Att vara helt hårfri där nere… vilken dröm! Om du inte tillhör den delen av människosläktet som tycker att lurvigt är snyggt, vill du säkert bli av med allt hår som växer där det ”inte ska” på kroppen. Och även om hår i armhålan och på könet är helt normalt, kanske du tycker att det kunde vara snyggare om det inte skulle synas när du hade baddräkt på. Det var just denna önskan som fick modet brasiliansk vaxning att starta. Man ville synas på stranden utan att behöva skämmas över oregerliga hårstrån som pekade fram efter badet. Men vad innebär egentligen brasiliansk vaxning, och vad ska du tänka på innan du bestämmer dig för att boka tid för en session?

Hejdå hårväxt: Detta går brasiliansk vaxning ut på

Området som ska befrias från hår rengörs, torkas torrt och ansas – hårstråna ska vara ca. 6 mm långa. Huden prepareras med lite olja. Vaxet värms upp och stryks på. Det stelnar till medan det sakta svalnar. Man greppar till sist tag i vaxet och rycker upp det med en snabb och kraftfull handrörelse, i motsatt riktning till dit håret växer. Hårstråna, som sitter fast i vaxet, rycks upp från rötterna. Men AJ då!

Varför ska man betala pengar för något som låter som ren tortyr?

Målet med en brasiliansk vaxning är att vara helt fri från varje hårstrå på hela intimområdet. ”Men gör inte detta ont?” kanske du tänker. Det gör du rätt i, eftersom det är ett väldigt känsligt område, hårstråna brukar vara ganska grova, och de växer för de mesta i olika riktningar. Dessutom kan det verka mycket obehagligt att ha en vilt främmande människa arbetande på ens mest privata kroppsdel. Men vill du verkligen uppleva den lena och mjuka känsla som en brasiliansk vaxning ger som resultat, behöver du inte oroa dig i onödan: har du valt en bra skönhetssalong, kommer du att påträffa människor som är professionella, omtänksamma och sakkunniga. Kom ihåg att deras arbetsmöjligheter beror helt på att deras kunder litar på dem och återkommer! De vet hur de ska göra för att minimera smärtan och maximera resultatet, och de kommer att svara på alla frågor du kan tänkas ha, bland annat: passar brasiliansk vaxning för män också? Svar: det gör det, men vissa salonger behandlar endast kvinnor. Så hör av dig om detta när du ska boka tid!

Hur länge varar resultatet av en brasiliansk vaxning?

Ditt hår kommer att börja växa ut igen en tid efter vaxningen. Det är inte frågan om ett engångsjobb, utan du ska ideellt återkomma varje 4 – 5 veckor. Håret ska ha hunnit växa ut lite inför nästa vaxning, men det ska inte vara längre än 6 mm. Mät längden genom att försöka nypa fast lite mellan fingertopparna – lyckas du, är det tillräckligt långt. Det är klart att du kan vänta längre mellan varven om du vill spara tid, pengar eller obehag. Regelbunden brasiliansk vaxning gör att obehaget minskar gång för gång – men väntar du för länge mellan varven kommer vanan att omintetgöras och det kan återigen kännas som om det var första gången.

Innan vaxningen: Hygien i första hand

  • Kom nyduschad. Hygien är väldigt viktigt för att förebygga infektioner.
  • Du som har pågående infektion av bakterier, virus eller svamp bör inte vaxa dig. Även du som har sår, blåsor eller sprickor i underlivet gör väl i att avstå från behandlingen tills du blir frisk igen.
  • Är du gravid eller har menstruation? Det brukar inte vara något problem när du har bokat tid för brasiliansk vaxning i Uppsala. Tvätta dig väl och bär tampong – men kom ihåg att under dessa tider kan huden vara känsligare än vanligt!

För fler tips, läs detta.

Efter vaxningen: Ömtålig hud, snäll behandling

I de 24 timmar som följer en brasiliansk vaxning kommer din hud att vara känslig och porerna öppna. Använd underkläder i bommull och duscha i svalt vatten. Undvik att bada i pool med klorerat vatten. Sola inte, varken i direkt solljus eller solarium. Träna inte, och undvik tajta kläder. Använd inte parfymerade krämer eller andra hudprodukter. På så sätt skyddar du din hud mot bakterier och en eventuell infektion.

Hemmasnickrad brasiliansk vaxning: bra eller dåligt?

De flesta hudterapeuter menar att man inte ska försöka sig på en brasiliansk vaxning hemma. Det är ju trots allt det området på kroppen där huden är tunnast och känsligast, och håret sitter hårdast fast. Det är svårt att se och komma åt ordentligt själv, eftersom det krävs kraft och precision för att rycka av vaxet i rätt riktning. Dessutom är risken för skada högre, och det kan göra mycket ondare än om någon annan sköter det åt dig. Trots detta finns det många olika produkter för att pröva hemmasnickrad brasiliansk vaxning – så vill du bestämt pröva själv, är det inget som hindrar dig från att göra det. Kom bara ihåg en sak: vaxa aldrig samma område mer än en gång per session! Då kan huden brista.

Alternativ till brasiliansk vaxning

Brasiliansk vaxning är ett utmärkt alternativ till rakning för dig som gillar den hårfria stilen. Du slipper hålla på så ofta, resultaten varar längre, och obehagligheter som små skärsår och röd, irriterad hud är något du snart kan glömma. Men en månadsbokning är trots allt tid och pengar, och för några innebär det ett extra steg som de helst skulle vilja slippa. Därför finns permanent hårborttagning – en teknik där man bränner sönder hårsäckarna så att de aldrig mer producerar hår. En variant av denna teknik heter IPL – intensivt pulserat ljus – och går ut på att ett blixtljus avger en puls av vitt ljus som absorberas av hårets melanin. Ljuset förvandlas till värme inne i hårsäcken, och detta dödar dessa celler. Det finns dock vissa risker associerade med användningen av IPL eller laser för permanent hårborttagning. Du som funderar på att pröva dessa metoder bör informera dig noggrant först. Fungerar de för dig, kommer du troligen aldrig mer att behöva boka tid för brasiliansk vaxning. Och det låter ju inte så dumt!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.6
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.6
Back to top button