Drönaren är som realiseringen av drömmen om att flyga, i alla fall nästan. Det är en flygande kamera som, utan tvekan, är en av de mest spännande som hänt inom fotografering och utvecklingen har gått enormt snabbt. För många är drönare lika roliga som de är revolutionerande och samtidigt är det inte helt enkelt att veta var man ska börja med att lära sig eller vad man behöver kunna.

Aldrig har det varit så lätt att ta flygbilder av sin stad eller en vacker miljö som det är idag med en drönare. Och okej, kanske kan vi inte täcka in allt i en artikel men i alla fall lite grunder så att du kan filma eller fota utan att oroa dig och framförallt vet vad du ska tänka på och var du kan börja. Till exempel vad du faktiskt behöver ta reda på innan du kan skicka upp din drönare i luften.

Viktiga aspekter av drönfotografering

Så, du har köpt en drönare och är redo för att börja filma eller fotografera. Men var börjar man? Och hur enkelt är det egentligen att flyga med drönaren? Allt det tar vi reda på här.

Flyga drönaren

Att flyga en drönare (drone piloting eller att vara fjärrpilot) är enkelt. Det betyder inte att du inte ska vara försiktig men att flyga är väldigt enkelt. Det viktigaste att veta är att om du har din drönare i luften och du släpper (eller tappar) kontrollerna, kommer den bara att sväva i luften. Den kommer bokstavligen bara att hänga där tills du berättar vad den ska göra eller batteriet tar slut. Det är de goda nyheterna, det är mycket mer än flygande du behöver ha koll på.

Regler

Den 1 januari 2021 började nya regler för flygning med drönare att gälla. Reglerna för Sverige är gemensamma med EU och gäller inte drönare som flyger inomhus. Nu måste alla som flyger drönare ha drönarkort som du får efter att du gått en nätbaserad utbildning och du skrivit ett godkänt prov. Efter godkänd utbildning blir du fjärrpilot (som en drönar pilot kallas för när man blivit godkänd).

Planering

Det är viktigt att planera rutten i förväg eftersom de flesta drönare har en batteritid på 30 minuter. Du vill inte att ditt batteri ska dö innan du fått dina bilder…

Väder

Stark vind, extrema temperaturer, snöstormar och regn är exempel på väder som kanske inte är de bästa att flyga sin drönare i. Men det kan du nog räkna ut själv. Bra väder för drönare är när det är klart ute men det viktiga är att du alltid är försiktig och tänker igenom vilka väderfaktorer som kan påverka dina bilder och din drönare innan du ger dig ut.

Bildkvalitet

För dem som filmar eller fotar med drönare är det viktigt att ha en högupplöst kamera på sin drönare. Drönarkamerors upplösning är mängden pixlar som sensorn ska kartlägga. Ett lågt antal pixlar kan resultera i gryniga bilder utan skärpa. Med en större sensor och en 35 mm brännvidd till exempel, får kameran mer information om det du filmar och det resulterar i skarpare och bättre bilder.

Checklista med råd

Innan du börjar filma (eller ens köper en drönare) kan det vara bra att tänka igenom en hel del saker. När du väl har en drönare vill du så klart sticka ut med den direkt men det finns några saker som kan vara bra att tänka på och gå igenom, innan du gör det;

  • Tänk på att välja en drönare baserat på dina behov och färdigheter. Du kan börja med en enklare modell och avancera uppåt.
  • Studera bruksanvisningen noggrant, innan du gör någonting alls.
  • Lär känna din drönare. Förstå funktionerna i din drönare och lär dig dem utantill så det inte inträffar en olycka när du är ute med den.
  • Lär dig de statliga och lokala drönarreglerna som gäller där du tänker flyga din drönare och filma. Tänk på att alltid ta hänsyn till privatpersoner och djurliv.
  • Testkör din drönare i ett mindre, öppet, område innan du ger dig på mer avancerade rutter. Det är viktigt att du är ”vän” med din drönare och har koll på funktionerna.
  • Lär dig drönarfotograferingstekniker genom att gå kurser, prata med andra som gör drönarfilmer eller genom att söka på nätet efter videos och inspiration.

Fotograferingstekniker

Det kan ta en livstid att bli en bra fotograf men för att du ska ha en chans att komma dit är det bra att ha koll på lite saker.

Lär dig grunderna för fotografering

Du kanske har hört talas om saker som gyllene snittet, att tänka i tredjedelar, ledande linjer och annat. Om ja och du vet vad de innebär är det bra men om du inte känner till dem, lär dig dem. Det handlar så klart om tekniker för att komponera en bra bild och det är inte alltid enkelt. Läs på om grunderna för fotografering så att du får bra bildkvalitet och så lite fotopostproduktion som möjligt.

Symmetri och mönster

dronare simetriiDrömmen är att göra en ikonisk flygfotografering där allting är perfekt och flyter men det är inte helt enkelt att ta sig dit. För att få en bra film krävs att man tänker i mönster – hur ska drönaren flyga över området på bästa sätt? Varifrån ska du flyga in och var vill du att filmen ska sluta? Det handlar också om att inte byta höjd upp och ner så att de som tittar blir sjösjuka.

Ljus

Ljuset är det du alltid måste förhålla dig till som fotograf och det gäller också dig som flyger drönare. Ljus är någonting som alla som fotograferar har som både sin vän och fiende. För lite ljus eller för mycket ljus kan förstöra de bästa förutsättningarna. Lär dig om hur ljus fungerar och påverkar dina bilder och kika också på filter som kan hjälpa dig att hantera ljuset bättre när du filmar med drönaren.

Automatiskt läge

Objektivet på din drönare har sannolikt bara en bländare. Det ger dig begränsade alternativ för att ändra slutartider. Så när du börjar använda en drönare för fotografering, överväg att använda automatiskt läge. Nej, dina filmer kommer inte bli lika coola som proffsens men det här är en bra början. Det kräver ganska mycket kunskap och tricksande för att få till effekter. Ett tips är att köpa olika filter när du känner dig mer varm i kläderna med drönaren.

Filter

Idag finns det ett större antal polariserande filter för din drönare. Dessa filter kan ha funktioner som att de minskar reflektioner och får himlen att se djupare, mer blå ut eller kan skapa olika effekter i dina bilder. Detta är till hjälp för drönarfotografering och det är värt det att kika runt lite efter vilka filter du kan ha behov av när du kommit igång.

Extra batterier

Ja det kanske är uppenbart för en del men inte för alla. Visste du att ett drönar-batterier vanligtvis bara håller 20-30 minuter? Det är inte mycket tid och särskilt inte när du är nybörjare. Dessutom kanske du vill flyga på några olika platser samma dag. För det mesta kan du inte ladda batteriet mellan de olika platser där du vill filma. Så du behöver mer än ett batteri. Var noga med att batteriet är kompatibelt med drönaren, ska du lägga pengar på någonting så är det batteriet.

Fotografering efterproduktion

I efterproduktionen går allt ihop; bilden, pålagd musik, kommentarer och andra saker du kanske vill addera till din film. Det man ska tänka på är att bilder som tagits av drönare inte är som bilderna du tar med vanliga kameror. Drönarfilmerna har olika vinklar, ljus och skuggplacering och en annan synvinkel. Det här kan skapa ett antal utmaningar i efterproduktionen när du ska klippa ner din film och kanske lägga på ljud. Ett tips här är att gå en kurs i efterproduktion. Vi lovar att det kommer hjälpa dig att bli en bättre drönarfilmare.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button