Har du fått din första bebis känner du till lyckan av att få vara förälder. Känslan av upprymdhet och förvirring blandas med glädjen och du vill göra allt på bästa sätt. Du vill att ditt barn ska trivas och må bra. Nu när din bebis börjar att få tänder kanske du undrar om det är dags att börja att borsta dem. Men så klart undrar du om vad du måste tänka på när det gäller bebiständer.

Ett barn mindre än 1 år kan ha börjat att få sina tänder. Är detta rätt tid för att börja borsta tänderna? Med vilken slags tandborste? Hur gör man om barnet protesterar? Du kan hitta svaren i följande artikel. Här kommer du att få veta när det är en bra tid att börja borsta tänderna på din bebis och varför. Vilket som är bästa sättet att utföra det och slutligen några råd för friska mjölktänder.

Vikten av att börja tidigt!

Att borsta tänderna är jätteviktigt och alla barn bör lära sig att göra det så snart som möjligt. Som förälder bör du lära ditt barn att tandborstning är en del av den dagliga rutinen. Mjölktänderna är i regel känsligare är vanliga tänder, och behöver därför tas hand om väl. Man kan förekomma karies och sjukdomar i tandköttet om man borstar tänderna minst två gånger om dagen. Så frågan är: när ska man börja borsta tänderna på en bebis?

Du kan börja tandborstningen så fort din bebis fått sin första tand. Detta brukar ske vid 6–8 månader. Alltså kan du börja borsta din bebis tänder innan de fyllt 1 år. Din bebis behöver vänja sig vid att över huvud taget ha en borste i munnen och även vid smaken av tandkrämen. Använd barntandkräm från första början, och välj en med fluor i. Nya tänder är känsligare för karies och fluor kommer att skydda dem. Det är därför bäst att inte skölja munnen med vatten efteråt, så att tandkrämen kan sitta kvar och göra nytta. För detta är det bra att använda en tandkräm som inte skummar mycket i munnen. Och detta leder oss till hur mycket tandkräm man ska ha. Det handlar om en väldigt liten klick, i regel lika stor som bebisens lillfingernagel.

Hur länge ska man borsta tänderna på barn?

Ditt barn kan prova att borsta själv i skolåldern, men du bör ändå hjälpa dem med borstningen ända tills de nått 10–12 år. Så ser du till att tänderna inte blir slarvigt borstade. Du kan låta ditt barn borsta tänderna själv på morgonen, men borsta åt honom eller henne innan sängdags. Du kan göra det genom att luta barnets huvud bakåt, så att du får en klar syn och kan få bort alla matrester.

Så här borstar du

Det kan vara en kamp att borsta tänderna på en ovillig bebis. Men en mysig miljö hjälper. Välj en plats och tillfälle där barnet känner sig avslappnad och ompysslad. Kanske skötbordet eller på sängen. Du kan även lägga bebisen i knät. Ligger bebisen ner får du en bättre syn på tänderna längst bak. Gör det så bekvämt som möjligt, för en smidigare process.

Bebisen kan irriteras när du borstar framtänderna, så börja gärna med tänderna längst bak i munnen. När alla mjölktänder växt fram har barnet 20 tänder, så du kan med hjälp av ett försiktigt finger flytta på kinden så att du ser ordentligt. Tryck inte med borsten och gör små cirkelrörelser. I början kan du borsta under korta stunder. När ska man borsta tänderna på bebisen? Åtminstone två gånger om dagen. Helst efter varje matning eller måltid och absolut innan sängdags. I början är det bättre att borsta snabbt än länge och noggrant, för att inte trötta ut barnet.

borsta tänderna på bebis

Vad gör man när man ska borsta tänderna på en bebis som ej är villigt att öppna munnen, sparkar och skriker?

Det är normalt för små barn att göra en stor scen när de tvingas att göra någonting de inte tycker om. Men för att lära de att acceptera tandborstningen behövs det tålamod och kreativa lösningar. Du kan till exempel sjunga sånger för att lugna bebisen. Är bebisen tillräckligt stor för att härma ljud kan du låta härma ”a” eller ”i” och passa på att borsta de tänder du kommer åt. Protesterar barnet genom att fäkta med armarna eller sparka med benen kan du be din partner eller annan familjemedlem att snällt hålla i dem så att du snabbt kan borsta tänderna. Skriket och ilskan brukar gå över på en gång när tandborstningen slutar, så du behöver inte oroa dig för det.

Några tips värda att tänka på

De flesta småbarn tycker inte om att man pillar i deras mun och kan dessutom ha ont av att få nya tänder. Därför kan du vänja barnet redan innan tänderna kommit, med hjälp av till exempel en mjuk handduk. Då blir bebisen van vid känslan av att man rengör munnen, och när du sedan går över till tandborsten kommer reaktionen att vara mycket mildare. När bebisen fått sin första tand kan du använda en mjuk tandborste med litet huvud. För att undvika karies är det viktigt att inte låta barnet äta efter tandborstningen. Ge vatten för att släcka törsten mellan måltider eller på natten. Så undviker du att lagra socker på tänderna och bildningen av karies.

Följande är ett sammandrag av de viktigaste punkterna:

  • Börja borsta så fort bebisen fått sin första tand
  • Använd en barntandborste med litet huvud och mjuk borste
  • Borsta med barntandkräm. Helst med fluor
  • Låt inte barnet skölja med vatten efter borstningen. Tandkrämen skyddar tänderna om den får sitta kvar.
  • Skapa en bekväm miljö för tandborstningen. Bebisen kan ligga ner på säng, soffa eller i knät.
  • Borsta under korta sessioner tills barnet vant sig.
  • Hjälp ditt barn med tandborstningen ända tills 10–12 åldern.

Följer du dessa råd kan du försäkra om att borsta tänder på din bebis på bästa sätt. Börja tidigt, så kommer dina barn att växa upp med friska tänder och goda vanor. Kom ihåg att hela processen kan ta tid. Men med tålamod kommer det att gå fint!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Back to top button