Den första tandborsten med nylonborst började säljas 1938. Idag finns tandborstar i alla färger och former och våra tänder är mycket bättre än de var för 100 år sedan. Den första eltandborsten uppfanns i Schweiz 1954 men det var först 1987 som den första roterande tandborsten fanns tillgänglig i Europa. Att rengöra tänderna har alltid varit viktigt för människor men genom historien finns det också många exempel på personer som haft problem med tänderna. Gustav Vasa var till exempel känd för sina dåliga tänder och sitt häftiga humör – som förmodligen berodde på tandvärk.
Varför ska man välja en eltandborste?
De flesta tandläkare rekommenderar uteslutande eltandborstar till sina patienter och det är inte så konstigt. Forskning visar att eltandborstar konsekvent minskar plack och tandköttsinflammation mer effektivt än en manuell tandborste på både kort och lång sikt. Om du är noga med din övergripande munhälsa bör alltså du välja en elektrisk tandborste.
Om du har känsligt tandkött kan en eltandborste också vara ett bättre val än en vanlig tandborste. Genom att använda mjuka tandborsthuvuden kan du borsta dina tänder och få dem ordentligt rena utan slitage. De annorlunda borströrelserna kommer dessutom att vara extra skonsamma mot dina tänder och tandkött. Över tid kan du också få minskade problem med känsligt tandkött då detta oftast beror på inflammationer. Inflammationer beror ofta på att man inte borstar ordentligt så att bakterier får fäste och gör tandköttet rött, svullet och att det ibland blöder när man borstar.
Eltandborsten är också bra på att reducera fläckar och missfärgningar på tänderna. Dessa fläckar består av beläggningar som lägger sig ovanpå emaljen från till exempel intag av kaffe, te, snus eller rökning. Med en eltandborste kan du putsa bort fläckar och få synbart vitare tänder efter bara några månaders användning eftersom eltandborsten gör rent tänderna mer effektivt än en vanlig tandborste.
Oavsett om du borstar med en eltandborste eller vanlig tandborste finns det några saker som är bra att tänka på;
- Borsta dina tänder två gånger om dagen, morgon och kväll.
- Använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten och borsta tänderna i två minuter, ungefär en minut för överkäken och 1 minut för underkäken.
- Håll tandborsten snett mot tandköttet så att du kommer åt ordentligt och borsta mjukt med små tag.
- Spotta ut tandkrämen men undvik att skölja munnen eller dricka något efteråt för att undvika att skölja bort fluoret i tandkrämen som ska skyddar dina tänder.
- Känn med tungan efteråt om dina tänder är rena. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.
Hur fungerar en eltandborste?
Motorn i en eltandborste arbetar på grund av en elektrisk laddning som produceras av ett litet batteri i tandborsten. Vissa elektriska tandborstar fungerar genom någonting som kallas för induktiv laddning, vilket är när två delar av en transformator inuti borsten förs samman och ett litet magnetfält skapar en elektrisk ström för att ladda batteriet. Andra elektriska tandborstar drivs av engångs–, utbytbara eller laddningsbara batterier.
Det finns två olika typer av eltandborstar
Roterande (oscillerande) och soniska, båda är lika bra och gör rent tänderna. Oscillerande betyder att borsthuvudet roterar upp och ned och sida till sida medan soniska eltandborstar vibrerar. Eftersom modeller med soniska rörelser är mest lik en vanlig tandborste kanske en sådan kan vara ett bra val om det är första gången du ska köpa en eltandborste. Till skillnad från en roterande eltandborste har en sonisk eltandborste dessutom ett borsthuvud som använder högfrekventa svepande rörelser som pressar vattnet och tandkräm in mellan tänderna.
För att få det bästa resultatet av din tandborsting med eltandborste är det bra att tänka på följande:
- Eltandborstar har små huvuden och därför är det viktigt att tänka på att borsta en tand i taget när du använder en eltandborste för att säkerställa bästa resultat.
- I och med att borsthuvudet är mindre så kan du dela upp doseringen av tandkrämen i två omgångar, en för överkäken och en för underkäken.
- Följ tandens form när du borstar, utan att trycka, pressa eller gnugga.
- Stressa inte. Eltandborsten gör jobbet åt dig och två minuter räcker.
- Eltandborstar bör inte användas tillsammans med vitgörande så kallade “whitening” tandkräm eftersom det kan orsaka slitage på emaljen som i värsta fall kan leda till karies.
Vilken eltandborste ska man välja?
Beroende på vad du gillar finns en uppsjö av varianter på både roterande och soniska tandborstar från många olika varumärken. Vilken eltandborste du väljer beror på vilken teknik du har för att borsta dina tänder, vilken som känns bäst i handen men också vilken du har råd med. Vi kommer inte undan det faktum att en eltandborste kostar betydligt mer än en vanlig tandborste i inköp.
Är det första gången du ska testa en eltandborste kan det vara bra att börja i den billiga änden medan du funderar över vad du vill få ut av din eltandborste. Du får till exempel inte lika många tillbehör med en billigare eltandborste och eltandborsten saknar troligtvis de smartare funktionerna. Många eltandborstar i mellanprisklassen eller de lite dyrare eltandborstarna har timers eller andra typer av signaler som hjälper dig att borsta tänderna tillräckligt noggrant och på rätt sätt.
Utöver timer har många av de dyrare märkena tandborsthuvuden som kan putsa dina tänder, USB-laddare, rese etuier och andra praktiska tillbehör som kan vara användbara. Beroende på dina behov finns det också mindre resetandborstar som är smidiga att ta med sig om man till exempel reser mycket i arbetet.
Borstar till eltandborste
Välj en eltandborste med ett litet borsthuvud som kommer åt överallt och kan ta bort smuts och göra ordentligt rent till och med bakom den sista kindtanden.
Likt en manuell tandborste är det viktigt att byta ut eltandborstens borsthuvud för att stråna ska behålla sin styvhet och effektivt avlägsna plack. De flesta varumärken rekommenderar att du byter borsthuvud minst var tredje månad.
Tänkt också på att hålla dig till tandborsthuvuden som är av samma märke som själva eltandborsten för att undvika möjliga fel eller problem som kan uppstå vid användning av fel borsthuvud.