I dagens fitness-orienterade samhälle har det blivit lättare än någonsin att bli påmind om att man borde få tillräckligt med motion. Det vet alla – Instagrams och Facebooks feed är fulla med små filmsnuttar av attraktiva, unga modeller som står och svettas med allsköns mackapärer, och det görs reklam för appar, maskiner, böcker, dieter, coaches… massor med prylar och tjänster som alla är inriktade på att hjälpa dig komma igång och fortsätta på vägen till din drömkropp och ett hälsosammare liv. Det skapar även medvetande om hur man ”borde” se ut, och till viss grad besvikelse hos de som känner att de är långt borta från sitt mål. Men dessa apparater, prylar och guider kommer inte att ha någon effekt alls på ditt liv om du bara låter dem bo på skärmen i mobilen: du måste upp ur sängen och faktiskt röra på kroppen själv om du ska kunna dra någon nytta alls av det.

Tyvärr är det många som, trots att de börjat med stor glädje och höga förhoppningar, ger upp efter några månader för att de inte kan se några resultat. Och det är inte många som har viljekraften att varje dag tvinga sig själva att göra något ytterst obehagligt i 30 – 60 minuter som man offrat från något roligare, och efter ett halvår inte kunna se skillnad på sin kropp…

Det är därför man har tagit fram aktivitetsarmband: en sorts bärbar dator som hjälper dig att ha koll på hur mycket motion du får varje dag, och ger dig hård data om din vardag. Du slipper skriva upp det själv, men du får se resultaten på en gång på din mobil. Detta tjänar som fortsatt inspiration för många att fortsätta kämpa för att uppnå sina fitnessmål, för även om en viktminskning på 1 kg inte märks så mycket på kroppsbyggnaden, kommer den att synas på mobilen. Och det är först när man börjar konstatera att träningen faktiskt funkar som man upplever den stadiga inre glädjen som härstammar från vetskapen av att man gjort allt rätt denna gång.

Svårt att komma igång?

aktivitetsarmband testDu har läst om hur bra träning ska vara för din kropp, och du känner på dig att du behöver börja. Du är trött och stressad hela tiden, hela kroppen är spänd, och du börjar flåsa efter endast en trappa upp. Din kropp, som har potential att vara en kraftig, effektiv och snabb maskin, kan just nu bättre beskrivas som en fettklump som inte gör annat än sitta framför datorn hela dagen. Och detta är inte bra för hälsan – det vet du, faktum att 5 timmars sittande om dagen förkortar livet är väldigt klart i ditt inre. Du sover dåligt, och inte vid rätt tidpunkt heller… Dina matvanor är dåliga, och du vet det, du äter alltför mycket socker och kolhydrater. Det är bara att pizza och Coca-Cola är oslagbart klockan 23:00, efter en lång och tuff arbetsdag framför datorn!

Känner du igen dig?

Du vet att du måste ändra dina vanor om du inte vill dö innan 60. En vacker dag bestämmer du dig att nu får det vara nog, från och med nu ska du börja en diet, du ska gå ner i vikt, äta hälsosamt, sova ordentligt, och motionera 3-4 gånger i veckan. Du köper träningskläder, du laddar ner en app, du fyller upp kylen med grönsaker och ställer in larmet på telefonen för att påminna dig om läggdags. Du svettas och flåsar i en halvtimma med rörelser som känns helt ovana för din kropp, som du egentligen inte kan göra ordentligt, men skam den som ger sig! Du tvingar i dig sallad och shakes, som alla leende smala människor som du sett på reklamen gör. Du avslutar ditt arbete i tid, och går och lägger dig…

Men du kan inte somna. Klockan är halv tolv, mitt i natten, och magen kurrar så det är inte klokt. Du börjar se i syne: stora, saftiga hamburgare, varm pizza med massor av ost som bara smälter, knapriga och pikanta kycklingvingar doppade i barbequesås. Allt sköljs ner med ett stort glas kall Coca-Cola. Du försöker koncentrera dig på hur trött du är, på att somna, i morgon ska du gå upp och få mat igen – men det går inte. Till sist ger du upp och hasar fram till kylen för att ta fram rester av vad som helst och sitta och trycka in det i munnen, i ren desperation över att få något i magen och samtidigt fylld av ett självhat utan like.

Känner du igen dig?

Det kan vara fruktansvärt svårt att komma igång.

Att hitta rätt motivation

Människosinnet är inställt på att dra sig ifrån det som känns tryggt eller obehagligt. Det är detta som gör att träningspasset känns så svårt för den ovane. Men olika forskningar har bevisat att det bästa sättet att skaffa motivation är inte att ändra på vad vi gör, utan att finjustera vårt sätt att tänka på saken. Det sitter alltså inte i musklerna, utan i hjärnan. Kom ihåg det nästa gång du ligger på soffan och stirrar blint på mobilens skärm i hopp om att motivationen ska komma flygande (vilket den aldrig gör). Här kan du läsa om olika tips du kan använda för att komma in på rätt tankespår, och börja längta efter träningspasset i stället för att darra inför det:

  1. Planera! Du vill ju komma igång, men du måste ha ett klart mål och en rakt utstakad väg att komma dit. Förvänta dig inte ett mirakel efter första passet. Skriv ner exakt vart du vill komma och vad du tänker göra för att uppnå målet – som när du ska träna, veckodagar och exakta tidpunkter. Det är lättare att komma igång när man inte behöver hitta en tid varje dag utan redan har förutbestämt det – eller hur många gånger skjuter du upp ett arbetsmöte bara för att du ”inte känner för det” just nu?
  2. Fokusera på de små bevisen på framsteg. Du kommer inte att gå ner 20 kg efter första passet – men om du tar dig tid att tänka efter kommer du att lägga märke till flera detaljer som har ändrats när du precis slutat. Du kanske andas bättre och har mer energi. Du har fått blodet att flöda på allvar, vilket påverkar välmåendet. Du är ett steg närmare ditt mål, vilket kan få upp humöret rejält. Om du håller koll på dessa små detaljer efter varje pass, kommer du att se att det faktiskt gör skillnad att träna regelbundet. Och det är här träningsarmbandet kommer in: det kan vara väldigt jobbigt och tidskrävande att före och efter varje pass räkna hjärteslag eller mäta pulsen, räkna ut hur många kalorier man förbränt eller skriva ner exakt vad man gjort. Armbandet gör allt detta åt dig automatiskt, och via appen som du laddar ner på din mobil, kan du få se hård data på exakt vad du gjort dag för dag, och även en summering av hur det gått för dig under månadens lopp. När du hållit dig till ditt schema flera veckor i rad och du plötsligt känner den där trötthetsslumpen, är det en extra motivation att träna bara för att kunna märka för dagen som ett uppfyllt mål.
  3. Klä på dig. Det är otroligt vilken skillnad något så enkelt som att ta på träningskläderna gör på motiveringen. När du väl är iklädd och redo, kommer det att kännas lite motigt att lägga dig ner i väntan på inspiration. Sätt igång bara!
  4. En bra playlist som du spelar upp varje gång du ska träna kan få dig att förbereda sinnet för det som kommer. Välj låtar som pumpar upp dig, som motiverar dig att röra på kroppen, och använd dem både som motivation och tidsmätare: när den första låten är slut, vet du hur mycket tid som har gått och vilken övning du borde vara inne på.
  5. Hjärnan är din bästa vän när det kommer till motivation. Ta dig tid varje dag att visualisera hur det kommer att kännas när du uppnått ditt mål: hur din drömkropp kommer att se ut, och vad du kommer att kunna göra med den, hur du kommer att känna dig när du märker att du finslipat den underbara maskin som du har blivit given, och i stället för att bära runt flera kilo onödigt fett, du nu i stället kan använda din kropp som ett verktyg för att komma dit du vill och göra det du bestämt dig för.

Hur fungerar ett aktivitetsarmband?

Aktivitetsarmbandet är en liten bärbar dator i form av ett armband som kartlägger din fysiska aktivitet och använder denna information för att hjälpa dig ta de steg som behövs för att uppnå ett friskare och sundare liv. Med sofistikerade rörelsesensorer kan armbandet känna av olika detaljer av allt det du gör under dagens lopp, och lagra denna information i minnet. Aktivitetsarmbandet har en pulsmätare, det kan räkna dina steg och ge dig en överblick av dina sovmönster.

Informationen skickas sedan vidare till aktivitetsarmbandets app på din iPhone, där du lätt kan hålla koll på dina aktiviteter dag efter dag, och se hur du kan ta kontroll över ditt liv genom att förstå vad du gör rätt eller fel och vilka vanor du behöver ändra på. Du som har som mål att bli mer aktiv eller förbättra din hälsa kan ha mycket nytta av ett aktivitetsarmband, eftersom det kan hjälpa dig att bli mer motiverad, samt att sätta specifika men åtkomliga mål för vardagen och även på lång sikt. Du ser vad du gjort eller låtit bli att göra, och bara detta kan sporra dig till ett extra pass på gymmet eller en till springtur i parken.

Aktivitetsarmbandet består av en accelerometer, en display och ett chip med mikroprocessor för databehandling. Varje rörelse du gör i höjdled eller sidled registreras av accelerometern och bearbetas av mikroprocessorn. Du kan se resultatet på displayen, eller läsa om det på mobilen.

Kräver ditt arbete att du sitter still flera timmar om dagen, fem dagar i veckan? Då är det extra viktigt att du blir påmind om att du behöver motionera. Det kan vara väldigt lätt att låta mental trötthet lura in kroppen i en fysisk dvala, och ju mindre du rör på dig, desto svårare kommer det att kännas. Aktivitetsarmbandet påminner dig om att du ska röra på dig, det hjälper dig planera vad du ska göra och hålla koll på hur ofta du uppfyller ditt mål – det är helt klart ett steg i rätt riktning för dig som vill skapa ett hälsosammare liv för dig själv.

Aktivitetsarmbandet och din sömn

Aktivitetsarmbanden kommer med en sömnmätare som är designad för att hjälpa dig förbättra dina vanor när det gäller läggdags. Varför är detta viktigt? Det har bevisats gång på gång att den vila man har bäst nytta av sker vid samma tidpunkt varje natt. Har du någon gång dragit dig genom dagen, konstant undrande varför du känner dig så trött? Du gick och lade dig i tid igår, du sov hela natten, så du borde vara pigg nu. Och visst är det där om 8 timmars sömn ganska inexakt? Har det inte bevisats att det är olika för olika människor? Och du som alltid trodde att du var undantaget…

Det kan vara så att du är en av de tursamma få som bara behöver 5 – 6 timmars sömn varje natt. Men om du inte mår så bra dagen efter, är det något som är fel – och det bästa aktivitetsarmbandet kan hjälpa dig att ta reda på vad. Det mäter din vila och räknar ut hur mycket sömn du behöver, samt när bästa tidpunkten är för att du ska vakna lätt. Men för att förstå detta måste du först veta lite om hur sömn och vila fungerar. När vi sover går vi alla genom olika faser, som vi växlar mellan. Den djupa och vilsamma sömnen som vi alla behöver efter en tuff dag sker under första hälften av natten. Sömnens andra fas inträffar när morgonen annalkas, och den är lättare och ytligare. Detta är viktigt för minne och ämnesomsättning. För att kroppen ska kunna få tillräckligt mycket av båda dessa faser – vilket är nyckeln till att känna sig pigg och utvilad – måste den komma in i en dygnsrytm den kan känna igen. Du bidrar till detta genom att gå och lägga dig och stiga upp vid samma tidpunkter varje dag, oavsett omständigheter. De fasta rutinerna hjälper kroppen att fördela de olika sömnstadierna ordentligt, på samma sätt som kroppstemperatur och blodsocker regleras.

När du vaknar på morgonen efter att ha haft aktivitetsmätaren på dig hela natten, kan du på appen se exakt ur många timmar och minuter du sovit, men även få information om hur mycket du rört dig i sömnen, och vid vilka tidpunkter. Detta ger dig viktig insikt i hur mycket nytta du får av den tid du spenderar i sängen. Du kan optimera detta genom ett aktivitetsarmband med klocka, som du ställer in så att den väcker dig samma tid varje dag, på ett mindre störigt sätt om du vill visa omtanke för din partner som ligger bredvid dig. Att ställa in termostaten på en svalare temperatur är också viktigt: är det för varmt eller för kallt i rummet kommer din vila att vara störd av kroppens försök att reglera sin egen temperatur.

Hur mycket fysisk aktivitet behöver man, egentligen?

Hälsovårdsmyndigheternas svar på denna fråga är: minst en halvtimme om dagen för vuxna, och minst en timme om dagen för barn och ungdomar. Detta gäller alltså måttlig aktivitet, som höjer andningsfrekvensen, eller intensiv aktivitet som gör att du blir andfådd. Har du varit på gång hela dagen kanske du tror att du uppfyllt din dagliga kvota, men detta är inte alltid sant: det är här armbandet uppfyller sin viktiga roll och talar om för dig exakt hur många steg du tagit. För det är det som är det positiva med armbandet: varje steg räknas.

När det gäller träning är siffrorna lite annorlunda. För dig som vill öka din aktivitet till den grad att den har en märkbar effekt på din hälsa, kan det vara bra att veta att du måste vara måttligt aktiv i 300 minuter i veckan, eller intensivt aktiv i 150 minuter inom samma tidsgräns. Denna tid kan du dela upp som du vill: 10 minuters pass två gånger om dagen, eller 30 minuters pass 5 dagar i veckan. Och två av dessa gånger bör du fokusera på de större muskelgrupperna. Detta är särskilt viktigt för äldre människor, eftersom rörlighet och balans försämras med åldern. Förebygg detta genom att se till att du får rätt övningar tillräckligt ofta – aktivitetsarmbandet hjälper dig att hålla koll!

Aktivitetsarmband finns även för barn, vilket många föräldrar sett som en stor hjälp. Även om lek och spring kommer naturligt för de flesta barn, är det en ej försumbar sanning att den konstanta tillgången till videospel och annan teknik riskerar att förvandla de annars lekfulla, aktiva barnen ”med spring i benen” till riktiga soffpotatisar. Som förälder bör du se till att ditt barn får tillräckligt med motion, och orkar du innte hålla koll på detta själv, kan du ta hjälp av en annan sorts teknik: sensorerna i armbanden som gör detta åt dig.

Fördelar och nackdelar med aktivitetsarmband

Det är ingen slump att bra aktivitetsarmband har blivit en helt ny trend hos de som vill fokusera på ett hälsosammare liv. Men det är inte allt en dans på rosor. Här kan du läsa om varför folk älskar denna nya teknik så mycket, samt också varför de ibland får negativa omdömen på nätet. Några av fördelarna med aktivitetsarmband är:

  • Din träning blir en naturlig del av vardagen. Efter de första två veckorna, har du blivit påmind (och förhoppningsvis också lytt!) om träningen, så den börjar kännas som något självklart, som alltid varit där. Detta gör det mindre främmande för psyket, och därmed blir det även lättare att komma igång.
  • Det blir enklare att sätta åtkomliga mål. ”Jag ska springa fem rundor i parken idag” kan kännas ömöjligt om du efter första rundan kommer på dig själv med att flämta fram steg efter steg i väntan på döden – men om du i stället bestämmer dig för att du ska motionera så att din puls stiger ordentligt och hålla den där i 5 minuter, kan det kännas lättare. Du kan se resultatet på displayen eller på mobilen – och det finns få saker som är mer motiverande än att se resultatet av hård fysisk träning omedelbart, även om det inte syns på kroppen än.
  • Armbanden ser snygga ut när du är ute och joggar eller gör armhävningar. Eller bara går, vilket förstås också räknas.
  • Du kan utmana dig själv genom att addera extra steg, kalorier eller andra poäng inför nästa pass. Har du ett dagligt genomsnitt på ett visst antal kalorier – varför inte höja det någon gång, testa din uthållighet!

Hur sant detta än är, är det inte allt som är bra med denna sorts teknik. Några av nackdelarna du bör överväga innan du bestämmer dig för att slå till är:

  • Vissa sorters armband håller inte länge. Har du betalat dyra pengar för en daglig hjälp med motivation, är det nästan självklart att du vill få det mesta ut ur dina pengar i och med att armbandet håller så länge som möjligt. Men några modeller tål inte daglig användning under pressande omständigheter – det har rapporterats att de brustit och fallit av, att de slutat fungera eller att batteriet har börjat ta slut för fort. Tänk på dina behov innan du köper din egen, och läs om den så att du försäkrar dig om att det håller länge i de aktiviteter du tänker utsätta det för.
  • Priset, som kan variera mellan 300 SEK och 1400 SEK. En regel är alltid sann: du får det du betalat för. Men det finns många som tycker, varför ska man betala extra mycket för en pryl när det finns så många billigare aktivitetsarmband? Detta är också sant. Är du en hardcore gymfantast som tänker dra nytta av armbandet varje dag utan paus, kan det vara bra att skaffa ett av de dyrare varianterna. Vill du däremot bara pröva hur det går för dig med ett av dessa, kan du skaffa en av de billigaste modellerna. Det blir tids nog att köpa en dyrare modell när du väl konstaterat att det kommer att ha en permanent effekt på dina dagliga vanor.
  • Pålitligheten. Aktivitetsarmband test som genomförts har bevisat att de billigare modellerna inte är pålitliga när det gäller det totala antalet steg man gått, de kalorier man förbränt eller de timmar man sovit. Testen utfördes genom att ställa armbanden mot varandra och jämföra deras prestation, och resultaten varierade för varje gång.

Hur tar man hand om aktivitetsarmbandet?

träningsarmbandNär du köpt denna nya teknik vill du säkert inte att den blir förstörd på en gång. Därför måste du veta hur du kan ta hand om den på bästa sätt. Experterna svarar: De flesta armband är gjorda av gummi. Detta material kan lätt bli förstört och gå sönder om du inte gör rent det. Efter varje träning måste du göra rent armbandet och låta det lufttorka – och lägg det på sängbordet under natten i stället för att ha det på när du sover.

Vet du med dig att den sport du gillar bäst kommer att utsätta armbandet för extra risker, kan du tänka på att välja en annan sorts aktivitetsmätare, som du fäster på kläderna, bär med dig i fickan eller bär någon annan stans på kroppen.

Är aktivitetsarmbandet vattentätt?

Många tror detta, och utsätter därför sin nya teknik till situationer det helt enkelt inte klarar av. Sanningen är att de flesta aktivitetsarmband som finns på marknaden tål fukt, men är inte märkta med International Protection Marking, IP-koden som visar om produkten är vattentät, och även hur väl skyddad den är från damm, inträngande föremål och beröring. De allra flesta aktivitetsarmband är alltså inte vattentäta.

En bra sak att lägga på minnet är att, även om ett aktivitetsarmband är klassat IP68, vilket är den högsta klassificeringen, tål det inte saltvatten, varmvatten, eller vatten med klor i. Dessa saker kan snabbt förstöra produkten, eller i bästa fall förkorta dess livslängd.

Tänk på detta när du ska välja aktivitetsarmband

Att läsa om aktivitetsarmbandet som är bäst i test kan vara ett bra sätt att komma igång, men det krävs mer än så om du ska hitta det som kommer att passa just dina omständigheter bäst. Här kommer en punktlista av detaljer som du behöver överväga för att hitta rätt:

  • Vilket armband passar bäst till ditt sätt att träna? Har du nytta av ett vattentätt aktivitetsarmband, kanske till vattenbaserade sporter som simning? Behöver du extra funktioner, som GPS, eller kan du undvara dem? Detta kommer att förkorta antalet val du har, och därmed göra det lättare.
  • Vilka tillbehör behöver du? Även om alla armband har samma huvudfunktion, varierar extrafunktionerna lite – några kommer med inbyggd wifi-uppkoppling, andra låter dig hålla koll på vilken effekt din träning har på din muskelmassa, vikt och Body Mass Index-värde.
  • Klarar du uppkopplingen själv, eller behöver du hjälp? Hur enkelt det är att koppla upp mobilen till armbandet varierar mellan olika märken, och detta gäller även när du väljer ett aktivitetsarmband med GPS-funktion. Om du köper det i en fysisk butik kan personalen hjälpa dig komma igång. Väljer du att skaffa ditt armband online kan du söka information och vägledning om detta på tillverkarens hemsida.
  • Hur enkelt är det att rengöra? En avtorkning efter varje användning tar inte så lång tid, och bidrar till att förlänga livet på apparaten.
  • Storleken. Glöm inte att detta trots allt är en accessoar, och det kommer i olika storlekar för att passa olika människor. Det är lätt att glömma bort denna detalj när man köper ny teknik.
  • Displayen. Vill du kunna läsa av hur det går för dig under träningen direkt, eller tycker du att det räcker med att bara läsa av på mobilen när du tränat färdigt? Ditt val angående detta kommer att avgöra vilket pris du får betala – de som kommer med vackra displays är oftast dyrast.
  • Vädret där du bor (ja, det gör skillnad!) Funderar du på att skaffa en modell med inbyggt GPS, tänk på att för detta behövs det även satellitsignal. När vädret är dåligt kan det ta längre tid och mer energi för apparaten att hitta och ansluta sig till denna signal, och för detta krävs det extra batteritid. Kolla upp modeller som lovar att räcka minst 4 timmar med GPS-funktionen påslagen.
  • Är du en tekniknörd som gärna vill ha det allra senaste, kan du leta upp modeller som även låter dig få olika notifikationer på armbandets display: du får veta när någon ringer eller SMS:ar, olika påminnelser du programmerat, och du kan till och med lyssna på musik utan att behöva bära med extra apparater.
  • Kan du logga maten du äter? Detta kommer att ge dig mer exakt information om din kaloriförbränning, och i appen som medföljer vissa aktivitetsarmband kan du även få tips om hur du kan modifiera din diet för att lättare uppnå dina mål.

Ett val som gör dig nöjd

I stället för att gå i främmande steg genom att välja den modell som alla andra valt, kan du genomföra ditt eget aktivitetsband test genom att ställa de olika modellernas utlovade funktioner mot dina behov. Det armband som prisats högst kanske inte alls passar din livsstil – det kanske är för dyrt, för ömtåligt eller fyllt med prishöjande funktioner som du aldrig kommer att använda. Kom också ihåg att, även om det ser extra trendigt ut med ett hi-tech armband som matchar din träningsoutfit, är det ingen garanti på att du ska komma igång: du måste vilja själv, och vilja hårt. Det är då accessoaren fungerar som en extra motivering. Tar du allt detta i akt när det blir dags att välja, kommer du säkert att bestämma dig för det armband som passar just dig bäst – ett val som du inte kommer att ångra.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 19 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 19 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button