Trött på sladdhärvor och kaos bakom Tv:n eller högtalarna? Då är det dags att investera i trådlösa högtalare. Idag finns det en hel del i en riktigt snygga och funktionella högtalare med WiFi eller bluetooth i olika design att välja på. Eftersom en portabel högtalare innebär att man kan flytta runt dem är de dessutom perfekta bärbara högtalare för mobilitet av ljudet i ditt hem. Dessutom finns de idag i alla storlekar.

Men eftersom det finns så mycket att välja bland betyder det också att det kan vara en utmaning att göra rätt val. Dessutom kan man fråga sig vad skillnaden mellan Wi-Fi och Bluetooth högtalare egentligen är. Det är vad vi ska bena ut med den här artikeln.

Skillnaden mellan Wi-Fi och Bluetooth-högtalare

Både Wi-Fi och Bluetooth är standard för de flesta trådlösa enheter, som till exempel din mobiltelefon eller i datorer. Men vad är egentligen skillnaden mellan dem när båda två kan spela upp ljud eller musik? Det är ganska mycket mer än man kan tro!

Olika standarder

Bluetooth och WiFi är olika standarder för trådlös kommunikation. Den främsta skillnaden mellan Bluetooth och WiFi är faktiskt är vad man använder dem till. Bluetooth används oftast till att ansluta enheter på en kortare distans för att dela informationen, som musik, medan WiFi främst används för att ansluta trådlöst via WiFi till internetuppkopplingar.

Olika räckvidd

Bluetooth och WiFi har olika räckvidd. Bluetooth kräver att din mobil eller dator är relativt nära den enhet som du ska spela upp din musik eller annat ljud i. Bluetooth har en räckvidd på i snitt 10 meter WiFi har längre räckvidd och gör att du kan röra dig i din lägenhet eller ditt hus utan att musiken avbryts eller att det blir störningar. WiFi har en räckvidd på betydligt mer än så, många upp till 30 meter.

Olika teknik

Bluetooth fungerar med hjälp av radiofrekvenser. Bluetooth möjliggör alltså kortdistansöverföring mellan enheter. Som ett exempel används det ofta i headset för mobiltelefoner, vilket möjliggör handsfree-användning. En WiFi-högtalare å andra sidan fungerar som en trådlöst uppkopplad högtalare som har en egen internetuppkoppling och kan sända ljudet via WiFi.

Hur man ansluter sin mobil till en WiFi eller Bluetooth högtalare

Det är enkelt ansluta en enhet, som en mobil, till en Bluetooth högtalare och de behöver ofta mindre ström än Wi-Fi högtalare. I normala fall kan du bara sätta mobilen i sammankopplingsläget (pairing mode) eller aktivera Bluetooth och efter det kan du leta efter högtalaren i Bluetooth inställningarna. När du ska ansluta din telefon eller dator till en WiFi högtalare är det normalt sett ungefär lika enkelt: skillnaden är att du kopplar upp till den genom ditt WiFi nätverk istället för via Bluetooth.

Koppla ihop flera högtalare

Det är ofta men inte alltid enklare att koppla ihop flera WiFi högtalare än flera Bluetooth högtalare om du vill ha flera högtalare. Många trådlösa högtalarsystem är dessutom ”stängda”, vilket innebär att varje högtalare i ditt system måste vara av samma märke för att du ska kunna koppla ihop dem.

Är du ute efter att ha ett multirumssystem för dina trådlösa högtalare är det värt det att leta efter högtalare som specifikt är tillverkade för detta. Trådlösa multirumsystem, där du har högtalare i flera rum, kan spela olika musik i olika rum eller samma i alla till exempel. Du kan styra volymen eller musikvalet var som helst i ditt hem.

Vill du parkoppla bluetooth högtalare? Vissa Bluetooth-högtalare kan paras ihop med två eller flera enheter så att du kan få fler högtalare i samma system. Men de parade enheterna måste fortfarande växla till högtalaren, som bara kan acceptera en signal åt gången eftersom Bluetooth skapar en direktlänk mellan två enheter.

Bluetooth standarder

De två vanligaste typerna av Bluetooth med hög upplösning är; aptX och Bluetooth 4.0. Bluetooth aptX kan leverera riktigt bra ljud, nästan som att du spelar upp det direkt från en CD. Bluetooth 4.0 levererar högupplöst ljud på ett annat sätt och är nästintill lika bra. Bara ett fåtal människor kan höra skillnaden.

WiFi standarder

Idag är den vanligaste standarden 802.11ac som numera kallas för Wi-Fi 5, bägge märkningarna används fortfarande. Den nya generationens WiFi standard, 802.11ax, heter oftast Wi-Fi 6 i produktbeskrivningarna. Den som vill ha de högsta hastigheterna i sitt nätverk ska alltså leta efter namnet med den högsta siffran eftersom det visar vilken generation av WiFi enheten har. Wi-Fi 6, som är det senaste inom standarder, har bland annat högre överföringshastigheter och lägre strömförbrukning.

NFC

Det är inte alla Bluetooth-högtalare som stöder NFC men NFC (near-field communication)) är en slags Bluetooth-anslutning som ytterligare förenklar anslutningen trådlöst. Det betyder att du inte behöver hitta den trådlösa högtalaren i Bluetooth-menyn på din smartphone eller annan enhet. Istället för du bara din smartphone eller enhet mot NFC-symbolen på din NFC-stödda högtalare för att ansluta automatiskt.

Ska jag välja en WiFi- eller Bluetooth-högtalare?

Så vilken högtalare är bäst? Svaret är inte helt enkelt eftersom det beror på vad du vill ha högtalaren till. I slutet av dagen får du dessutom ungefär samma ljudkvalitet, oavsett.

Om du ska välja en Bluetooth handlar det mer om din räckvidd än någonting annat. De är perfekta som portabla högtalare eftersom du kan koppla upp din mobil till dem och spela musik på stranden eller var som helst (i alla fall så länge batteriet håller!). För att hitta en bra bluetooth högtalare kan du söka efter bluetooth högtalare bäst i test.

Om du istället vill ha högtalare hemma som du enkelt kan koppla upp dig till är det kanske enklare med WiFi, särskilt om du vill ha multirumsfunktioner. De är dessutom enklare att koppla ihop med varandra. Ljudmässigt är det dock en väldigt liten skillnad. Om du inte har mobilt WiFi är det inte helt enkelt att ta med dem till stranden eller annat ställe. Kör du mobilt WiFi kan du självklart använda dem precis överallt.

Sammanfattning

En bluetooth högtalare spelar helt enkelt upp det som du spelar på telefonen. I praktiken blir det en högtalare för telefonen eller annan enhet som du kopplar upp till den. Uppspelningen kan avbrytas om enheten du spelar ifrån hamnar för långt från högtalaren eller om det ringer. Med WiFi-uppkoppling blir uppspelningen mer stabil eftersom WiFi har längre räckvidd. WiFi högtalare går vanligtvis också att koppla ihop med flera högtalare men det finns också ljudsystem med bluetooth. Bägge kan spela upp musik och annat ljud på ett bra sätt.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 17 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 17 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button