www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Oase 72033
VĂ„rt betyg
Tetra AquaArt 60l
VĂ„rt betyg
Fluval 15035
VĂ„rt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi har nyligen granskat vÄra produkter och vi stÄr fast vid de produkter som vi har valt pÄ vÄr lista. Vi kontrollerar och uppdaterar stÀndigt vÄra listor sÄ att du garanterat fÄr de bÀsta resultaten att vÀlja mellan.

Oase 72033


Tetra AquaArt Explorer 60l

Kolla Priset

Tetra AquaArt 60l

Kolla Priset

Fluval 15035

Kolla Priset

Zolux Nanolife Kidz 18l

Kolla Priset

AllmÀn information om akvarium

Att ha ett akvarie med vackra fiskar kan vara bÄde trevlig, vackert samtidigt som det bidrar till en fin stÀmning i rummet. SÄklart sÄ Àr det ocksÄ ett visst ansvar i och med att det Àr levande individer. De behöver mat, syre, ett stÀlle att gömma sig samt rÀtt levnadsomstÀndigheter. Sedan sÄ mÄste man ju ocksÄ sÄklart hÄlla akvariet rent bÄde för fiskarnas skull och för att det ser finare ut om det Àr rent. Men det kan mycket vÀl vara vÀrt det jobbet. Att ha ett akvarium Àr ÀndÄ förhÄllandevis enkelt. Det man gör oftast av alla sysslorna Àr att mata fiskarna. Det Àr en rolig syssla, speciellt om man har barn dÄ de brukar vilja göra detta och se hur fiskarna kommer upp till ytan och Àter. Den andra roliga biten Àr att designa akvariet med snygg inredning. Ju större akvarium man har desto roligare brukar denna biten bli. Det finns mycket att vÀlja pÄ, bÄde nÀr det kommer till vÀxter, dekorationer, sand och bakgrunder. Du kan helt klart skapa nÄgot som passar dig, din stil och inredningen i hemmet.

Vilka alternativ nÀr det kommer till storlek och modeller finns det?

Det finns allt frĂ„n den klassiska guldfiskskĂ„len och nanoakvarium till stora akvarium som du bara hittar pĂ„ zoo och liknande stĂ€llen. Akvarium kommer ocksĂ„ i olika former och designer. Vill du ha en ram runt ditt akvarium? DĂ„ finns det det. Vill du ha ett sexkantigt akvarium? DĂ„ finns det det ocksĂ„. Det finns ocksĂ„ sĂ„dana coola akvarium som ha en vĂ€lvd framruta vilket gör att akvariet kĂ€nns djupare och ger nĂ„got av en wow – kĂ€nsla nĂ€r man kliver inte i rummet. I och med att akvariet har en lite annorlunda form sĂ„ ser det ocksĂ„ snyggare ut dĂ€r det stĂ„r dĂ„ det bidrar till lite form i rummet. I USA finns det till och med de som specialdesignar akvariet efter köparens önskemĂ„l. Med andra ord sĂ„ har önskan om akvarium ökat och intresset vĂ€ckts. Förutom att det Ă€r en cool inredningspryl som kan fĂ„nga besökarens blick sĂ„ inger ett akvarium en viss rofylld stĂ€mning. Och allt som kan hjĂ€lpa oss att stressa ner Ă€r vĂ€lkommet i vĂ„r annars sĂ„ hektiska vardag. Havet kan ocksĂ„ ha en viss sĂ€rskild betydelse för mĂ„nga mĂ€nniskor. SĂ„ att dĂ„ kunna fĂ„ in en bit av havet i vĂ„ra hem Ă€r vĂ€rt mycket.

NÀr man ska titta pÄ olika akvarium som sÀljes sÄ kommer man snart att inse att det finns otroligt mycket att vÀlja pÄ. Det finns exempelvis akvarium som det ingÄr ett skÄp i priset för att akvariet ska ha det att stÄ pÄ. Dessa skÄp erbjuds oftast i svart, vitt eller trÀfÀrgat. Neutrala fÀrger som oftast passar ihop med inredningen hemma. Det kan vara skönt att köpa sÄdana akvarium för att slippa tÀnka pÄ var du ska stÀlla det eller leta reda pÄ ett passande skÄp till akvariet. PÄ detta sÀttet Àr allting löst pÄ en gÄng med ett specialdesignat skÄp till ditt nya akvarium. Söker du efter ett akvarium online sÄ kan du vara lite mer specifik vad det Àr som du Àr ute efter. Exempelvis om du vill ha ett akvarium pÄ 60 liter eller ett akvarium pÄ 100 liter sÄ Àr det bara skriva det i sökfÀltet sÄ fÄr du fram akvarium till salu efter dina specifikationer. PÄ sÄ sÀtt Àr det lÀttare att hitta det bÀsta akvariet för just dig och din familj.

Vad Àr vanliga priser pÄ akvarium?

Det finns riktigt billiga akvarium dÀr ute, samtidigt som det finns riktigt dyra akvarium. Det handlar frÀmst om vad du önskar dig. Det Àr ju i regel sÄ att ett stort akvarium Àr dyrare Àn ett litet akvarium. Det kan ocksÄ dra ivÀg om du vill ha ett hörnakvarium eller ett akvarium med vÀlvd framruta. Det som ocksÄ kan göra ditt akvarium mycket dyrare Àr inredningen. Speciellt bakgrunden kan bli dyr om du vill ha nÄgot annat Àn en vanlig plansch. I regel sÄ kan ett akvarium ligga pÄ tusenlappen för de vanligaste storlekarna och uppÄt. Om du vill ha en skÄl eller ett nanoakvarium sÄ Àr det sÄklart oftast billigare Àn tusenlappen. HÀr nedan visas tre prisexempel pÄ vanliga akvarium i olika storlekar. Dessa akvarium inkluderar startpaket ocksÄ vilket kan vara bekvÀmt.

Juwel Lido 120 LED, komplett cirka 3 400 kronor

Detta Ă€r ett kubikformat snyggt möbelakvarium som inte tar mycket plats i hemmet. Akvariet Ă€r pĂ„ 120 liter och passar speciellt bra om du inte har sĂ„ mycket utrymme tack vare sin kubiska form. Även om akvariet Ă€r litet sĂ„ kĂ€nns det nödvĂ€ndigtvis inte sĂ€rskilt litet, ocksĂ„ detta tack vare den kubiska formen. MĂ„ttet pĂ„ akvariet Ă€r 61 x 41 x 58 cm. BĂ€nken som hĂ€nger med har mĂ„tten 61 x 41 x 73 cm. Med detta akvariet sĂ„ fĂ„r du ocksĂ„ med de viktigaste tillbehören sĂ„ att du snabbt kan komma igĂ„ng. Utrustningen kommer vara monterad i en svart box i ett av hörnen i akvariet. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt sĂ„ kommer inte fula sladdar och andra nödvĂ€ndiga komponenter att synas. Det som ingĂ„r Ă€r:

 • Belysning
 • Lysrör
 • DoppvĂ€rmare
 • Pump med pumpeffekt 500 L/T
 • Filter

Juwel Rio 350 LED, komplett cirka 7000 kronor

nanoakvariumDetta Ă€r ett akvarium med en tidlös, klassisk rektangulĂ€r design. Med andra ord sĂ„ passar akvariet in nĂ€stan var som helst sĂ„ lĂ€nge det finns plats. Du fĂ„r med den viktigast utrustningen Ă€ven med detta akvariet. Precis som i det föregĂ„ende akvariet sĂ„ monteras den utrustningen i ett av akvariets hörn sĂ„ att den inte syns. LED – belysningen som hĂ€nger med akvariet har en bra ljusstyrka och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt en hĂ€rlig tillvĂ€xt. LED – rören Ă€r ocksĂ„ utbytbara. De LED – rör som anvĂ€nds kallas Day och Nature och ger ett hĂ€rligt ljusspektrum samtidigt som de sparar upp till 50 % energi mot för de vanliga T5 – rören. Det Ă€r alltid bra bĂ„de för elrĂ€kningen och miljön. Denna LED – belysning avger ocksĂ„ mycket lite vĂ€rme vilket Ă€r positivt dĂ„ det minskar risken att brĂ€nna sig pĂ„ det nĂ€r man hĂ„ller pĂ„ och exempelvis stĂ€dar i akvariet. SĂ„klart sĂ„ Ă€r belysningen 100% vattentĂ€t och uppfyller den europeiska sĂ€kerhetsstandarden. MĂ„tten pĂ„ akvariet Ă€r 121 x 51 x 66 medans möbeln mĂ€ter 121 x 51 x 80. Vad ingĂ„r dĂ„ i akvariet?

 • Belysning
 • Lysrör
 • Pump med pumpeffekt 1000 L/T
 • Filter
 • DoppvĂ€rmare

Juwel Vision 450 LED, komplett cirka 11 000 kronor

Detta kommer inge en fantastisk stil till ditt vardagsrum. Akvariet har en vĂ€lvd framruta som skapar pĂ„ sĂ„ vis en ökad kĂ€nsla av djup. Med andra ord sĂ„ kommer akvariet bli en sjĂ€lvklar blickfĂ„ngare i rummet. Precis som i de föregĂ„ende akvarierna sĂ„ ingĂ„r utrustning som monteras i ett av akvariets hörn inuti en svart lĂ€tt dold box. Även detta akvariet levereras med LED – rören Day och Nature som nĂ€mndes under förra akvariet. Detta Ă€r numera standard för akvarierna frĂ„n Juwel. Möbeln som följer med i leveransen ger en stabil och sĂ€ker placering av akvariet. Den Ă€r ocksĂ„ snygg och stilren samtidigt som den ger ordentligt med förvaringsutrymme för de tillbehör du köper till ditt akvarium. MĂ„tten för bĂ€nken Ă€r 151 x 51 x 73 cm och för akvariet 151 x 61 x 64. Vad mer ingĂ„r dĂ„?

 • Belysning
 • Lysrör
 • DoppvĂ€rmare
 • Pump med pumpeffekt 1000 L/T
 • Filter

Vad behöver du mer till ditt akvarium?

NĂ€r du ska köpa akvarium sĂ„ vill man oftast ocksĂ„ köpa lite rolig och fin inredning sĂ„ att det skapar en trevlig stĂ€mning och sĂ„ att fiskarna trivs sĂ„klart. Detta kan innebĂ€ra stenar, plantor, trĂ€bitar och “leksaksliknande” föremĂ„l. Det första man troligtvis vill ha Ă€r en cool bakgrund. Det billigaste man kan vĂ€lja dĂ„ Ă€r en plansch av nĂ„got slag som du tejpar bak pĂ„ akvariet, men du kan ocksĂ„ vĂ€lja att köpa sten som bakgrund vilket Ă€r nĂ„got dyrare men ocksĂ„ ett mycket naturligt alternativ. VĂ€ljer du sten sĂ„ bör du montera stenen med ett silikon speciellt avsett för akvarium. NĂ€sta steg Ă€r sand eller jord. Detta behöver inte bli sĂ„ dyrt om man inte vill ha nĂ„gon speciell sand och sĂ„klart ocksĂ„ beroende pĂ„ hur stort akvarium du har köpt, men vanligtvis sĂ„ kostar det bara nĂ„gra hundralappar. Sedan vill mĂ„nga ocksĂ„ ha nĂ„gon typ av vĂ€xt eller tvĂ„. Dessa kostar sĂ€llan mer Ă€n en hundralapp. Man kanske vill gĂ„ vidare med lite roliga dekorationer som vrakdelar, broar eller liknande. HĂ€r kan priset dra ivĂ€g ordentligt om man tillĂ„ter. Det finns riktigt billiga figurer och saker som gĂ„r över tusenlappen, sĂ„ din plĂ„nbok bestĂ€mmer hur mycket du kan satsa pĂ„ designen.

Varför det hittills inte nÀmnts ljusramp, lysrör, doppvÀrmare, vattenpump och filter Àr dÄ mÄnga akvarium inkluderar detta. DÀremot inte alla, sÄ se efter vad det akvarium som du bestÀllt efter inkluderar innan du börjar köpa och till slut har dubbelt. Eller Ànnu vÀrre, att du skulle stÄ dÀr med allt du trodde behövdes och sedan saknas nÄgot sÄ vÀsentligt som vattenpump och filter. Andra grejer som kan vara bra att ha Àr termometer och hov. Sedan kan det vara bra att kolla vad de fiskar som du ska ha krÀver dÄ olika fiskar krÀver olika grejor och vatten beroende pÄ vilken miljö de vanligtvis befinner sig i. Mer om detta i nÀsta underrubrik.

Hur vÀljer man rÀtt akvarium?

Förutom akvariets pris sÄ finns det ocksÄ andra saker som bör bestÀmma vilket akvarium som man vÀljer. BÄde inredning och storlek bör ju anpassas efter den typ av fisk som ska bo i akvariet och hur mÄnga fiskar du vill ha. Det viktigaste att tÀnka pÄ Àr vilket vatten du bör ha till de fiskar du valt och om de vill kunna gömma sig, har de nÄgonstans de kan ta vÀgen? Det bÀsta Àr nÀmligen om det gÄr att försöka imitera sÄ gott det gÄr fiskens naturliga plats i havet. SÀltan och temperaturen i vattnet, om den brukar bo bland plantor eller stenar och kanske ocksÄ vilken fÀrg sanden brukar vara, om man vill gÄ sÄ lÄngt. Man vill ju att fiskarna ska kÀnna sig sÄ hemma som möjligt i akvariet samtidigt som det ser snyggt ut.

Förutom allt detta sĂ„ mĂ„ste man ju ocksĂ„ ha en plats att stĂ€lla akvariet pĂ„. Är det dags att piffa till det trĂ„kiga hörnet med ett akvarium? DĂ„ Ă€r det smart att köpa en form som passar bra dĂ€r, exempelvis ett hörnakvarium. Har du en större vĂ€gg sĂ„ att du vill ha ett stort och rektangulĂ€rt akvarium? Kanske med vĂ€lvd framruta? Eller ett kvadratiskt, mindre akvarium bredvid bokhyllan? TĂ€nk efter var du vill placera det och vilken form som passar bĂ€st. BestĂ€m helst en plats dĂ€r akvariet inte Ă€r i direkt solljus dĂ„ detta ökar produktionen av alger. VĂ€lj hellre en mörkare plats dĂ„ fiskarna ocksĂ„ syns bĂ€ttre dĂ€r. Det kan vara bra att ocksĂ„ kolla upp om försĂ€kring tĂ€cker om akvariet spricker och det skulle vĂ€lla ut 100 liter vatten över golvet. NĂ€r du vet detta Ă€r det dags att vĂ€lja om du vill ha saltvattensfiskar, sötvattensfiskar eller de som trivs i brĂ€ckt vatten. VarifrĂ„n i vĂ€rlden kommer de? Vilken temperatur trivs de i? Man kan nĂ€mligen inte vĂ€lja fiskar bara efter hur de ser ut, de mĂ„ste nĂ€mligen ocksĂ„ trivas tillsammans och i samma miljö. Man kan sĂ„klart köpa tvĂ„ mindre akvarium istĂ€llet för ett stort om man vill ha flera olika fiskar.

TÀnk ocksÄ pÄ att det Àr svÄrare att skapa rÀtt balans i en guldfiskskÄl Àn i ett lite större akvarium. De nödvÀndiga vattenbytena rubbar nÀmligen lÀttare balansen nÀr det bara handlar om 12 liter Àn nÀr det handlar om mer vatten. Vill man ha ett lÀtt nybörjarakvarium sÄ skulle man kunna börja med ett akvarium pÄ 60 liter eller mer. Det finns ocksÄ kÀnsligare fiskar Àn andra. HÀr nedan nÀmns exempel pÄ 10 arter av fiskar som Àr bra nybörjarsorter:

 • Neontetra
 • Gurami
 • Platy
 • Guppy
 • SvĂ€rdbĂ€rare
 • Black Molly
 • Guldbarb
 • SlöjstjĂ€rt
 • Metalpansarmal
 • AlgĂ€tare

Ett bra tips Àr att köpa flera fiskar av samma sÄ att de fÄr sig ett stim och inte kÀnner sig ensamma. Det blir ocksÄ mer harmoniskt med fÀrre arter och fler i varje stim. BottenÀtare Àr bra att ha dÄ de Àter upp det som faller till botten. AlgÀtare Àr bÀttra att köpa till efter nÄgra veckor dÄ det har börjat bildas alger. En bra början skulle kunna vara:

 • 10 Neontetror
 • 5 – 10 Platy i olika fĂ€rger
 • 2 – 3 BottenĂ€tare som exempelvis Metalpansarmal
 • 1 – 2 AlgĂ€tare efter cirka 2 veckor

Köp gÀrna lite fÀrre fiskar i början sÄ att du först ser till att det Àr balans i akvariet innan du kör igÄng ordentligt. TÀnk ocksÄ pÄ att inte slÀnga i fiskarna pÄ en gÄng nÀr du fÄr hem dem utan de mÄste istÀllet fÄ vÀnja sig vid det nya vattnet. Fisken kan till och med dö av chocken med den nya vattentemperaturen och bakteriefloran. LÄt dÀrför fisken fÄ vÀnja sig lite i taget genom att lÄta den fÄ vara i vattnet i pÄsen i cirka 15 minuter för att sedan sakta men sÀkert ösa i lite av akvarievattnet i pÄsen under med fem minuters intervaller och slutligen lÄta fisken simma ut i sitt nya hem.

Hur tar man hand om ett akvarium pÄ bÀsta sÀtt?

akvarieAkvarium som det mesta annat mĂ„ste rengöras Ă€ven det. Blir vattnet för smutsigt sĂ„ blir det syrefattigt och fiskarna dör. Vissa algĂ€tande fiskar hjĂ€lper till att hĂ„lla akvariet rent och snyggt. Se Ă€ven till att filtret Ă€r av rĂ€tt storlek sĂ„ kommer Ă€ven det att bidra till att akvariet blir mindre smutsigt. MĂ„nga har en typ av magnetisk borste som hjĂ€lper till att hĂ„lla akvariet rent bĂ„de inne ifrĂ„n och ut. Det kan ocksĂ„ vara bra att införskaffa en slamsugare. Med hjĂ€lp av en slamsugare kan du rengöra sanden om du sĂ„ önskar. Det viktigaste Ă€r dĂ€remot att byta 1/3 – Âœ av vattnet en till tvĂ„ gĂ„nger i veckan. Sug upp vattnet och hĂ€ll sedan i nytt vatten med rĂ€tt temperatur. Om du vill rengöra botten lite sĂ„ kan du passa pĂ„ att dammsuga den lite med slamsugaren medans den suger upp den rĂ€tta mĂ€ngden vatten. Vissa storrengör akvariet en gĂ„ng i mĂ„naden, men det Ă€r att gör det hela besvĂ€rligare Ă€n nödvĂ€ndigt, bĂ„de för dig och dina fiskar. Har du ett litet akvarium under 100 liter sĂ„ kan det vara bra att rengöra det ungefĂ€r en gĂ„ng per Ă„r. Att storrengöra innebĂ€r att tömma akvariet pĂ„ vatten och skrubba rent samt byta sand. Har du ett stort akvarium sĂ„ Ă€r detta inte nödvĂ€ndigt om man inte ska flytta pĂ„ akvariet.

Varför dĂ„? För att fĂ„ en biologisk nedbrytning av föroreningarna som finns i akvariet sĂ„ fĂ„r man inte rubba balansen av bakterier som finns i akvariet. Dessa bakterier bildas under de första tvĂ„ mĂ„naderna som du har akvariet. Med andra ord, nĂ€r man gör en storrengöring sĂ„ tas bakterierna bort och akvariet mĂ„ste börja om frĂ„n början. Fiskarna i akvariet utsöndrar amoniak (NH4) , bakterierna i sin tur gör om denna amoniak till nitrit (NO2) . Andra bakterier gör sedan om nitriten till nitrat (NO3) . BĂ„de amoniak och nitrit Ă€r giftiga för djur medan i lĂ„ga doser Ă€r nitrat helt okej. Det Ă€r alltsĂ„ för att undvika för höga doser av NO3 som man regelbundet, minst en gĂ„ng i veckan, byter 30% – 50% av vattnet. Detta gör ocksĂ„ att du inte riskerar att fĂ„ lĂ„ga doser av NO2 och NH4 samtidigt som det ger lite extra nĂ€ring till vĂ€xterna. TillsĂ€tt gĂ€rna Ferrogan, TMG eller PMDD. NĂ€r du bara byter en del av vattnet sĂ„ behĂ„ller du de flesta bakterier och behöver sĂ„ledes inte vĂ€ntar tvĂ„ mĂ„nader för att lyckas fĂ„ igĂ„ng bakteriefloran. Att suga rent botten Ă€r för att fĂ„ det att se snyggt ut, det Ă€r egentligen inte nödvĂ€ndigt. Det viktigaste Ă€r som sagt att byta 30% – 50% av vattnet varje vecka. Bildas det lite slam i botten sĂ„ Ă€r det ett bevis pĂ„ att du har de dĂ€r bra bakterierna. Önskar du suga upp det för att det inte ser fint ut Ă€r det dĂ€remot inga problem dĂ„ det oftast finns tillrĂ€ckligt med bakterier pĂ„ vĂ€xterna och andra stĂ€llet i akvariet samt i filtret. SĂ„ om du suger rent 20% – 50% av sanden i botten nĂ€r du byter vatten sĂ„ gör det med andra ord inte sĂ„ mycket. Du kan göra som du vill, men undvik helst regelbundna storstĂ€dningar.

Som sagt sÄ sitter det bra bakterier i filtret. DÀrför Àr det bra att inte rengöra filtret nÀr du byter vattnet. SÄklart sÄ bör ÀndÄ filtret regelbundet rengöras sÄ att vattnet fortsÀtter att renas. Rengör dÀremot filtret vi ett annat tillfÀlle sÄ att det nya vattnet kan dra nytta av de goda bakterierna i filtret. NÀr du sedan rengör filtret sÄ kommer filtret att kunna fÄnga upp de goda bakterierna frÄn vattnet igen. MÀrker du att ditt filter behöver rengöras varje vecka sÄ betyder det troligtvis att filtervolymen Àr för liten alternativt att du har ett överbefolkat akvarium. Du behöver dÄ antingen minska antalet fiskar i ditt akvarium eller göra ett större innerfilter av blÄ filtermaterial samt ett pumphuvud. Det gÄr ocksÄ att köpa, exempelvis ett ytterfilter. Ytterfilter har oftast en större filtervolym Àn innerfilter har. Filtervolymen Àr vanligtvis viktigare Àn filterkapaciteten (Liter per timmer) utan att med det sÀga att den Àr ovÀsentlig. Gör du detta kommer du troligtvis ha ett vÀlmÄende akvarium med en sund bakterieflora och vÀlmÄende fiskar.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.6
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.6
Back to top button