I skrivande stund säljer Deltaco GAM-080 för strax över 2000 kr, vilket placerar den bland de billigare spelstolarna på marknaden. Det är inte alls förvånande, eftersom Deltaco är ett varumärke som i allmänhet positionerar sig som ett billigare alternativ till dyrar e-sportutrustning. GAM-080 finns i svart och vitt och sticker ut med sina RGB-lampor som finns på båda sidorna av stolen.

Vi ville göra ett gamingstol test för att se efter om stolen kan ge det stöd och den komfort som behövs för att kunna sitta bekvämt i många timmar framför en dator, eller om den kanske skulle fungera bättre som en söt juldekoration.

Om du vill lära dig mer om spelstolar rekommenderar vi också att du läser igenom vår köpguide.

Fördelar

 • Bra justeringsalternativ för priset
 • Imponerande lutningsvinkel
 • Snygg design och mycket inställningsbara RGB-lampor
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte optimal för långa människor eller de med bredare kroppstyp

Specifikationer

 • Typ av säte: Skålformat säte
 • Ryggstödsvinkel: 90–180°
 • Lutaningsfunktion: Ja (ej låsbar)
 • Maximal användarvikt: 120 kg
 • Alternativ för klädsel: Konstläder
 • Rekommenderad användarlängd: 165–185 cm
 • Armstöd: 2D
 • Produktens vikt: 22 kg

Först montering

GAM-080 anlände i en snygg svart låda med ett flammande explosionsmönster och Deltacos slogan “Gaming for Everyone” skriven på den. För att testa hur enkel eller komplex monteringen skulle vara valde vi en tjej från vårt team. Och inte vilken tjej som helst, utan en som aldrig hade sett en riktig spelstol tidigare och knappt hade någon tidigare mekanisk erfarenhet. Vi var redo att hjälpa till om hon skulle köra fast, men en bra spelstol ska nuförtiden kunna kan sättas ihop utan problem med bara ett par händer. Vårt mål var att testa denna hypotes med GAM-080.

Alla nödvändiga verktyg fanns i lådan tillsammans med en manual. När det kommer till själva monteringen innehöll handboken endast enkla ritningar utan mycket förklaring. Vår testmontör misstolkade först några av bilderna, men kunde snabbt identifiera sina misstag. Efter en timme var gamingstolen helt monterad och testaren behövde bara hjälp med att lyfta upp sitsen på hjulbasen. På grund av metallramen var det aningen tungt för en tjej att lyfta och placera ordentligt – allt annat lyckades testaren med helt på egen hand.

Vi anser att användare med viss tidigare erfarenhet av möbelmontering bör kunna sätta ihop sin GAM-080 på ännu kortare tid. Och om du också är fysiskt stark har du förmodligen inga problem med att fästa sätet på basen utan hjälp.

Design och utseende

Med tanke på hur dyra spelstolar vanligtvis är skulle vi inte bli förvånade om den billigare GAM-080 skulle haft ett något tråkigare utseende, men vi blev positivt överraskade. Varenda person som kom in på kontoret under vårt gamingstol test blev imponerad och frågade om de också kunde få testa GAM-080. Vi misstänker att det är de färgglada RGB-lamporna på sidorna av stolen som verkligen fångar blicken, , särskilt när det är lite mörkare.

Den svarta läderklädseln känns trevlig att röra vid, och den är varken gnisslig eller hal. Sömmen är tydlig och snygg med Deltaco-logotyperna broderade på ryggstödet och ländkudden. Vi hittade några oklippta trådar under ramen och en på ryggstödet, men dessa fixade vi med en sax på bara några sekunder och de hade ingen permanent inverkan på stolens helhetsbild.

Medan GAM-080:s ram är tillverkad av metall så är hjulbasen, armstöden och andra detaljer tillverkade i svart plast, vilket är typiskt i denna prisklass. Ländryggs- och nackkuddarna som är tillval fästs genom de två utskärningarna i ryggstödet.

 

Den coolaste GAM-080-funktionen är RGB-lamporna på sidorna. De kan anpassas helt galet mycket;; det finns flera flerfärgade mönster och sju enfärgslägen. Därtill kan du ändra ljusmönstrens hastighet, ljusstyrka och till och med hur många av LED-lamporna som ska vara aktiverade. Totalt finns det mer än 300 alternativ att välja mellan.

Du styr dessa hundratals ljuslägen via fjärrkontrollen som drivs av ett medföljande CR2025-batteri. Vi tyckte att fjärrkontrollen var mycket enkel och lätt att använda, men manualen ger också tips på hur du justerar lysdioderna.

För att tända lamporna behöver du antingen en 5V 1A strömadapter eller en powerbank, och ingen av dessa ingår. Vi testade båda alternativen. USB-kabeln är 140 cm lång; testpersonerna tyckte att det räckte, så länge du har ett uttag bredvid stolen och du inte rör på dig så mycket under tiden du spelar. Om du rör dig mycket är en powerbank en bekvämare lösning, eftersom den gör din spelstol sladdlös. Det finns en ficka bakom ryggstödet som gör det möjligt att dölja USB-kabeln och dess strömkälla. Vi testade lamporna med en powerbank på 15 600 mAh och ljusstyrkan inställd på max under större delen av tiden (ljusstyrkan påverkar förbrukningen). Stolens lampor klarade sig hela dagen.

Justerbarhet och komfort

Oavsett utseende skulle vi aldrig rekommendera en gamingstol om den inte var lätt att justera och även erbjuder ordentlig komfort för timmar av sittande. Således bad vi flera kollegor att ta plats och stanna där i minst 3–4 timmar (några ockuperade stolen hela dagen). Vi såg också till att våra testpersoner var av olika kön, längd och hade olika kroppstyp. De var dock alla mellan 165-185 cm och vägde under 120 kg enligt rekommendationerna för denna modell.

GAM-080 har en verkligt imponerande ryggstödslinjevinkel på 180°, vilket överträffarde flesta modeller på marknaden. Om du drar i spaken på höger sida kan du förvandla stolen till en säng. Trots att ingen av våra testare tyckte att den maximala möjliga 180° vinkeln var bekväm (vissa beskrev känslan som osäker) välte stolen aldrig, inte ens när den testades av en person nära maxviktgränsen. Flera av våra testare uppgav att de uppskattade att luta ryggstödet, fast i en något mindre vinkel.

GAM-080 har också en gungmekanism upp till 12°, men stolen kan endast låsas i ett icke-lutat läge och inte i en önskad vinkel. Ingen av våra testare saknade den låsbara lutningen, men det finns andra spelare som anser den här funktionen vara väsentlig.

Det 83 cm höga ryggstödet ger bra stöd åt hela ryggraden. Precis som sätet är det gjutet för att krama om kroppen en aning och säkerställa en god hållning. För att få ytterligare ländryggs- och nackstöd kan du fästa två kuddar. Nu tenderar spelstolskuddar i allmänhet att vara en hit-or-miss-funktion. Även på de dyraste modellerna har de begränsade justeringsalternativ – och de passar dessutom inte alla spelare lika bra.

GAM-080 gör det möjligt att justera positionen för båda kuddarna något upp eller ner beroende på dina önskemål. Majoriteten av våra testare tyckte att ländryggens stödkudde var bekväm. En testare noterade att den kändes lite för stor – vilket var förväntat med tanke på att människor har olika ryggar. När det gäller nackkudden observerade vi ett intressant mönster. Testare upp till 175 cm gillade i allmänhet kudden, medan de som var längre än 175 cm noterade att de inte kunde placera nackkudden tillräckligt högt upp för optimal komfort. Så, om du ligger i den högre ändan av GAM-080:s längdrekommendation kanske du hellre föredrar att använda stolen utan nackkudden.

Sitsen och ryggstödet har en fin stoppningstäthet; båda känns fasta och stödjande, men ändå inte obehagligt hårda. Sitsen är 53 cm djup och 54 cm bred. Men på grund av de upphöjda kanterna är det centrala sittområdet bara 38 cm brett. Majoriteten av våra testare var medelstora eller små, och de beskrev stolen som trevlig att sitta i. Flera rapporterade att de fann GAM-080 vara mer ergonomisk för långvarigt sittande, än stolarna de hade på kontoret eller hemma.

En testperson av större storlek uppgav dock omedelbart att han inte kände sig bekväm trots att han inte överskred viktgränsen på 120 kg. En allmän tendens bland spelstolar är att de som passar för större människor ofta ligger i den dyrare prisklassen. Mer eller mindre alla de bästa budgetspelstolarna är utformade för mindre och medelstora människor, och GAM-080 verkar inte vara något undantag i detta avseende.

Om vi skulle nämna någon mer betydande nackdel vi kunde hitta, så är det armstöden. De är gjorda av enkel svart plast utan täckande material och kan bara justeras på två sätt. Höjden kan ändras med 7 cm och armstöden kan sättas i neutralt läge eller roteras inåt eller utåt. Under testerna gled armstöden inte ut ur den valda positionen av sig själva, men kändes lite svajiga. En av våra testare tyckte inte att standardarmstödsbredden var optimal för henne och önskade att detta kunde justeras.

Den bästa gaming stolen med 3D- eller 4D-armstöd tenderar att kosta betydligt mer, därför tycker vi inte att Deltacos 2D-alternativ är en anledning att avstå köpet. Men i en perfekt värld så skulle vi ha bytt in en del av den massiva 180° lutningen mot coolare armstöd.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Deltaco GAM-080 en stabil budgetspelstol. Vi planerar att regelbundet uppdatera denna recension med information om hur stoppningen och PU-lädret håller, men första intrycket är helt klart övertygande. Komfortnivåen överträffade våra förväntningar, och de nästan oändligt justerbara LED-lamporna är bara de ett spel på egen hand. För dem som tycker om RGB-saker är detta utan tvekan bland de bästa spelstolarna på marknaden.

Dessutom erbjuder GAM-080 bra stöd och komfort för alla spelare med medelstor kroppsbyggnad och längd. När RGB-lamporna är släckta ärdesignen på stolen tillräckligt proper för att misstas som en bekväm kontorsstol, vilket gör GAM-080 till en ännu bättre investering.

Vi skulle inte säga att det är den bästa gaming stolen för alla. Men den är ett utmärkt val för spelare som inte vill betala för mycket och ändå njuta av coola designfunktioner.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button