HÅR. Det kan vara rakt eller lockigt, svart, brunt, blont eller rött, tjockt eller tunt, långt eller kort. Det man fått av naturen passar nästan alltid bra, men det roliga med det är ju att kunna leka med det, ändra stil lite nu och då. Det finns ingen gräns på mängden färger och nyanser du kan prova, du kan styla det, locka det, platta det… eller klippa det. Det du inte kan göra, och detta till mångas förtret, är att byta från en kort stil till en lång på ett par dagar.

Hur många gånger har du inte gått till frissan för att pröva på en ny stil, bara för att dagen därpå önska att du aldrig klippt dig? Detta får oss alla att fundera på hur vi kan få håret att växa snabbare. De goda nyheterna är att det faktiskt går att göra det! Men det tar sin tid. Här kommer vi att förse dig med tips och tricks som du kan använda i din sökan efter längre, vackrare hår.

Lite bakgrundsfakta

hur snabbt växer hårHur snabbt växer hår? Varje enskilt hårstrå växer circa 0.4 mm om dygnet. Det kanske inte låter som så mycket – men visste du att håret är den näst snabbaste växande vävnaden vi har? (Plats 1 upptas av benmärgen.) Detta blir alltså 1 cm i månaden. Vi säger ungefär för att, som med allt annat som gör oss till människor, så varierar hårväxten från person till person. Några lyckostar kan få midjelångt hår på samma tid som det tar andra dödliga med samma snaggning att uppnå axellängd! Den som längtar efter långt hår varje gång hen ser sig i spegeln kan tycka att det är lång tid, men när det gäller vår biologi är det ganska fantastiskt. Hårrotens celler genomgår delning hela 5 gånger snabbare än celler från andra delar av kroppen.

Roten till skönhet

Hårets verkliga styrka sitter i roten. Det är här de rätta förutsättningarna måste vara för att det ska växa sig långt och vackert: när hårroten får rätt näring och omvårdnad, kommer hårstråt att växa sig tjockt och starkt, och sitta kvar under sin normala livstid: 2 – 6 år. Kan du då påverka dessa förutsättningar för att få snabbare hårväxt och friskare hår? Svaret är ja!

Tips för att få håret att växa snabbare:

  • Tänk över din kost. Äter du näringsrik mat? En kost som baseras på frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, bönor, frön och nötter, potatis, mejeriprodukter och olja bidrar tillräckligt med näringsämnen för att håret ska växa sig starkt. Du får i dig koppar, natrium, järn, zink och kalcium, vilka är viktiga beståndsdelar i både hår och naglar. Undvik helst skräpmat, som innehåller mängder av fett och salt. Vill du använda kosttillskott kan det vara bra att få tag på sådana som innehåller betakaroten, B-vitamin och silica.
  • Vårda ditt hår på rätt sätt. En jätteviktig detalj i hur väl ditt hår kommer att må är förstås hur du behandlar det. Använd rikligt med balsam när du tvättar håret, och gör detta varannan dag. Skölj inte håret med varmt vatten – ju svalare, desto bättre. Och glöm inte att skydda håret från större skador genom att använda ett ordentligt värmeskydd innan du stylar eller plattar det.
  • Utsläppt hår kan se mycket vackert ut, men når det längre än till dina axlar bör detta vara en lyx snarare än en rutin. Har du ditt längre hår utsläppt för det mesta riskerar du nämligen slitage mot stolsryggar, axelremmar, halsband, bland annat. Så sätt upp håret! Det finns en ofantlig mängd olika uppsättningar du kan pröva på, så det behöver inte bli långtråkigt. Se bara till att tofsarna du använder inte har hårda stålspännen, vilket också kan bidra till slitage.
  • Undvik påfrestande alkoholbaserade hårprodukter. Fettalkoholer är bra för håret: kolla efter stearyl alcohol och cetyl alcohol på ingredienslistan. Men ser du att där står ethanol, propyl alcohol, isopropyl alcohol, eller alcohol denat – se upp! Dessa är väldigt starka och torkar ut hår i onödan.
  • Hurra för solen! När du vistas utomhus ökar kroppens produktion av D-vitamin, vilket också kan bidra till att få håret att växa snabbare. Passa därför på att njuta av ljus och värme under sommaren eller solsemestern – se bara till att du applicerar ordentligt med solskydd.

Ta det lugnt

För du en stressad livsstil? Det är inte alls ovanligt i dagens samhälle. Men det är också roten till många sjukdomar – vi är inte byggda för att stressa runt hela tiden. När du är stressad minskar tillförseln av blod till hårsäckarna. Händer detta regelbundet, kommer det att påverka hårsäckens välmående och minska tillväxttakten. Vill du därför ha längre och friskare hår, ska du börja från grunden: lär dig att slappna av och unna dig själv en stressfri rutin. Massera gärna hårbotten 5-10 minuter när du tvättar håret: det är både avslappnande för dig och bra för hårsäckarna! Öka också tillförseln av blod till hela kroppen genom regelbunden motion.

Att klippa sig eller ej

Hur ofta ska man klippa håret? Att det vid klippning ska växa fortare är en myt. Men regelbunden trimmning bidrar till att håret håller sig friskt, eftersom du inte väntar tills allla toppar är utslitna och du måste klippa av det mesta. Detta är ett bra sätt att få hår som mår bättre och ser friskare ut. Pröva att trimma det en gång varje 1½ – 2 månader. Du kommer snart att märka skillnaden!

Genom att följa dessa tips kommer du att ge ditt hår en friskare start, och med tiden kommer det inte bara att växa sig längre, utan även vara starkare och se friskare ut. Men det tar sin tid! Så ha tålamod: pyssla om ditt hår, skäm bort det med mjuka accessoarer och återfuktande produkter, och ta hand om hela din kropp genom en rikare kost och en rutin som är så stressfri som möjligt. På kort sikt kommer du att märka att hår och hårbotten mår bättre, och på lång sikt kommer du att kunna njuta av ett långt och vackert hårsvall.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button