Dagen gryr. Idag ska Olle till skolan igen, och för första gången köra sig själv dit. Han hade längtat så efter att skaffa körkort, och bilen han fick i present må vara gammal och skakig, men den är hans egen, och inget kan matcha hans stolthet över detta faktum. Mamma är mer nervös än glad – kommer han att klara det? Tänker han skena iväg så fort det bara går bara han är ur hennes sikte? Det vore olikt honom – han som alltid är så försiktig, och som till och med fått beröm av körskoleläraren för sitt sätt att uppföra sig i trafiken. Men man vet aldrig vad som kan ta åt dem i den där åldern, tänker mamma och oroar sig i alla fall. Pappa är lugnare. ”Ha det så bra”, önskar han Olle, och vinkar iväg honom. ”Du oroar dig i onödan”, säger han till sin fru, och går in för att läsa färdigt sin tidning.

Det är eftermiddag nu. Olle borde ha varit hemma för länge sedan, men ingen bilmotor hörs än, och nu har pappa smittats av mammas ångest. ”Vi borde aldrig låtit honom åka ensam första gången”, håller de med om, och hoppar till när telefonen ringer.

”Mamma, pappa, det har hänt en olycka”, säger en ganska skakig pojkröst. ”Men det var inte mitt fel, jag svär!”

Vems fel var det?

Ett vanligt problem vid trafikolyckor dyker upp när det ska bevisas vems fel det var (eller inte var). Den ene säger si, den andre säger så, så vem ska man tro på, egentligen? Felplacerad skuld kan leda till otrevliga konsekvenser, som till exempel extra betalningar i bötor. Men detta hade Olles pappa garderat sig för: den lilla bilkameran han testat och installerat dagen innan skulle nu visa om den var värd sitt pris. De kopplade den till en bärbar dator, och började kolla igenom vad som hade hänt, och då blev svaret på frågan klart som dagen, och polisen fick ta hand om den skyldiga. Man såg en mycket försiktig Olle köra hemåt, när en blå Civic dök upp runt hörnet. Föraren satt och pratade i telefon, han verkade väldigt upprörd. Bilen körde rakt mot Olle, som försökte avvärja kollisionen så gott det gick – men den andre föraren tittade inte ens upp från mobilen förrän kraschen både hördes och kändes av.

Irriterad som han var, hade han försökt skylla allt på Olle och hans unga ålder. Bil kameran blev grabbens räddning från fängelsetid och böter.

Vad är en bilkamera?

kamera i bilenEn dashcam, eller bilkamera, är en kamera som monteras i framrutan på bilen för att spela in händelseförloppet under en resa. Råkar föraren då vara med om en krock, kommer man att på skärmen kunna se exakt vad som hände och därmed undvika bedrägeriförsök. När de först uppfanns och marknadsfördes, var det mest konspirationsteorifantaster och professionella paranoider som använde dem – men bilkameran har exploderat sedan dess och nu finns det folk hela världen över som vill skaffa sig denna apparat som ett försvarsmoment ifall något skulle hända på vägen.

Bilkameran som är bäst i test spelar in allt som händer under färden, inne i och utanför bilen. Förutom de visuella inspelningarna, kan den också spela in olika ljud, som röster inne i bilen eller oväsen utanför den. Vissa bilkameror kommer även med extra funktioner, som ökning eller minskning av hastigheten, GPS-data, eller styrvinkel.

Vad spelar den in?

Bilkameran börjar fungera så fort den får tillgång till ström. När du tänder motorn, börjar den också komma igång, den spelar in allt som sker i din omgivning och skriver över detta på sin datalagring. När strömmen bryts slutar inspelningen. Vill du att den ska fortsätta snurra lite efter det att du gått från bilen, kan du skaffa en modell med batteri, eller med parkeringsläge som känner av bilens rörelser själv. GPS-funktionen kan även hjälpa dig att styrka dina bevis på tid och plats vid ett eventuellt tillbud.

Kom ihåg att en kamera till bilen inte är en gratisbiljett ur problemsituationer. Den spelar in allt som skett, så det gäller att även du som använder den håller dig till trafikreglerna när du kör – vid en eventuell visning kommer det att vara kristallklart vad du gjort fel, och även hur ofta. Det är inte heller någon bra idé att sudda bort det som spelats in. Ska polisen gå igenom bevisen, kommer det att verka mycket misstänkt om en hel del av inspelningen plötsligt fattas.

Hur länge sparas informationen?

Eftersom syftet med en kamera till bilen är att bevisa vad som egentligen hänt vid ett olycksfall, lagras informationen inte permanent på skivan. När det är slut med plats på minnet, kommer den bara att börja om från början – och skriva över det som redan funnits. Detta beror på att man tar för givet att du vid en olyckshändelse fått åtkomst till och kanske till och med redan sparat de videosnuttarna som behövs. Det finns inget praktiskt syfte med att lagra en massa filmsnuttar på dig när du utför dina dagliga ärenden.

Med tanke på detta bör du koppla in ett externt minne och kopiera all information som du vill spara en kort tid efter att den spelats in – som till exempel något roligt som du upplevt på vägen. Din video på något roligt djur kan kanske bli YouTubes nya viralhit!

Är det lagligt?

En fråga som ofta ställts under de senaste åren när det gäller installation av en kamera i bilar är, ”är de lagliga?” Får man filma främmande människor och bilar? I Sverige fattades beslutet år 2016, och svaret är ja. ”En kamera som är monterad innanför vindrutan på en bil eller på ett cyckelstyre behöver inte tillstånd enligt kameraövervakningslagen”, skriver de i sin dom. Den ska uppsättas i förarens omedelbara närhet, och kunna manövreras av denne på platsen. Se till så att kameran blir till en hjälp och inte ett hot mot säkerheten när du är ute på vägarna.

Försäkringsbolagen har uttryckt sig positivt om denna lag. Bilkamerorna kommer att vara till en otrolig hjälp när det gäller skadeärenden och skuldfrågor som skickas in, och det finns även särskilda förordningar som gör försäkringen snäppet billigare för de förare som installerat en dashcam i sin bil.

Ett sorts självförsvar

Tänk dig att du är världens försiktigaste förare. Du ser dig alltid för, går aldrig över hastighetsgränsen, lyder alla skyltar – men du sitter vid ratten i en stad där alla andra verkar vara från vettet. De kör som tokiga, som om de trodde sig vara odödliga. Skulle du fortsätta i din gamla vanliga lugna takt? Troligen inte. Att matcha de andras hastighet och manövrer kommer i detta fall att vara ett sorts självförsvar – du tar för givet att den andre inte vet vad hen gör, och kör därför på ett sätt som kommer att låta dig komma så långt som möjligt från olyckan som otvivelaktigt kommer att hända. Bilkameran är en liknande självförsvarsmanöver. Trots att du vet med dig att du själv gör allt som du ska, tar du för givet att dina handlingar bara utgör 50% av det som orsakar en eventuell olyckshändelse, och du ska inte behöva betala bötor för att någon annan inte vidtagit de åtgärder de skulle ha gjort. Därför installerar du en bilkamera: så att det blir klart i domen vem som gjorde vad.

Typer av bilkameror

Det finns tre huvudtyper av bilkameror, som alla har sin roll att spela. De är:

  • Dashcams som filmar framåt. Den vanligaste sorten, men den har sina begränsningar. Med denna kan du se precis allt som sker framför bilen, men sker det en olycka bakifrån eller en sidokollision, kommer du knappast att kunna få någon insikt i vad som hände.
  • Bilkameror som visar vad som sker inne i bilen. Dessa kan vara till stor hjälp för dig som vill se över hur någon familjemedlem kör – kanske ditt barn som precis tagit körkort. Du kan även använda denna kamera för att filma dig själv i ett försök att förbättra dina vanor – den avslöjar om du håller rätt avstånd till bilarna framför eller bakom dig, samt många andra små detaljer som du kanske inte tänker på när du sitter vid ratten men som kan vara ganska avgörande när det gäller säkerhet i en olyckshändelse.
  • Bästa bilkameran filmar både fram och bak. De effektivaste modellerna låter dig veta var som sker runt omkring hela bilen, vilket kan vara mödan lönt om du hamnar i en olycka och riskerar att behöva betala böter för något som du är oskyldig för.

Vilken bilkamera ska du välja?

bilkamera testBilkameror finns som så många andra produkter i olika märken, prisklasser, och med en mängd olika och varierande funktioner. Vilka av dessa passar just dig? Tänk på detta när du läser igenom följande beskrivning:

  • Bildkvalitén. Hur mycket detalj vill du kunna se i inspelningen? Räcker det med att se färgen på bilen som krockat med dig, eller vill du kunna zooma in och se förarens ansiktsdrag eller detaljer av registreringsskylten? Bilduppdateringsfrekvensen mäts i FPS (frames per second), så ju högre detta nummer är, desto bättre flyt det kommer att vara på filmen. Kontrollera även vidvinkeln – denna avgör hur brett kameran kan se. Har du en bil med kort motorhuv är detta särskilt viktigt. Kom ihåg att synfältet blir större allt eftersom vinkeln blir högre.
  • Mörkerseende. Tänk om du råkar ut för något i vintermörkret, eller mitt i natten! Då är det bra att ha en bilkamera som kan klara av låga ljusförhållanden. Trots att de flesta bilkameror kommer med denna funktion, finns det vissa modeller som är bättre än andra. Kontrollera alltid hur bra bildkvalitet den kamera du tänkt köpa erbjuder i mörka omgivningar.
  • Loop-funktionen gör att kameran sparar många korta klipp i stället för ett långt. Detta gör det mycket lättare att hitta det klipp man söker efter om olyckan är framme.
  • G-kraft-sensorn reagerar om kameran flyttas häftigt, som skulle kunna hända under en kollision. Videoklippet som spelats in då markeras tydligt, vilket gör det lättare att hitta – och det suddas inte bort när det äldsta videomaterialet börjar raderas för att ge plats åt nytt.
  • Parkeringsfunktionen använder sensorn för att aktiveras automatiskt när den upptäcker rörelse framför kameran under parkeringstiden. Tänk på att denna funktion kan kräva extra batterianordningar.
  • En bilkamera med GPS-funktion sparar position och hastighet på videoklippet.
  • WIFI-funktionen kan du koppla till din mobil, så att du kan ställa om kameran med hjälp av en app och även använda mobilen som skärm till kameran. Detta ger också möjlighet till att göra automatisk backup av videon på ditt minneskort, skicka push-notiser vid kollision, strömma sparade och live-videoklipp över internet, och låta någon som har appen kommunicera med föraren.

Andra anledningar till att köpa en bilkamera

Vem har inte råkat ut för en oförskämd förare under sin tid i trafiken? Med en kamera för bilen kommer andras respektlösa uppföranden att spelas in, och du kan använda det som bevis mot dem. För vem kommer att medge att de skällt ut någon annan, om det inte finns några bevis? Du kan också stödja dina rapporter om någon som kör när hen är full, som sitter och textar eller pratar på mobilen medan de kör, och så vidare. Kom ihåg att om du ser någon uppföra sig på ett oansvarigt sätt i trafiken, och inte rapporterar det till polisen, kommer du att dela skulden ifall detta uppförande skulle orsaka en trafikolycka.

En bilkamera låter dig även undvika bedrägeri när det gäller försäkringen, vilket är ett väldigt vanligt problem nu för tiden. Du kommer att kunna bevisa att det inte var ditt fel om personerna i den andra bilen börjar klaga på ont i nacken eller andra skador, bara för att försöka få dig att betala för det.

Den sista och bästa orsaken till att köpa en bilkamera: du kan skapa underbara minnen av din bilresa på semestern! Eftersom en frontalkamera spelar in det du ser framför dig, behöver du inte stanna till och ta kort på höga berg och djupa dalar: du har redan en film som kommer att föreviga de trevliga stunder du haft där.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button