Alla vet att diskmaskiner sparar tid och energi, men visste du att de även sparar vatten? Om du diskar med diskmaskin istället för, för hand så kan du spara så mycket som 19 000 liter vatten per år! Diskmaskiner är överlägsna till handdiskning i de flesta fallen men det finns undantag. I denna artikel går vi igenom vad du kan stoppa in i diskmaskinen och vad som behöver diskas för hand och jämför handtvätt mot diskmaskin. Vi går också igenom hur du bäst diskar med diskmaskin och hur du bäst diskar för hand.

Diskmaskin eller Handdisk

Fördelar med diskmaskin

Idag finns det många fördelar med att använda diskmaskin. Förr så var inte diskmaskiner alls så ergonomiska och effektiva som de är idag utan de räknades som en lyxvara, men idag så finn diskmaskiner i de flesta svenska hemmen. Fördelarna med att använda en diskmaskin är följande:

 • Sparar tid och energi: Särskilt om du har mycket disk så kan en diskmaskin spara mycket tid. Det är bara att fylla upp diskmaskinen och starta den.
 • Sparar vatten: Om du helt fyller diskmaskinen kan du spara väldigt mycket vatten i längden. Det är alltså klimatvänligare.
 • Dödar mer bakterier: Det heta vattnet och det starka diskmedlet kan eliminera mer bakterier än en handdisk kan.

Fördelar med att diska för hand

Även om vinnaren av denna debatt lutar mot diskmaskinen så betyder det inte att den traditionella metoden av att diska för hand inte har sina fördelar. Fördelarna med att diska för hand är:

 • Stresslindrande: Att diska för hand kan faktiskt vara en stresslindrande aktivitet. Handdiskning kan fungera som en typ av mindfulness aktivitet som kan lugna ner dig och hjälpa dig att slappna av.
 • Få bort klibbiga matrester: En diskmaskin kan inte gnugga bort fasttorkade matrester på samma sätt som du kan göra för hand. Visst dödar en diskmaskin mer bakterier men den är inte bättre på att få bort envisa matrester såsom fasttorkad gröt eller spenat.
 • Bättre immunsystem: Det här är lite intressant; en svensk studie visade att hushåll där det handdiskas var associerat med mindre risk för allergi. För lite bakteriell exponering framförallt under de tidiga åren försvagar nämligen immunsystemet och gör att det är troligare att personen får allergier och eksem.

Hur man använder en diskmaskin

Hur diskar man med diskmaskin?

 • Allt som är märkt som “Dishwasher Friendly” eller “Tål diskmaskin” går såklart att tvätta i diskmaskinen men denna etikett är inte standard så därför kan du inte alltid med lätthet veta om en produkt går att diska i en diskmaskin. Vanliga metallbestick, tallrikar, skålar, nästan allt glas (förutom målat glas) går att diska i diskmaskin.
 • Du bör placera plastsaker i överkorgen eftersom den inte blir lika varm och inte riskerar att smälta plasten.
 • Skölj inte innan! Om du sköljer disken innan så missar du poängen om att spara vatten. Moderna diskmaskiner är skickliga på att rengöra men matrester kan ändå täppa till maskinen, så därför bör du alltid skrapa av och slänga matrester innan du packar in föremålet i maskinen.

Vad kan inte diskas i diskmaskin?

Tyvärr är det inte allt som kan köras i diskmaskinen och det är viktigt att veta vad som gårw eftersom du annars kommer förstöra dina köksföremål. Diska följande material och objekt för hand:

Trä: Eftersom rengöringsmedlet som används i diskmaskinen är starkt så kan detta slipa ner träytan. Exempel på vanliga träföremål är skärbrädor och knivar med trähandtag. Dessa behöver handdiskas.

Köksföremål med nonstick: Stekpannor och kastruller som är designade för att inte mat ska brännas fast har en slags “nonstick”-hinna och den förstörs tyvärr om den körs i diskmaskinen. Såklart gäller inte detta om föremålen blivit märkta som “Dishwasher Safe”.

Viss plast: En del mjukare plast klarar inte av att tvättas i sådan värme som en diskmaskin tvättar i och behöver därför istället diskas för hand. Hård plast brukar det inte vara något problem med även om genomskinlig plast kan bli mattad av diskmaskinstvättning.

Köksknivar: Vassa köksknivar ska inte in i diskmaskinen eftersom det kommer att slöa bladet vilket kan bli både jobbigt och till och med farligt när du försöker använda den. Något annat som kan bli farligt är att diskmaskinen kan göra så att handtaget sitter lösare. Köksknivar behöver handdiskar. Det är dock helt okej att diska bordsknivar i tvättmaskin.

Handmålade föremål: Om du försöker diska en handmålad kopp eller tallrik i diskmaskinen mest troligt att dessfärg eller mönster kommer att blekna, förstöras eller till och med försvinna helt. Målat glas klarar heller inte av denna hårdhänta diskning. Med sådana känsliga artiklar är det alltid bäst att du handdiskar dem.

Ädelmetaller: Köksföremål av koppar, silver och guld bör inte diskar i diskmaskinen då de blir matta och missfärgade. Så det blir alltså handdiskning för silverskedarna!

Aluminium: Detta är inte lika viktigt som många andra på listan eftersom du kan diska aluminiumföremål i diskmaskinen men det gör att ytan blir matt och glanslös. För att upprätthålla utseendet på till exempel kastruller och stekpannor av aluminium bör du handdiska dem.

Hur man diskar för hand

Vare sig du är hängiven din diskmaskin eller inte är det alltid bra att kunna handdiska. Så, hur diskar man för hand egentligen? Det bästa sättet att diska för hand är att följa följande enkla steg:

 • Skrapa bort matrester från föremålen som ska diskas. Du kan använda bestick eller en spatel (som inte riskerar att lämna repor).
 • Fyll upp diskbänken med varmt vatten och lägg till lite diskmedel.
 • Börja med att tvätta de minst smutsiga sakerna såsom glas och bestick. Sedan kan du fortsätta med att diska smutsigare saker såsom tallrikar eller skålar, och slutligen kastruller och stekpannor. Använd dig av en mjuk svamp eller en diskborste.
 • Skölj av disken. Det är viktigt att du inte lämnar kranen på medan du diskar eftersom du slösar massor av vatten , så ha bara på vattnet när du faktiskt använder det.
 • Placera i diskstället och låt disken antingen lufttorka eller torka med handduk.

Slutgiltiga tankar

Om man bor ensam eller bara är två personer i hushållet kan man lätt hålla sig till handdiskning eftersom det ändå inte tar långt tid att diska, plus det att med lite disk tar en diskmaskin lång tid innan den blir full och kan startas. Men för de flesta familjer är det bästa alternativet en diskmaskin. Inte bara sparar det på din tid och energi utan dessutom så sparar det vatten och är faktiskt det miljövänligare alternativet!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 10 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 10 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button