Projektorerna är relativt små men ger en mycket större bild än din TV kan göra. Du får helt enkelt en bioupplevelse hemma. Allt det där är ju toppen men när man väl har införskaffat projektorn – hur sätter man ihop den med sin mobil för att kunna se de där filmerna? Vi har tagit reda på det och nedan har du en guide – oavsett om du vill köra Appar eller kablar.

Det har blivit trendigt med bärbara miniprojektorer för allt från sådana som vill ha med sig den till presentationer för sitt arbete, dem som vill använda dem för underhållning eller på semestern såväl som fester. Under den senaste tiden har efterfrågan på projektorer vuxit lavinartat. Det är kanske inte så svårt att förstå eftersom en miniprojektor är en kompakt projektionsenhet, jämfört med traditionella projektorer och därför mer lämpad för portabilitet.

En projektor är numera också det naturliga valet för den som vill ha en riktig bioupplevelse hemma och som inte vill kompromissa med bilden. En miniprojektor är därför en bra grej att ha – både för den som vill titta hemma eller kunna ta med sig den ut med kompisar eller annat. Vårt råd är att skaffa en mini projektor med Bluetooth och att alltid leta efter mini projektor bäst i test eftersom du då kan säkerställa att projektorn har alla de ingångar du kanske vill ha och behöver.

Trådbundna eller trådlösa anslutningar – valet är ditt

Oavsett om du vill ansluta projektorn via kabel eller app eller har en Android eller iPhone är detta en enklare process än du kanske först tror. Nedan har vi satt ihop snabbguider för respektive operativsystem för att göra det enkelt för dig att komma igång.

Kabelanslutna alternativ

Generellt är kabelalternativ bättre än trådlösa eftersom de ger en starkare signal mellan enheten som skickar videon till projektorn är via trådlöst. Detta är dock inte alltid helt sant. Det beror också på hur bra din internetuppkoppling är och hur bra din projektor är på att ta emot signalen. Dock är en kabel alltid ett bra alternativ för att säkerställa mindre brus.

Android:

Du kan enkelt ansluta din Android till projektorn via en kabel. De flesta projektorer har nämligen en inbyggd HDMI-port för att stödja en trådbunden anslutning till videokällan. Om du till exempel har ett Netflix konto kan du alltså koppla det till projektorn via mobilen med en HDMI kabel. Vissa Android-telefoner har en Mini-HDMI-port som kan användas för att enkelt ansluta till projektorn. Om du har det behöver du en Mini-HDMI till HDMI-kabel. Om du inte har en sådan port på din telefon finns det olika konverterare man kan köpa på nätet.

Ett av de enklaste alternativen till hybridlösning för att få din Android-telefon (eller surfplatta) ansluten till en projektor semi-trådlöst är att använda en Chromecast-adapter. Denna lilla enhet kostar några hundralappar och kan anslutas till vilken projektor som helst. Projektorn behöver ha en HDMI-port. Du kopplar helt enkelt Chromecasten till HDMI ingången och parar ihop din Android med Chromecasten för att vara redo att köra. Läs mer om detta nedan.

IOs:

Det är precis lika enkelt att ansluta en Apple telefon. Det enklaste sättet att ansluta din iPhone till en projektor är kanske att använda en enkel adapterkabel. Varje projektor har en ingång som används för att ansluta den till den bärbara datorn, surfplattan eller telefonen vars innehåll projiceras. I Apple-butikerna säljer de två olika slags adaptrar som hjälper dig att ansluta en iPhone till en projektor.

Den ena av dessa två alternativa adaptrar heter ”Lightning to VGA-adapter” och den ansluts till Lightning-porten på botten av din iPhone, adaptern i sin tur ansluts till en standard VGA-videokabel. Den andra typen av adapter som finns från Apple heter ”Lightning Digital AV-adapter”. Den ansluter din iPhone till en HDMI-kabel istället för att ansluta till VGA och är ett modernare alternativ. Med denna adapter kan du enkelt koppla din iPhone till projektorn via HDMI.

Trådlösa alternativ

Att köra trådlöst är självklart smidigt och enkelt. Man slipper hålla på med adaptrar och kablar och kopplar ihop enheterna via WiFi eller Bluetooth och kan köra direkt. Nedan finns en snabbguide till hur du kan göra detta på enklaste sätt.

Om du har en Android:

Smarta projektorer kan köra Appar som gör att du kan ansluta till ditt Bluetooth- eller Wi-Fi-nätverk och spegla (mirror) din Android-skärm. Beroende på projektor kan apparna fungera lite olika men det bästa är att ladda hem dem och följa instruktionerna. Vanligen är detta enkelt och tar inte mer än några sekunder. När du är klar och har parat ihop din telefon med projektorn är det bara att köra igång. Alternativet är, som sagt, Chromecast.

Chromecast fungerar med de flesta Android-enheter. När du vill spegla skärmen på din Android-telefon mot din projektor, kan du lita på att Google Chromecast gör allt åt dig utan att du behöver tänka så mycket på vilka kablar som ska sitta var och om du behöver adaptrar eller inte. Alla Androids har en Google Chrome-webbläsare som du kan använda för att aktivera Chromecast. Din Chromecast-enheten anslutas direkt till HDMI-porten på din projektor för att använda Wi-Fi-nätverket för att skicka video- eller skärmspeglingssignaler från din Android. Det är alltså inte en hundraprocentig trådlös lösning men den gör jobbet.

Om du har en iPhone:

Det är verkligen superenkelt att ansluta iPhone och även om Android telefoner ofta har bra funktioner är de inte alltid lika enkla att använda som IOs för installationer och sammankopplingar av enheter.

För att ansluta projektorn till din telefon behöver du bara göra följande:

  • Tryck på Inställningar på din IOs-enhet;
  • Välj Wi-Fi;
  • Aktivera Wi-Fi;
  • Tillgängliga nätverk visas;
  • Välj projektorn (i listan) som du vill ansluta till;
  • Du kommer att bli ombedd att ange ett lösenord. Skriv in lösenordet (se i din projektor manual) och anslut till det trådlösa nätverket.

Dags att njuta!

MiniprojectorDu borde ha kunnat koppla din mini projektor till din mobil med hjälp av ovan. Som du märkte var det inte så svårt som du kanske trodde att koppla din mini projektor till iPhone eller mini projektor till Android. Det är förstås alltid enklare att välja en mini projektor med WiFi men så länge din mini projektor har HDMI kan du vara säker på att du kommer kunna koppla ihop allting så att det fungerar. Nu när du har fått ihop allting är det bara att luta sig tillbaka och njuta av en film i stort format!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 17 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 17 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button