Är man intresserad av fotografi och videoinspelning sĂ„ Ă€r en drönare ett fantastiskt redskap. Med en drönare kan man ta foton uppifrĂ„n eller pĂ„ just den höjden man önskar. Detta kan ge fina vyer över landskap, vatten och solnedgĂ„ngar. Vill du filma nĂ„got speciellt event sĂ„ kan det fĂ„nga tv-vinklar av hĂ€ndelsen. Exempelvis om nĂ„gon ska hoppa i ett vattenfall, eller nĂ„got enklare som en grupp som grillar över öppen eld. Men det finns Ă€ven drönare för andra syften som tĂ€vlingar och lekar. Var kan man hitta den bĂ€sta drönaren? I denna artikeln ska vi ge dig tips pĂ„ vad du bör hĂ„lla utkik efter nĂ€r du lĂ€ser drönare test.

Vad Àr en drönare?

En drönare ser lite ut som ett litet rymdskepp som du kan styra med en fjÀrrkontroll och ibland Àven din telefon. Drönare anvÀnds mycket för foton och videos, men det finns Àven de som tÀvlar med dem samt har dem bara som en leksak.

Hur kan du vÀlja rÀtt drönare?

För att kunna vÀlja rött drönare bör du vet vad du vill anvÀnda den till. Ska den ha en bra kamera eller vill du bara köpa en billig leksak? För att verkligen kunna hitta det du söker efter kan det vara bra att lÀsa olika tester av drönare. HÀr nedan nÀmner vi vad du kan vilja hÄlla i tankarna medan du lÀser olika tester.

Olika slags drönare

Som tidigare nÀmnt finns det olika drönare.

  • Foto-drönare: Är till för att kunna ta coola och snygga foton frĂ„n olika vinklar.
  • Videodrönare: Brukar man lĂ€gga ut videos pĂ„ internet, kanske frĂ„n ens semester sĂ„ Ă€r en videodrönare ett bra komplement till ens utrustning. Det Ă€r men en sĂ„dan du kan fĂ„ till riktigt snygga och professionella klipp – uppifrĂ„n, över havet och sĂ„ vidare.
  • Leksaksdrönare: Den hĂ€r Ă€r vĂ€l den modell som Ă€r minst kravlös. Oftast Ă€r den mindre och har fĂ€rre funktioner. Det kan dessutom vara en idĂ© att först övningsflyga med en billigare leksaksdrönare innan man investerar i en dyrare modell.
  • TĂ€vlingsdrönare: Dessa bör var enkla att flyga och gĂ„ snabbt. HĂ€r handlar det om att vinna race.

Vad betyder RTF, ARF och BNF?

  • RTF stĂ„r för “Ready-to-Fly”, eller redo för att flygas. Med andra ord sĂ„ kommer modellen med allt du behöver för att köra igĂ„ng. Den har en kontroll, mottagare, batteri och ibland Ă€ven en billigare laddare för att ladda upp batterier. Vissa RTF-kit har Ă€ven lite dyrare och bĂ€ttre grejer. I och med att du fĂ„r med dig allt du behöver sĂ„ Ă€r RTF-kits perfekta för de som ska ta första steget in i drönarhobbyn.
  • BNF stĂ„r för “Bind-N-Fly”, eller koppla ihop och flyg. BNF-produkter kommer med allt du behöver förutom sĂ€ndare. Med BNF-produkter kan du anvĂ€nda den sĂ€ndare som du föredrar och koppla ihop den med modellens mottagare. Med andra ord sĂ„ Ă€r BNF-kit mer för dem med erfarenhet som redan har nĂ„gra kontroller.
  • ARF stĂ„r för “Almost-Ready-to-Fly” eller nĂ€stan redo att flygas. Med andra ord sĂ„ behöver modellen lite extra grejer innan den kan lyfta. Vanliga extra grejer kan vara en servo, motor, elektronik, batteri eller till och med lim. Vanligtvis sĂ„ brukar dessa ”gör det sjĂ€lv”-kit ge exempel pĂ„ vad du kan köpa för delar för att fĂ€rdigstĂ€lla modellen. ARF-kit siktar in sig pĂ„ en annan marknad – ”gör-det-sjĂ€lv” entusiaster och liknande.

Funktioner som du kanske önskar dig

Det finns vissa saker man kanske vill titta lite extra pĂ„ nĂ€r man ska köpa sin nya drönare. Hur lĂ„ng flygtid behöver man? Detta har sĂ„klart mycket med batteriet att göra och det gĂ„r sĂ„klart byta ut till ett bĂ€ttre om nödvĂ€ndigt. Vill man ha kamera sĂ„ bör man sĂ„klart kolla in kvalitĂ©n pĂ„ kameran. Det finns Ă€ven roliga funktioner som exempelvis â€Ă„tervĂ€nd-hem” vilket gör att du inte behöver köra den tillbaka utan den flyger ”hem” sjĂ€lv.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 12 / Genomsnitt: 3.1]