Familjen är på picknick. Du tittar förtjust på barnens lek. Vissa dagar bråkar de och är jobbiga, som barn gör, men just idag har de bestämt sig för att hålla sams. Håret fladdrar i vinden på de små, och du tänker att detta minne måste du hålla fast vid. Sen när de vuxit upp och flyttat hemifrån kan du jobba mot saknaden genom att komma ihåg hur det var när de var små – det är stunder som dessa som du kommer att minnas mest, tänker du för dig själv och tar upp systemkameran ur fickan för att ta lite bilder.

Men en bild kan inte fånga upp ljudet av ett barnaskratt ordentligt, och det kommer aldrig tillbaka när barnet i fråga vuxit ifrån den späda rösten. ”Kanske det går att filma med systemkamera?” tänker du. Svaret är ja, det går det, och resultatet kan bli mycket bra. Du måste dock ha vissa detaljer i åtanke och dessa berättas det om här.

Kan alla systemkameror filma?

Det beror på när de tillverkats. Sedan 10 år tillbaka kommer alla systemkameror med filmfunktion, så du som ärvt din av morföräldrarna kanske inte kan räkna med någon filmning. Systemkameror i formatet spegelreflexkameror har ju trots allt funnits sedan 1800-talet… Men de flesta har ju skaffat sin systemkamera på senare år, kanske rentav alldeles nyss, och då tillhör den nya generationen systemkameror som alla kommer med inbyggd filmfunktion. För att vara på den säkra sidan när du ska köpa en ny kamera kan du ju alltid kolla instruktionssidan.

Vilken systemkamera är bäst att filma med?

Sista avsnittet av den populära serien House filmades med en systemkamera. Det krävdes förstås en mängd annan utrustning också, men det behöver inte du som bara ska göra en hemmafilm. Den kamera som användes till serien tillhör de dyrare modellerna, men det är ju bara småpengar för en filmproduktion. Detta exempel tas upp för att poängtera hur mycket du kan lyckas med en systemkamera, men också för att bevisa att det inte finns en modell som passar alla. Vilken kamera som är bäst för just dig kommer att bero på hur dina behov ser ut. Tänk på detta:

  • Priset. Hur mycket har du budgeterat för kameran? Det finns billigare modeller som ger ett helt acceptabelt resultat, samt väldigt dyra och fina kameror med massvis med funktioner.
  • Funktionerna. Hur många av dessa tror du att du kommer att använda? Är du grön i ämnet kanske du bara kommer att klicka på något foto nu och då, göra en liten filmsnutt så där ibland. Tar du däremot din fotografering på allvar kan det vara bra att överväga fler funktioner, men du måste hitta en balans: investera i en kamera som är något överlägsen din nuvarande expertisnivå. På detta sätt får du en utmaning, något nytt att lära dig, som ändå inte är så överväldigande att du ger upp.
  • Storleken: ska kameran få plats i fickan när du är på utflykt, eller vill du ha en stor kamera med utmärkt bildskärpa och möjlighet att koppla på extern zoom?
  • Pixlarna. Ska filmen bara tittas på efter den tagits behöver det kanske inte vara så noga med höga antal megapixlar, men du som tänker sitta och jobba med klippet efteråt – zooma, klippa och lägga ihop – måste tänka på skärpan även i de små detaljerna.
  • Ljudet. Kan kameran ställas in för att vara alldeles tyst? Annars kan det bli pinsamt om du ska försöka fånga en bild i ett diskret sammanhang!

Film är mer komplext än stillbilder

En bra kamera kan nästan sköta fotograferingen själv. Men när det gäller filmer måste du tänka på fler saker än komponering och ljus. När det gäller detta får du mycket bättre kvalitet för pengarna med en systemkamera än du skulle för en videokamera till samma pris. Ljuskänsligheten i systemkameran är överlägsen, så du behöver inte lika mycket ljusutrustning som med vanliga filmampparater. Tack vare detta kan du göra en snabb hemmafilm med toppkvalitet.

Tänk på ljudet

Det var ju barnaskrattet du ville fånga upp när du filmade deras lek. Då gäller det att ha rätt utrustning. Systemkameran kommer med inbyggt ljud, men detta kan lätt ta upp allt i omgivningen, så du får inte bara med skratt och stoj, utan även brus från vinden och knastret av dina skor mot gruset när du försöker hitta rätt ljus för byte av vinkling. Investera hellre i en liten extern mikrofon som du fäster på kamerans blixtfäste. Vill du köra proffsigare filmning ska du skaffa en mikrofon med hörlursutgång så att du kan kontrollera hur ljudet blir efter hand. Detta kan du inte göra med endast systemkameran, eftersom den saknar hörlursutgång.

Variera klippen

Eftersom bilderna du försöker fånga in vid filmning är rörliga, måste du tänka på detta när du filmar. En gammaldags hemmavideo skulle förstås gå att få till genom att stå kvar på samma plats hela tiden och bara fånga in det som ses från den vinkeln, men ett elegantare resultat får du genom att variera synvinkel. Tänk i tid: att det finns olika klipp med olika synvinklar. Du kan till exempel ta en filmsnutt på picnicken och hela utsikten, sen zoomar du in på barnens springande fötter, eller på deras glada miner. När du sedan redigerar systemkamera filmen, använder du både ljudet från systemkameran och det från den externa mikrofonen för att synka kvalitetsljud och bild.

Visa dina vänner en underhållande film

Det som för dig är helt underbart – du kan sitta i timmar och njuta av barnleken – kan bli rena sömnpillret för dina vänner när du bjuder in dem och vill visa dina minnen. Tänk på detta innan du visar upp en långfilm: skapa hellre en kopia och redigera denna så gott du kan. Försök få ner visningsresultatet till en topp 3-minutersfilm. Inkludera dina favoritdetaljer, men var inte rädd för att klippa bort det som kan kännas överflödigt. Detta kan du spara för egen njutning senare, medan du imponerar på dina vänner med den fina – och korta! – systemkamera filmen.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 4.7
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 3 / Genomsnitt: 4.7
Back to top button