www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Oavsett om du är en professionell kock eller tycker om att laga mat hemma är en bra bakmatta viktigt. En bakmatta ger en bekväm plan yta för att kavla deg och är bättre än att använda en bänkskiva. Vi analyserade de 5 bästa bakmattorna för att göra det så lätt som möjligt för dig att hitta rätt. Neda hittar du vårt bakmatta bäst i test.

BÄST I TEST
4.8 / 5
Perfekt för att förbereda kakdeg, pizza, kakor eller pasta. Dess silikon med meshmaterial gör den tillräckligt stark för att klara olika uppgifter. En grym pryl som du kommer få mycket glädje av! Bakmatta bäst i test!

Fördelar

 • Är ugnssäker
 • Bra halkskydd
 • Enkel att rulla ihop och förvara
 • Har en praktisk storlek
 • Enkel att rengöra och underhålla

Nackdelar

 • Inte bra för temperaturer under -20 grader celsius
 • Ingen färgvariation
BÄST FÖR ECLAIRS
4.8 / 5
Tack vare hålen sprider bakmattan Silikomart värme jämnt över ytan, vilket säkerställer perfekta resultat. Dessutom gör glasfibermaterialet den lämplig för att tillaga gräddpuffar och éclairs.

Fördelar

 • Innehåller glasfiber
 • Perfekt arbetsyta
 • Ugns- och mikrovågsugnssäker
 • Fungerar i diskmaskinen

Nackdelar

 • Ganska tung
 • Ingen färgvariation
MEST PRISVÄRD
4.4 / 5
Varje hem behöver en bakmatta med nonstick-yta för knådning och bakning. Med sina många användningsområden kommer bakmattan Lekue att hjälpa dig att förbereda dina recept bekvämt och snabbt, och ger riktigt bra resultat.

Fördelar

 • Tio års garanti
 • Non-stick
 • Stort arbetsområde
 • Prisvärde
 • Innehåller glasfiber

Nackdelar

 • Lite stor för vanliga bakplåtar
 • Hade varit bättre om det hade funnits olika former
BÄSTA PREMIUM
4.7 / 5
På grund av dess non-stick-egenskaper och förmåga att tolerera höga temperaturer, kan bakmattan Patisse användas som ersättning för bakplåtspapper. Dess stora yta gör att du kan arbeta fritt och bekvämt.

Fördelar

 • Tolererar höga och låga temperaturer
 • Kan hantera upp till 24 makroner
 • Stor arbetsyta
 • Tjänar olika syften

Nackdelar

 • Inte särskilt lätt
 • Endast tillgänglig i en storlek
ÄR OCKSÅ BRA
4.7 / 5
Blomsterbergs bakduk är designad med robusta material som erbjuder flexibilitet, och kan användas för att knåda deg, ugnsbakning och för att göra godis. Bakmattan går även att använda i frysen och diskmaskinen.

Fördelar

 • Tjänar olika syften
 • Nonstick-yta
 • Passar i diskmaskinen
 • Tolererar extremt höga och låga temperaturer
 • Bra arbetsstorlek

Nackdelar

 • Dyr
 • Inga storleksalternativ

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Det är viktigt för oss att de produkter vi representerar är av högsta kvalitet och till de bästa priserna, så vi kontrollerar alltid våra listor och uppdaterar dem vid behov för att ge dig de mest kvalitativa alternativen.

Köpguide

Köpguide - bakmatta test

Hur enkelt det än kan tyckas vara, är det flera faktorer som måste beaktas när man köper en bakmatta. Med det omfattande urvalet av produkter på marknaden som erbjuder olika funktioner, kan det vara svårt att välja den bästa mattan för dig. Vår guide innehåller all nödvändig information du behöver, och du kan på så sätt hitta den bästa bakmattan för dig.

Vad är en bakmatta?

En bakmatta är precis vad det låter som att det ska vara. Det är en matta som används för att knåda deg, vanligtvis gjord med non-stick-silikon för bekvämlighetens skull. Bakmattor finns i olika storlekar, former och utföranden och är utmärkta ersättningar för bakplåtspapper och aluminiumfolie. Istället för att använda bänken eller bordsskivan kan du använda bakmattor för att breda ut din deg.

Deras mångsidighet gör det lätt att använda dem under extremt höga och låga temperaturer, utan att de skadas. Dessutom kan de användas för att tillaga olika livsmedel, inklusive kladdiga och klibbiga hopkok, detta tack vare deras non-stick-egenskaper.

Vad används en bakmatta i silikon till?

Bakmattor av silikon är flexibla, vilket gör det möjligt att använda dem för olika ändamål. Den vanligaste användningen är att ersätta bakplåtspapper och aluminiumfolier. Detta är praktiskt genomförbart på grund av deras förmåga att tolerera hög värme och dess non-stick-egenskaper. Dessutom, om du inte vill hantera kladdiga bakformar senare, kan du använda en bakmatta istället. Av denna anledning är bakmattor designade med olika former och storlekar för att passa i de olika bakformarna.

En bakmatta i silikon kan även användas för att knåda degen. Istället för att använda kala bänkskivor och bordsskivor som är klibbiga kan du använda en bakmatta. Du kommer tycka att det är enklare att kavla degen även utan att tillsätta en stor mängd mjöl. Vissa använder bakmattor för att täcka mat i ugnen, detta eftersom att de hjälper till att sprida värmen på ett jämnt sätt.

Vilka faktorer bör man beakta när man väljer en bakmatta?

Förr var bagare tvungna att använda mycket olja eller smör för att smörja bakformar i ett försök att förhindra att degen fastnade. Tack vare ny teknik behöver du inte göra detta längre. Det finns många märken på marknaden, och alla håller inte standarden för att kunna klassas som en bra bakmatta. Det är därför du bör undvika att köpa bakprodukter i blindo. När du köper en bakkmatta måste vissa faktorer beaktas.

Storlek

Som vi har visat tidigare finns bakmattor i olika storlekar. När du väljer en bakmatta bör du först överväga storleken på din bakplåt, särskilt om du ska använda den som ersättning för bakplåtspapper. Rätt storlek ska inte krypa ihop eller gå över bakformens spets. Vissa märken tillåter användare att anpassa bakmattorna för att passa deras önskade storlek.

Du kan köpa en sådan matta om du inte är säker på måtten. Observera dock att inte alla mattor är anpassningsbara, särskilt de som är gjorda med glasfiber. Detta är farligt eftersom mikrofiberpartiklar kan smälta samman i bakad mat och kan utgöra ett hälsoproblem.

Material

Olika märken gör sina bakmattor med olika material. De vanligaste materialen är glasfiber, stål, silikon och aluminium. Alla dessa material fungerar olika och ger kanske inte samma resultat. Aluminium är bra eftersom det leder värme bra, men kan ibland förhindra ordentlig bryning.

Bakmattor av stål är älskade på grund av sin estetik. De är också utmärkta värmeledare och de mest hållbara mattorna. De flesta av dem är dock inte lämpliga att diska. Det bästa materialet är en kombination av silikon och glasfiber. Dessa mattor erbjuder bekvämlighet, är lätta att vika, har non-stick-egenskaper och är värmebeständiga.

Viktiga funktioner

Viktiga funktioner

De flesta bakmattor må se likadana ut vid första anblick, men vissa viktiga funktioner gör att vissa bakmattor är bättre än andra. Nedan hittar du några av de viktigaste funktionerna som bör beaktas. 

  • Non-stick-egenskaper säkerställer att degen inte fastnar på matten när du knådar eller bakar den i ugnen.
  • Diskmaskinssäker. Materialet som används för att göra en bakmatta påverkar i hög grad om den ska rengöras i diskmaskin eller inte. De flesta användare hävdar dock att silikonmattor som handtvättas håller längre.
  • PFOA-fri. Detta är en kemikalie som används för att göra ytan non-stick och är skadlig för din hälsa.
  • PTFE-fri. Liksom PFOA används PTFE för att göra ytan non-stick.
 • Om de kommer i uppsättningar så att du kan spara pengar.
 • Om det finns ett lock som kan täcka bottenpannan. 

Flexibilitet

En flexibel matta är lätt att hantera, vika och förvara. När du köper en bakmatta bör du kontrollera om materialet är styvt. De flesta silikonmattor är flexibla, till skillnad från stål och aluminium. Dessutom, ju smidigare den är, desto lättare blir den att rengöra i diskmaskin.

Värmebeständighet

Detta är en avgörande faktor att tänka på eftersom du kommer att använda bakmattan i ugnen. Ju mer värmebeständig en matta är, desto bättre fungerar den. Se till att kontrollera temperaturgränsen innan du använder mattan.

Säkerhet för ugn, frys och mikrovågsugn

De bästa bakmattorna är de som är mikrovågs-, frys- och ugnssäkra. De flesta bakmattor är ugnssäkra, men alla är inte lämpliga för användning i mikrovågsugn och frys. Kontrollera tillverkarens specifikationer innan du använder den i frysen eller mikrovågsugnen.

Vikt

Lättare bakmattor är lätta att använda och tvätta. Mattan bör dock inte vara för svag eftersom det kan påverka dess funktion i ugnen. Innan du köper en bakmatta bör du se till att den har rätt vikt genom att kontrollera specifikationerna.

Livslängd och hållbarhet

Till skillnad från bakplåtspapper är bakmattor designade med tuffa material som tål tuffa förhållanden som höga temperaturer. Olika mattor har olika livslängd och tillverkaren brukar ange detta i specifikationerna. För att få din matta att hålla längre bör du undvika att använda vassa föremål på den och undvika diskmaskinen.

Hur använder man en bakmatta av silikon?

Att använda en bakmatta av silikon är knappast raketforskning. Det beror på motivet eller vad du förbereder för något. När du använder den som bakplåtspapper bör du lägga den direkt på bakplåten eller plåten. Även om tillverkare säger att deras mattor är non-stick, är det ibland fördelaktigt att använda en non-stick-spray.

Om du vill knåda eller breda ut degen behöver du bara lägga den på en bänkskiva eller bord och sedan fortsätta med ditt arbete. Du kommer inse att degen inte fastnar på mattan, till skillnad från när du använder kala ytor. Dessutom är bakverksmattor mindre röriga och sparar mjöl.

Hur rengör man bakmattor av silikon?

Du kan rengöra din silikonmatta på två sätt. Den första metoden är att diskmaskin, men är inte den bästa eftersom det kan påverka hållbarheten. Handtvätt är det mest rekommenderade sättet att rengöra en silikonmatta. Allt du behöver är tvål, vatten och en rengöringssvamp. Efter att du sköljt bort tvålen, låter du den torka och viker den sedan för förvaring.

Är silikonmattor säkra?

Ja det är dem. Normalt sett är silikonmattor gjorda av tuffa material för att göra dem ugnssäkra. Deras temperaturgräns sträcker sig vanligtvis från -400C till 2500C. Det betyder att de inte kan smälta så länge du använder dem vid rätt temperatur. På samma sätt kommer de inte att frysa eller gå sönder när de används i en frys. Var noga med att kolla efter fyllmedel som PFOA och PTFE som är skadliga för din hälsa. Vissa tillverkare använder dessa sura kemikalier för att bibehålla non-stick-ytan, men de är farliga. Förutom detta är de helt säkra.

Bakmatta test vs bakplåtspapper test

bakplåtspapper

Även om bakplåtspapper och bakmattor tjänar samma syfte, kan de skiljas från varandra. Bakmattor är överlägsna bakplåtspapper på grund av sin funktionalitet. För att titta lite närmare på skillnaderna kan du ta hjälp av jämförelsetabellen nedan;

BakmattaBakplåtspapper
Är återanvändbaraKan endast användas en eller två gånger
Är mer hållbaraKort livslängd
Är enklare att rengöraÄr enkel att rengöra
Erbjuder mångsidighetAnvänds endast för ett syfte
Miljövänlig och sparar pengarVissa är inte miljövänliga

Slutsats

Nu när du har mer kunskap om bakmattor, deras användning och underhåll, kan du välja den bästa bakmattan för dina behov. Tänk på alla faktorer som nämns i vår guide, du kommer inte att ångra det. Alternativt kan du välja någon av bakmattorna som granskas i den här guiden, eftersom de alla har de väsentliga funktionerna.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button