För att din gräsmatta ska växa sig tjock och fin, behöver du klippa den runt två gånger i veckan. Därför är det bra om du i ditt förråd, förutom häcksax och kratta, även har en gräsklippare. Denna smarta lilla apparat kan hjälper dig göra jobbet på ett mycket snabbare och smidigare sätt. Det finns många gräsklippare som går på bensin – men 8 av 10 användare fyller på med fel sorts bensin. Det är därför denna guide finns: för att hjälpa dig hitta rätt bensin till din grästrimmer, så att den räcker länge och håller sig hel och fin, samt ge dig idéer om vad som gäller när man ska göra en bensin- och oljeblandning.

Olika sorters bränsle

För att förstå vad som är bäst för din gräsklippare, ska du först få en idé om vilka olika sorters bränsle som finns:

  • Bensin har ingen strikt kemisk definition. Det är smeknamnet för ett petroleumdistillat som görs upp av fler än 500 olika kolväten. Bensin innehåller även tillsatsmedel som har som ändamål att motverka korrosion, åldring och beläggningar i bränslesystemet och motorn. Det är det vanligaste drivmedlet för bilar och andra förbränningsmotorer. Oktantalet anger hur lätt det är att bensinen antänds. Detta är en viktig detalj för din lilla gräsklipparmotor – bensin med fel oktantal kan orsaka stora skador. I Sverige säljs oktantalen 95, 98 och 99.
  • Diesel, eller dieselolja, framställs ur råoljebaserade kolvätefraktioner, och består av kolväten med 10 – 22 kolatomer. Kolvätena i dieselolja är tyngre än de som finns i bensin. Både bensin och diesel är fossila bränslen som bidrar till klimatförändring och växthuseffekten.
  • El har börjat användas som ett alternativt driftmedel. Det är billigare än fossila bränslen, förorenar inte miljön, och bullret är minimalt. Nackdelarna är att elen inte räcker lika långt som bensin, och att den bara är så miljövänlig som källan den kommer ifrån.
  • Alkylatbensin är ett miljöbränsle. Den har utvecklats för att ge så få skadliga utsläpp som möjligt, men den är dyrare än andra sorters bränsle. Bland de olika varianterna finns teknisk alkylatbensin, isomerisatbensin, polymerisatbensin, och butangas. Det huvudsakliga användningsområdet för alkylatbensin är små motorer, som motorsågar, utombordare på småbåtar, kantklippare och – du gissade det! – gräsklippare.

Vilket bränsle är bäst till gräsklipparen?

När du ska välja bensin till gräsklipparen finns det flera saker att tänka på: vad som är bäst för maskinen, för miljön, och för dig som ska köra gräsklipparen. Vilken av de ovanstående valen tror du passar bäst? Alldeles rätt: alkylatbensinen! Den har utvecklats speciellt för att vara snäll mot motorn och miljön. Tänk också på din egen hälsa: när du kör gräsklipparen fram och tillbaka på gräsmattan andas du samma luft som den kör ut sina avgaser i. Då vill du säkert ha den som gör minst skada, särskilt om du har husdjur eller barn i närheten.

Alkylatbensin är 99% renare än vanlig bensin, och även fri från svavel, bensen och aromater. En annan detalj som gör den steget bättre är att den kan lagras mycket längre utan att tappa kvalitén. Tänk på detta: bensin blir avslagen om den får sitta i gräsklipparen utan användning i 30 dagar. Detta kan skada motorn genom syra och avlagringar i förgasaren eller bränslesystemet. Denna sortens skador ogiltigförklarar motorgarantin. Alkylatbensin å andra hållet kan lagras i gräsklipparens bensintank i 3 – 5 år utan att bli avslagen. Låt den dock inte göra det – gräsmattan blir mycket finare om den klipps regelbundet.

Varför bör man blanda bensin med olja?

Tvåtaktsmotorer behöver bränslet för kraften, bensinoljan för att smörja cylindern och minska slitage. Men det är viktigt att få blandningen rätt! För lite olja hjälper inte alls, för mycket olja kan få motorn att ryka – och det är lika otrevligt som det låter. Men för mycket olja är alltid att föredra över för lite – detta kan orsaka slitage och skada motorn permanent. Du ska alltid använda bensin av hög kvalité, och blanda aldrig bensin och olja direkt i apparatens bensintank. Därför är det bra att ha en extra bensintank till hands för blandningen. Mät upp hur mycket olja du behöver (nedan finns en bra måttstock) och häll denna i den tomma bensintanken först. Häll i bensinen och sätt på locket. Skaka inte tanken, utan virvla runt den långsamt tills bensinen och oljan blandats ut ordentligt – du kan se att detta skett när allt är samma färg. Öppna tanken försiktigt, för trycket kan ha ökat. Du som valt att inte använda alkylatbensin bör komma ihåg att inte lämna blandningen i tanken för längre än 30 dagar.

Optimala blandningsförhållanden

Hur mycket bensin, och hur mycket olja? Svaret beror på vilken modell av grästrimmer du har. De flesta tvåtaktsmotorer kräver ett blandningsförhållande på 40:1, det vill säga, 1 del olja till 40 delar bensin. Ett exempel på hur detta kan se ut är: 4 liter bensin och 100 cm³ olja. Det finns nyare modeller som bara kräver 50:1, medan äldre modeller kan behöva 30:1. Det säkraste sättet att kontrollera vad som gäller för just din apparat är att läsa tillverkarens handbok. Följ instruktionerna noggrant, eftersom skador på grund av fel oljeblandning gör garantin ogiltig.

Färdigblandad bensin

Du som har lite tid och mindre lust att blanda bensin själv kan välja att köpa en färdig blandning av olja och bensin till trimmern. Kontrollera att blandningsförhållandena i paketet matchar din gräsklippare. På detta sätt har du garanterat rätt blandning varje gång. Ett öppnat paket kan räcka i upp till 3 år. Dessutom slipper du ha handskar och kläder som är fläckiga och luktar bensin eller motorolja, det blir renare på plats och du kommer iväg snabbare.

För att din gräsklippare eller grästrimmer ska ha en lång livstid bör du välja rätt sorts bensin, och ha i rätt oljeblandning. Följ dessa tips för att lyckas med detta, samt göra ditt bästa för att skydda miljön och din egen hälsa. På detta sätt kan du varje vecka andas friskare luft medan du trimmar din gräsmatta så att den växer sig grön och fin – du kommer snart att ståta med snyggaste gräsmattan i grannskapet!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 34 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 34 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button