Solstrålarna silar in genom fönstret och väcker dig en härlig sommardag. Du har semester – varför inte fira med en lugn morgon och nybryggt kaffe? Det finns få saker som kan jämföras med den vardagliga lyxen av kaffearom som fyller lägenheten, och att sen få avnjuta denna himmelska dryck… Det är det perfekta sättet att börja en dag som kommer att vara fylld av njutning och roliga aktiviteter. Men när du vaknar mitt i vintern, då det är mörkt och kallt och det enda som väntar dig är en långtråkig dag på jobbet, vad är det som piggar upp dig då? Jodå, den utsökta aromen av nybryggt kaffe som fyller lägenheten, förstås! Kaffe är älskat världen över av både stora och små, och inte för intet. Man dricker ju inte bara för smakens skull. Det är också en anrik tradition som tagit sig hela vägen hit från varmare breddgrader. Drycken är fullproppad med antioxidanter som hjälper både kropp och hjärna fungera rätt, och för dig som är extra trött eller hängig kan en lagom stor dos koffein vara det som piggar upp dig och låter dig vara med mer när du har saker att göra.

Men kaffet ska vara av bra kvalitet, och välbryggt. Hur gör man kaffe, egentligen? Det går att förbereda på hundratals olika sätt, och alla har sin favorit. Denna artikel kommer att beskriva grundprinciperna i ett välbryggt kaffe – vilken sort du än väljer.

Innan du brygger: Två sorters bönor

Hur kokar man kaffe i kaffebryggare? När du ska köpa ditt kaffe, måste du kolla vilken sorts kaffebönor det innehåller. Det finns två vanliga sorter, som heter arabica och robusta. Billigare kaffesorter brukar innehålla en blandning av dessa två, vilket gör för en bittrare upplevelse, med mer koffein och mindre smak. Kaffe som består av endast arabica är av mycket bättre kvalitet – smaken kommer fram bättre, det blir inte så bittert och du överdoserar inte på koffein. Kom även ihåg att kaffe är en färskvara: du ska helst använda det inom någon vecka. Köp hellre flera små paket än ett stort, så håller det bättre, och förvara det i en mörk och lufttät behållare.

Rätt malet

Det finns olika sätt att brygga kaffe: manuellt, i presskanna, perkolator, espressomaskin, elektrisk bryggare… och för var och en av dessa används bönor som har malts i olika tjocklekar. Följ denna guide för bästa resultat:

  • Använd grovmalet kaffe (samma konsistens som råsocker) till en presskanna.
  • Mellanmalet kaffe (med konsistens av strösocker) används till perkolator, porslinsfilter och elbryggare.
  • Finmalet kaffe ska likna florsocker i konsistensen och används till mockabryggare och espressomaskin.

Bryggprocessen: en delikat balans

Färskt, nybryggt kaffe är alltid att föredra. Men hur brygger man kaffe? Det är i princip hur enkelt som helst: sätt in ett filter i bryggaren, lägg i kaffepulvret, häll i vatten, stäng locket och tryck på knappen… man gör det automatiskt när man är på autopilot i gryningens tidigaste timmar… Det finns dock vissa trick som kan förhöja en ”vanlig” kopp kaffe till något värdigt kungabordet. Gör så här:

  • Se till att bryggaren är ordentligt rengjord. Det kan verka som en självklarhet, men sanningen är att rengöringen av kaffebryggaren ofta försummas i rena farten. Att se till att alla rester av gammalt kaffe kommer bort, och att maskinen kalkas av regelbundet, kommer inte bara att förlänga bryggarens livstid, utan också ge en märkbar skillnad i smaken.
  • Skölj igenom filtret med lite rent vatten innan du häller i kaffet. Detta tar bort papperssmaken, och kaffet släpper också mer smak när det förfuktas.
  • Fundera på att skaffa en egen kaffekvarn: kaffet blir bara godarer ju mindre tid har fått gå mellan malandet och bryggandet.
  • Överdosera inte! Du som vill ha ett mörkare kaffe ska välja en mer mörkrostad variant i stället.

Det är viktigt att få rätt mängd vatten till kaffet. För lite, och det blir bittert; för mycket, och det blir blaskigt. Ett bra riktmärke att gå efter är: 60 g kaffe till 1 l vatten, eller 1 g kaffe per 17 g vatten. Du måste förstås pröva dig fram enligt detta, eftersom allas smak är olika. När du hittat det perfekta måttet för dig – skriv upp det!

Så känner du igen en bra kaffebryggare

För kallt vatten kommer inte att dra ut så mycket smak ur kaffet, medan för varmt vatten kommer att dra fram det bittra i bönorna. Den perfekta temperaturen för kaffebryggning är 92 – 96 grader. En elbryggare som kan klara av att brygga kaffet vid denna temperatur på 4 – 6 minuter är en ren vinnare – den ska du ta hand om, så att den räcker länge!

Har du svårt att vakna på morgonen? Ett sätt att göra det lättare – och roligare! – är att skaffa en kaffebryggare somm – förutom allt som nämnts ovan, även går att programmera, så att den börjar brygga vid en viss tidpunkt. Du behöver bara hälla i vattnet och kaffet dagen innan, och knappa in det timslag då du vill vakna. I stället för att ryckas ur sömnen av en gäll och störig väckarklocka, kommer du att sakta väckas med ett svagt puttrande och en härlig, varm och lockande doft.

Tänk på kaffets godhet

Kom ihåg hur bra det är för din hälsa att dricka en måttlig mängd kaffe. En undersökning som gjorts inom Europa har bevisat att kaffedrickare har en lägre dödlighet i hjärtsjukdomar (särskilt stroke= än de som avstår från kaffe. Kaffekonsumption är också kopplad till minskad risk för diabetes och olika cancerformer. Visst är det sant som de säger att man kan dö av att dricka för mycket kaffe – men då måste du få i dig minst 100 koppar på en gång. Och det är ju ganska svårt.

Redo – njut!

Rör om i kaffekannan innan du serverar kaffet. Det godaste kaffet bryggs alltid först, och sätter sig i botten. Låt kaffet svalna lite innan du tar första sippen. Det låter smakerna komma fram bättre – och det kan vara väldigt avkopplande att ägna några sekunder bara till att njuta av den goda kaffedoften, innan den verkliga njutningen börjar.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button