns ocksĂ„ 8 storlekar. KundtjĂ€nsten finns endast tillgĂ€nglig via mejl, men du kan skriva till dem pĂ„ svenska och de svarar hyfsat snabbt. Boken kommer inom 5-12 arbetsdagar. Bildkvaliteten Ă€r generellt sĂ€tt bra, men kan ge ett nĂ„got suddigt intryck och lĂ€gre kontrast om man jĂ€mför med Fuji Direkt och Blurb. SĂ€rskilt de blĂ„ fĂ€rgerna skvallrar om en ibland nĂ„got överdriven fĂ€rgmĂ€ttnad. Bindningen Ă€r dĂ€remot bra vilket gör den lĂ€tt att blĂ€ddra i, Ă€ven fotopapperet hĂ„ller en hög kvalitet.

Fördelar:

 • Bokkvaliteten Ă€r bra
 • MĂ„nga redigerings – och layoutmöjligheter

Nackdelar:

 • NĂ„got suddiga bilder
 • Lite buggig programvara som mĂ„ste laddas ner

Postfoto CEWE – Snabb kundtjĂ€nst, bra kvalitet pĂ„ boken och mĂ„nga alternativ för layout

Även om Postfoto CEWE anvĂ€nder samma tryckeri, programvara och bokbinderi som Pixum sĂ„ Ă€r den den hĂ€r gĂ„ngen pĂ„ svenska. KundtjĂ€nsten Ă€r per telefon och om du föredrar att skriva sĂ„ gĂ„r det ocksĂ„ att mejla, allt detta pĂ„ svenska och du fĂ„r svar snabbt. Trots att programvaran och fotoböckerna har samma fördelar och nackdelar som Pixum sĂ„ ligger priset upp till 30% högre Ă€n hos Pixum. Detta Ă€r konstigt dĂ„ fotoböckerna Ă€r precis likadana och den Ă€nda skillnaden egentligen Ă€r den sprĂ„kmĂ€ssiga. Det finns Ă€ven fler bolag som anvĂ€nder CEWE – programvaran och sĂ€tter ett högre pris. DĂ€ribland Printlife.se, Japen Foto, Elgiganten och Siba. Det Ă€r en bra fotobok men om man inte vĂ€rderar svensk kundtjĂ€nst vĂ€ldigt mycket sĂ„ Ă€r priset nĂ„got för högt. Om du bestĂ€ller fotoboken sĂ„ kommer den inom 5-8 arbetsdagar. Detta Ă€r alltsĂ„ ett bra alternativ om man vill ha en fotobok med snabb leverans.

Fördelar:

 • Snabb svensk kundtjĂ€nst
 • Snabb leverans
 • Bra bokkvalitet
 • MĂ„nga redigerings – och layoutalternativ

Nackdelar:

 • Lite buggig programvara
 • Lite suddiga bilder

Önskefoto – Mycket bra detaljĂ„tergivning och bra bokkvalitet

Onlineprogrammet, som ocksÄ Àr nedladdningsbart om du har en PC, har det bÀsta lÀget för förhandsgranskning bland omnÀmnda program i denna artikeln. Det Àr stilrent och det gÄr bÄde att dra stödlinjer och bilder över dubbelsidiga uppslag. En nackdel Àr dock att beskÀrningsverktyget Àr onödigt besvÀrligt dÄ det tar tid att fÄ bilderna sÄ som man vill ha dem. Dessutom fÄr du en försÀmrad överblick dÄ ikoner och dialogrutor ligger ovanför bilden. Du kan vÀlja mellan 9 storlekar och mjukt eller hÄrt omslag och om du vill ha bindningen limmad, hÀfta, i linne eller lÀder. NÀr du redigerar sÄ kan bilderna se nÄgot gryniga ut men nÀr de sedan fÄr hem dem i fotoboken sÄ Àr detaljÄtergivningen och fÀrgerna riktigt bra. VÀljer du svartvita bilder sÄ Àr dock svÀrtan nÄgot överdriven. TyvÀrr sÄ Àr bokryggen nÄgot djup vilket resulterar i att inre delar av dina bilder inte syns. KundtjÀnsten talar svenska och Àr tillgÀnglig via telefon och mejl. Den fungerar bra via telefon men Àr lÄngsam nÀr det gÀller att svara pÄ mejlen. Leveranstiden Àr utlovad inom 10 dagar.

Fördelar:

 • Fin detaljĂ„tergivning och bra bokkvalitet

Nackdelar:

 • Vissa delar av redigeringen Ă€r krĂ„nglig
 • LĂ„ngsamt svar frĂ„n kundtjĂ€nst via mejl

MyPhotobook – Bra bokkvalitet och tydlig samt precis information om bilderna

Det Àr enkelt att importera bilderna till programmet och det har de nödvÀndigaste funktionerna. HÄller du pÄ med scrapbooking sÄ glÀdjer du dig sÀkert Ät att de berÀttar pÄ ett mycket exakt sÀtt om bildernas storlek och position. SÄ om man önskar klistra in biljetter eller andra minnen nÀr du fÄtt boken i brevlÄdan sÄ Àr det inga problem. Det som dock saknas Àr fÀstlinjer mot övriga bilder och fri rotation. Programvaran Àr dessutom endast nedladdningsbar för PC och Mac vilket innebÀr att den inte gÄr att anvÀnda online eller överhuvudtaget om du har en Linux. Du fÄr dÀremot sju storlekar pÄ boken att vÀlja mellan. VÀlj ocksÄ mellan mjukt och hÄrt omslag, om den ska vara hÀftad, limmad, i linne eller lÀder. Det saknas dock lite klarhet i fÀrgerna och vi önskar och nÄgot bÀttre skÀrpa. Bilderna ger nÀmligen kÀnslan ibland som at de har passerat ett grÄfilter. Boken kan ocksÄ ta lÄng tid för att ladda upp till servrarna hos MyPhotobook. NÀr det gÀller kundtjÀnst sÄ uppges det finnas mejlservice men testarna fick ej kontakt med dem, vilket Àr vÀldigt synd. Utlovad leveranstid Àr sju till nio arbetsdagar.

Fördelar:

 • Bra bokkvalitet
 • Exakt information kring bilderna i boken

Nackdelar:

 • Fick inget svar frĂ„n kundtjĂ€nst
 • DĂ€mpad lyster i fĂ€rgerna

Vad bör man veta om fotoböcker

Om du nÄgon gÄng har försökt göra en fotobok men har kÀnt att det varit svÄrt i och med fotobokens redigeringsprogram sÄ behöver det inte vara sÄ pÄ en annan sida. Det Àr bra att veta att man kan prova pÄ olika sidor för att hitta den som passar en sjÀlv bÀst. Som tidigare nÀmnt sÄ finns det sidor som Àr bÀttre för nybörjare och andra som Àr mer anpassade för den som vill lÀgga ner mer tid pÄ att redigera och fÄ boken just som du vill. Vissa vÀljer ocksÄ att bestÀlla en enklare fotobok för att sedan anvÀnda den som en grund för scrapbooking. Det betyder att designa den genom att limma dit design i efterhand, och kanske övriga semesterminnen som biljetter och snÀckor och sÄ vidare. Med andra ord sÄ kan en fotobok bli till just vad du vÀljer att göra den till.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.9
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.9
Back to top button