Dammsugare är ett väsentligt redskap för många hushåll världen över. De är till stor hjälp när det gäller att hålla våra hem rena från damm och smuts, men när det kommer till att välja en dammsugare så kan det vara svårt att veta vilken som är bäst. Två vanliga typer av dammsugare är modeller med påse och utan påse. Funderar du på vilken av dessa två typer du ska köpa? Läs i så fall vidare för att se dammsugarnas för- och nackdelar. Om du är känslig för damm och pollen så kan vi säga redan nu att en dammsugare utan påse kanske inte är optimal för dig. Nedan kikar vi närmare på skillnaderna mellan dammsugare med påse och utan påse för att förhoppningsvis hjälpa dig att fatta ett välinformerat köpbeslut. 

Skillnader mellan dammsugare med och utan påse

Det finns en hel del tydliga skillnader mellan dammsugare med och utan påse. Den ena varianten samlar upp damm och smuts i en påse medan den andra använder sig av en behållare. Båda typerna kommer med olika funktioner och med både för- och nackdelar som du bör ta i beaktning när du ska köpa en ny dammsugare.

En dammsugare med påse är utformad precis som den låter. Dess dammsugarpåse samlar upp smuts och damm som sugs upp från golvet eller andra ytor. Påsen sitter oftast i dammsugarens kropp och byts ut när den är full. Dessa modeller är vanligtvis lättare att hantera än dammsugare utan påse, eftersom du med dessa modeller inte kommer i kontakt med dammet när du byter påse. 

Att behöva köpa nya dammsugarpåsar är också något som du bör tänka på, även om dessa brukar vara lätta att hitta både på nätet och i de flesta butiker, till exempel ICA Maxi, Willys, Clas Ohlson mm. Dammsugarpåsar kommer i en mängd olika storlekar och modeller, och det är därför viktigt att du använder rätt typ av påse och storlek. Lämplig storlek och typ av påse hittar du i dammsugarens bruksanvisning eller genom att kontakta tillverkaren. Visste du att påsar och deras utformning kan påverka dammsugarens prestanda? Det stämmer – att använda fel påse kan skada din dammsugare eller minska dess sugkraft. 

En dammsugare utan påse fungerar inte riktigt på samma sätt. Här samlas dammet istället i en behållare som kan tömmas efter användning och sedan sättas tillbaka i dammsugarens kropp. Behållaren återanvänds och dammet kan slängas direkt i soporna. Dammsugare utan påse kan leda till besparingar eftersom du slipper byta dammsugarpåse och på så vis eliminerar en löpande kostnad. 

En dammsugare utan påse kallas även för påslös dammsugare, vilket kan vara ett användbart begrepp när du letar efter en modell utan påse på nätet. Påslösa dammsugare fungerar genom att luften som sugs in passerar genom en serie av filter för att fånga upp dammet, som sedan transporteras till den avtagbara behållaren. 

Fördelar med dammsugare med påse

En av fördelarna med påsdammsugare är att påsen är smidig att byta ut när den är full. Hela påsen kan slängas och är därför en hygienisk lösning för de som lider av allergier och astma, då påsen samlar upp det mesta dammet och allergenerna. Dammsugare med påse är mycket effektiva när det gäller att fånga upp små partiklar som damm och pollen. Påsarna kan även komma med dofter som hjälper till att maskera obehagliga dofter. 

 • Lämplig för allergiker och astmatiker
 • Fångar upp små partiklar som damm och pollen
 • Påse med behagligare doft

Nackdelar med dammsugare med påse 

En nackdel med påsdammsugare är att det kan bli dyrt att köpa nya påsar i det långa loppet. Det kan även vara svårt att hitta rätt påsar, särskilt för äldre modeller. Påsen måste dessutom bytas ut regelbundet, vilket kan vara bökigt under städning eller vid städning av större områden. 

 • Dyrt att köpa nya påsar
 • Svårt att hitta rätt påsar till rätt dammsugare
 • Påsen måste bytas ut relativt ofta

Fördelar med dammsugare utan påse

En självklar fördel med dammsugare utan påse är att det är enklare att tömma behållaren än att byta ut dammsugarpåsen. Modeller utan påse brukar dessutom vara tystare än dammsugare med påse eftersom lufttrycket hanteras på olika sätt. En annan fördel med den påslösa modellen är att den kan vara mer miljövänlig då du slipper att köpa nya dammsugarpåsar. 

 • Enkel att tömma
 • Att slippa köpa nya dammsugarpåsar leder till besparingar
 • Miljövänlig
 • Vanligtvis tystare än dammsugare med påse

Nackdelar med dammsugare utan påse

Nackdelar med påslösa dammsugare kan exempelvis vara att man regelbundet måste tömma behållaren, särskilt vid städning av större ytor. Dessa modeller lämpar sig inte heller för allergiker, då man kommer i kontakt med dammet under tömning. Påslösa dammsugare är vanligtvis något dyrare än andra typer av dammsugare och vi ska inte heller glömma att de är mindre effektiva vid dammsugning av fint damm och små partiklar, vilket innebär att du kan behöva dammsuga samma plats flera gånger.  

 • Behållaren måste tömmas regelbundet
 • Lämpar sig inte för allergier
 • Högre initialkostnad
 • Inte särskilt effektivt för fint damm som pollen

Vilken dammsugare bör du köpa?

Detta beror helt och hållet på din situation. Det finns en mängd olika faktorer som kan göra det ena eller andra alternativet mer lämpligt för just dig.

 • Om du bor i en mindre lägenhet och städar regelbundet så kan en dammsugare utan påse vara ett utmärkt och till och med ett mer kostnadseffektivt alternativ eftersom du slipper köpa nya dammsugarpåsar, samtidigt som dammsugaren tar mindre plats. 
 • Om du bor i ett större hus så är det kanske bättre att välja en påsdammsugare med hög effekt (Watt) och gärna med en lång sladd så att du kommer åt alla svåråtkomliga platser. Dammsugare med påse har oftast större dammkapacitet och bättre filtreringssystem som kan hantera större mängder damm och partiklar. 
 • Har du husdjur att ta hänsyn till? Då kan det vara en bra idé att välja en dammsugare med påse, eftersom dessa är mer effektiva när det gäller att avlägsna allergener. Dessa modeller har som sagt ett mer avancerat filtreringssystem som bättre kan hantera hår och små partiklar.
 • Om du har en stor familj så är det klokt att välja en dammsugare med påse eftersom dessa har en större dammkapacitet än påslösa dammsugare, vilket innebär färre tömningar. 
 • Om du städar regelbundet så kan en dammsugare utan påse vara ett bra alternativ eftersom du då slipper att konstant köpa nya påsar. Påslösa dammsugare tenderar dessutom att vara tystare, så att du kan städa i lugn och ro. Du bör dock ha i åtanke att påslösa dammsugare vanligtvis är dyrare än traditionella dammsugare. 

Oavsett om du väljer en dammsugare med eller utan påse så är det klokt att ta hänsyn till ovanstående faktorer, som storleken på din bostad, om du har husdjur, din familjs storlek och era städvanor. Generellt sett så är påslösa dammsugare lämpliga för mindre ytor och regelbunden städning. Dammsugare med påse är fördelaktiga för större ytor, hem med husdjur, allergiker och stora familjer. Vårt främsta tips är att välja en modell efter dina egna preferenser och din budget.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button